1. |
Re:Ecet (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
2. |
Grill (mind) |
91 sor |
(cikkei) |
3. |
szilvas lepeny (mind) |
33 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: szilvas lepeny (mind) |
58 sor |
(cikkei) |
5. |
nemet szalami (mind) |
2 sor |
(cikkei) |
6. |
Sajtos finomfalatok (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
7. |
Éljen a nyár! (mind) |
60 sor |
(cikkei) |
8. |
Grill. (mind) |
68 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re:Ecet (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udvozlok mindenkit!
Valaki az itthoni ecet angliai megfelelojet kereste. Jobb hijan probalja meg
barmelyik patikaban... ( Acidum Aceticum, CH3-COOH) Valoszinu, hogy 96
szazalekost fog kapni, illetve megmondjak a koncentraciojat. Ezek utan 10
szazalekosra kell higitani, de ezt is -szerintem- megcsinaljak ugyanott. Ez
kemiailag tiszta ecetsav, mentes minden egyeb anyagtol, csak a
koncentraciojanak megfelelo mennyisegu vizet tartalmaz.
Üdvözlettel:
Lajos
Paks
|
+ - | Grill (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Hogyne lenne itt aki szeret grillezni!:-)))
En imadom a szabadban keszult eteleket. Az iden csinaltam egy multifunkcios
tuzelohelyet, egy helyen lehet grillezni, bogracsban fozni, a betyarwokban
(boronatarcsa) sutni, szalonnat nyarsalni, - persze nem egyszerre.
Szorgalmasan hasznalom is ebben a szuper idoben, ami itt van egy hete.
Talaltam par grilles receptet, de nem tudom melyik listarol es kitol
vannak.
Hustekercsek nyarson
Hozzavalok:
4 szelet serteskaraj, 10 dkg reszelt sajt, 2 ek. olaj, 1 mk. pirospaprika,
1
ek. suritett paradicsom, so, bors.
A sajtot, a s.paradicsomot, borsot, sot osszekeverjuk. A masszat a vekonyra
kivert husszeletekre kenjuk es szorosan feltekerjuk. A hustekercseket eles
kessel 2 cm-es szeletekre vagjuk. Fapalcikakra keresztben nehanyat
feltuzunk (a tekercsek atmerojetol fugg, hogy mennyit). Az olajat
osszekeverjuk a pirospaprikaval, es ezzel az olajjal megkenjuk a nyarsakat
sules kozben.
Indiai nyarsonsult
Belszinbol, baranycombbol 1-2 dkg-os ermeket vagunk, husvero kalapaccsal
megutogetjuk. Hagymaszeletekkel es egyforma kicsi gombafejekkel egyutt,
felvaltva, tobbszor megismetelve nyarsra tuzzuk. Joghurtba citromlevet,
zuzott fokhagymat, finomra vagott hagymat, curry port, reszelt gyombert es
cseresznyepaprikat keverunk. Az elokeszitett nyarsakat 2-3 oran keresztul
ebben a keverekben pacoljuk. Sutes elott a nyarsakat kiemeljuk a pacbol es
a
roston minden oldalat pirosra sutjuk.
Kaukazusi saslik
A birkacombbol 1-2 dkg-os ermeket vagunk, husvero kalapaccsal megutogetjuk,
soval, borssal, kakukkfuvel, zuzott fokhagymaval izesitve 2 napig olajban
pacoljuk. Felhasznalas elott a kovetkezo anyagokat sorrendben nyarsra
huzzuk.
Birkaerem, hagymaszelet, husos szalonnaszelet, 1 cm vastag nyers uborka,
negyedbe vagott paradicsom. Ezt tobbszor megismeteljuk. A fuszeres
pacolajjal meglocsolva, roston minden oldalat pirosra sutjuk.
Parasztos baranysultek nyarson
Hozzavalok:
6 szelet baranyborda,
6 db virsli,
6 db baranyvese,
6 db gomba,
3 kisebb paradicsom,
1 dl olaj,
so,
bors,
1 citrom.
Elkeszitese:
Vagjuk a virslit harom darabra, a veset ketfele, a paradicsomot pedig
negyfele. A gombafejeket hagyjuk meg egeszben. Mindegyik nyarsra egyenlő
aranyban szurjuk fel a kulonboző osszetevőket. Locsoljuk meg jol olajjal.
Tegyuk lecsopogtetős nyarssutőbe, es 5 perc mulva forgassuk meg. Ismeteljuk
meg a műveletet a teljes sutesig. Soval, borssal izesitsuk.
Citromkarikakkal talaljuk.
Pulykamell roston
Vegy szemelyenkent 3-4 szelet pulykamellet, keszitsd el az alabbi pacot:
jo sok fokhagyma, pirosarany, mustar, vegeta, olaj, bors. /nem szoktam
sozni/
A pulykamell szeleteket kend meg ezzel a paccal, es masnap susd meg roston.
Szarvas vagy ozfile roston
Hozzavalok: 600 g szarvas vagy ozfile, 2 dl olaj, so, orolt bors, kakukkfu,
rozmaring, zuzott fokhagyma
Elkeszitese: a pacolt szeleteket enyhen kiveregetjuk, sozzuk, az orolt
fuszerekkel megszorjuk es felretesszuk. Kovetkezo lepeskent elkeszitjuk a
koretet. Ha nyaron keszitjuk, barmilyen parolt zoldseggel vagy eppen a
szeles
valasztekban rendelkezesre allo zoldsegfelekbol keszitett salataval,
burgonyakrokettel adhatjuk. Ne felejtsuk el, hogy a salatak akkor a
legizletesebbek, ha jeghidegek. Ha kesz a koret, a fuszerezett husokat a
felhevitett olajban vagy a kerti grillben lassan megsutjuk. Talalaskor a
szeleteket talra rakjuk es melle tesszuk a parolt zoldseget vagy a
burgonyakoretet. A salatat mindig kulon adjuk melle.
Udv.: Misi
ICQ: 79457784
|
+ - | szilvas lepeny (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Azert haboztam elkuldeni ezt a receptet mert nagyon regi es
meg a regi angol meretek vannak benne, nem is beszelve az
angol lisztrol, amiben mar benne van a sutopor. De megvan
az az elonye hogy mindig sikerul :-))
A tesztahoz:
250 g. sutoporos liszt (tegyel egy minimalis adag sutoport a
sima liszthez es remenykedj hogy eleg)
125 g. vaj vagy margarin
125 g. kristalycukor
1 tojas
A toltelekhez:
500 g. szilva
60 g. kristalycukor
60 g. nagyszemu mazsola
30 g. vaj vagy margarin
egy nagy csipet daralt fahej
Szitald be a lisztet egy nagy mely talba, tedd hozza az
aprora vagott vajat/margarint es dorzsold ossze ameddig
kenyermorzsa formaja lesz. Keverd bele a cukrot, es dagaszd
ossze a tojassal. Vajazz ki egy tepsit (kb. 20 cm x 30 cm x
1-2 cm magas) es nyomkodd bele kezzel a tesztat.
Felezd el a megmosott szilvat, magozd ki es rakd szepen
sorba a teszta tetejen. Keverd ossze a cukrot, fahejt es
mazsolat es szorjad a tetejere. Vegul vagd a vajat nagyon
kis darabokra es azt is szorjad a tetejere. Pihentesd a
fridzsben 15-20 percig, majd tedd be a 180C-ra
eloremelegitett sutobe es susd kb 30 percig.
Juli
|
+ - | Re: szilvas lepeny (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Felado : [Austria]
>Temakor: szilvas lepeny ( 20 sor )
>Idopont: Sat Jul 28 15:03:06 CEST 2001 KONYHA #916
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>Gyerekek, ne tegyetek mar ezt velem:-))))
>
>Hat senkinek sincs ilyen receptje? Nemzeti eledelnek kene
>lennie:-))))
Hello Vica!
Tenyleg szegyenletes lenne, ha nem kapnal receptet, amikor
nyilvanvaloan eletbevagoan fontos. :-)))))
Meggyozodesem, hogy most aztan elont a sok iras. :-))
1.) Szilvas lepeny (ez nem savanyu)
Hozzavalok:
3O dkg liszt, 15 dkg tehenturo, 6 ek tej, 6 ek olaj, 8 dkg cukor, 1 ek
vanilias cukor, keves sutopor, 3O dk szilva (esetleg mas gyumolcs is
jo), so. A tetejere keszitendo morzsahoz: 3O dkg liszt, 2O dkg cukor,
2 ek vanilias cukor, keshegynyi orolt fahej, 15-2O dkg vaj.
A 15 dkg turot, a 6 ek tejet, a 6 ek olajat, a 8 dkg cukrot, a
vanilias cukrot, a sot, utoljara a 3O dkg lisztet, amit a sutoporral
osszekevertunk, es az egeszet jol osszegyurjuk. Kivajazott es
kilisztezett tepsibe tesszuk a tesztat, erre a kimagozott gyumolcsot
kis cukorral megszorva, majd erre kerul a morzsa, amelyet a
kovetkezokeppen keszitunk el: a masik 3O dkg lisztet a 2O dkg
cukorral, vanilias cukorral, keshegynyi fahejjal es a 15-2O dkg vajjal
osszekeverjuk (csak fakanallal, gyurni nem szabad, a meleg keztol nem
sikerulhet). Az elkeszitett tesztat elomelegitett sutobe tesszuk es
kozepes lagon megsutjuk.
2) Szilvas lepeny elesztos tesztabol (kicsit macerasabb:),)
Hozzavalok:
5O dkg liszt, 4 dkg eleszto, 4 dl tej, 1O dkg porcukor, 1 citrom
reszelt heja, keves szerecsendio-virag, 2 egesz tojas, 1O szem
mandula, 1O dkg lagy vaj, 1 Kg felbevagott, kimagozott szilva, so.
Maz: 2 dl tejszin, 2 egesz tojas, 4 tojassargaja, cukor, reszelt
citromhej.
Ez gyakorlatilag 2 tepsire valo adag.
Az 5O dkg lisztbol es a 4 dkg elesztobol - amelyet elozoleg langyos
tejben feloldottunk - tesztat gyurunk, meleg helyre tesszuk es kelni
hagyjuk. Ha a teszta megkelt, beletesszuk a 1O dkg porcukrot, csipet
sot, 1 citrom reszelt hejat, a mozsarban megtort szerecsendio-viragot,
2 egesz tojast, 1O db aprora tort mandulat, a vajat, majd a langyos
tejbol annyit, hogy nem tul kemeny tesztat kapjunk. A tesztat
fakanallal addig verjuk, amig rugalmas es holyagos lesz. Hagyjuk
kelni, majd a tesztat 2 darab kikent, lisztezett tepsire kinyujtjuk, a
szeleket kisse folhajlitjuk, es surun megszorjuk szilvaval. Sutobe
tesszuk, es mersekelt hofokon sutjuk. Mielott megsulne, a kovetkezo
mazat tesszuk ra: osszehabarjuk a tojasokat, a tojassargajat a
cukorral es a tejszinnel, beletesszuk a reszelt citromhejat, majd az
egeszet keszre sutjuk. 2 tepsi lesz belole.
J. Zsoka
|
+ - | nemet szalami (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ha tudnatok nemet, szalami recepteket,orommel vannem,maganban is
y
|
+ - | Sajtos finomfalatok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szervusztok!
Parszor ettem a targybeli finomsagbol, de a receptjét sehol nem talaltam
meg. Gondolom hus volt benne, de sajt biztosan. Tudja valaki, hogyan
keszitheto el?
--
Minden jot!
Sanyi mailto:
|
+ - | Éljen a nyár! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Még hogy nyár van! Ez nem gondoltátok komolyan. Eddig június eleje óta (én inne
n számolom a nyarat) volt kb 2 hetünk, amit úgy isten igazából grillezős i
dőszaknak lehetett nevezni. Persze én ki is használtam.
Ja bocs, hogy csak így beleszóltam, és bemutatkozás nélkül zúdítom rátok mondan
ivalómat.
Sanyi vagyok debrecenből, de csak hívjatok nyugodtan debi-nek.
Szóval grill receptekre vágytok:
A legtutibb, legalábbis számomra az olajban, jó sok fokhagymával, és mustárral
bepácolt tarja. Én ezt egészben veszem meg, és minnél vékonyabb szeletekre vágo
m, hogy sütéskor átsüljön de azért ne száradjon ki. A másik kedvencem a csevap,
vagy hamburger és ezek különböző változatai. A darálthúshoz kevés sót, bo
rsot, szódabikarbónát teszek, összegyúrom 1 éjszaka hűtő és másnap me
het rá a grillre. Ezekhez valami friss saláta, és egy fokhagymás, kevés mustáro
s, fehérborecetes, olivás vinaigrette, és persze friss FEHÉR kenyér. Adjunk a k
oleszeterin pofijának :)))))
Zsaninak: gratulálok nektek, esküvőtökhöz. A tippem a következő. Hide
g tál, saláták, és falatkát. Én egy ilyen kis családi állófogadást csináltam mo
stanában. A következők voltak:
1. Pulykamell, sajt, sonka, besamel, párold zöldségmix, kockázott főtt toj
ás, nyers tojás keverékével töltve. Fóliába csavarva, majd alufólia és 30 perci
g abálni (éppen forráspont allatti vízben főzni) vagy be a sütőbe, ví
zfűrdő 160 C (tepsibe kisseb tepsi, a nagyobba kevés víz és így kig
337;zölni) Amikor elkészült kihűtjük hűtőben, másnap szeleteljük
2. Borjúcomb tojásos lecsóval töltve (Csáky-módra) Ugyanúgy, mint az előbb
. Felgöngyöljük, fólia, alufólia. Készre pároljuk, főzzük, kihűtjük,
másnap szeleteljük.
3. Csirkemáj falatkák bacon köntösben: A csirkemájat baconbe tekerjük, átszúrju
k egy fogpiszkálóval és olajban kisütjük. Hidegen tálaljuk másnap
4. Sajtos tésztasaláta: A tésztá, lehetőleg csavart tésztát, vagy szarvacs
kát, vagy bármilyen formájú nagyobb méretű tésztát, sós, olajos vízben MAJ
DNEM készre főzünk. Nem szabad készre főzni, egy kicsit keménynek kel
l lenni, különben másnapra ellágyul. Zöldségkeveréket kifőzünk, sonkát és
sajtotot, sajtokat (trappista, pannónia, gomolya) felkockázunk kevés majonézt,
tejföllel vagy tejszínnel kikeverünk és az egészet összekeverjük. Másnapra össz
eér.
5. Chili con carne: Paradicsomos babkonzerv, vagy megfőzött, lehűtött
babot összekeverünk a következő paradicsom mártással. Paradicsompürét kev
és delikátos vízzel (alapesetben húslevessel) addig keverünk, amíg egy nem túl
híg masszát kapunk. A masszának be kell hogy vonja a babot. Darált húst kevés h
agymás olajon készre párolunk, úgy mint a milánóit, hozzákeverjük a pradicsomot
és a babot. Só, bors, FŰSZERPAPRIKA, majoránna, köménymag, kevés őrö
lt koriander, kevés mustár. Kihűtve tálaljuk.
6. Falaták: Ez a leg munkaigényesebb. Kiflit felszeletelünk és sütőben az
egyik oldalát megpirítjuk. Vajjal megkenjük. Sűrű besamellet készítün
k amibe különböző alapanyagokat keverhetünk. majd habzsákból a kiflikre ny
omjuk.
a. Sonka kockát tormával, (húsvéti)
b. gombát, piros pritamin paprikával (bakonyi)petr.zöld
c. főtt tojást felkockázva, paradicsom szeletke, ptr.zöld
d. natúr, kevés kaviárral megszórva, citromkarika
hirtelenjében ennyi jutott eszembe. Jó szórakozást, jó étvágyat, és sok boldogs
ágot.
Üdv:
Debi :))
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: line-140-238.dial.matav.net)
|
+ - | Grill. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello Szakacsok,
A receftek az ELESTAR cd-rol valok.
Itt van meg nehany recept.
Roston sult csirkemaj
Hozzavalok: 8 db egesz csirkemaj (szivek nelkul, ezt levesbe fozom
bele), 2 evokanal olaj, 1 teaskanal mustar, 1 mokkaskanal szaritott,
morzsolt majoranna, 1 mokkaskanal torott fekete bors, izles szerint
so. A csirkemajakat gondosan letorulgetem. Egy evokanal olajba
belekeverem a mustart es a torott borsot, majd a majakat bekenem. Az
elomelegitett grillsuto racsara fektetve, mindket oldalat addig
grillezem, amig szep pirosbarna nem lesz a felulete. A maradek olajba
belekeverem a majorannat es vegigkenem vele a mar megsult majat. Eppen
csak egy pillanatra visszateszem a grillsutobe. A megsult majat a
tanyeron megsozom es friss salataval, burgonyapurevel talalom.
Eredeti hamburger (amerikai recept)
Hozzavalok:. 50 dkg nem kover,
kicsontozott marhahus (pl. rostelyos), 4 db nagy puffancs (edeskes
peksutemeny), salatalevelek, voroshagymakarikak, csipos csalamade,
mustar, ketchup, so, torott bors izles szerint, 4 evokanal majonezes
zoldegsalata (pl. francia salata). A marhahust finom lyuku tarcsan
ledaralom, ezutan pedig nagyon keves soval es csipetnyi torott borssal
osszegyurva masfel centi vastag, nagy pogacsakra formazom. (A megadott
mennyisegbol negy nagy pogacsa lesz.) Elomelegitett grillsuto racsan
mindket oldalan tiz-tizenharom percig sutom. Kozben elokeszitem a
hamburger tobbi hozzavaloit: a puffancsokat kettevagom, a sutoben
ugyancsak felforrositom, majd egy-egy megmosott, leszaritott
salatalevelet teszek bele. A salatalevelre rakenem a majonezes
salatat, erre teszem ra a megsult huspogacsat, majd bekenem mustarral
es ketchuppel. Meghintem a hagymakarikakkal es a csalamadeval, ezutan
pedig a puffancsot osszezarom. Az ily modon elkeszitett hamburgert
azonnal talalom. Ha nem rogton fogyasztjuk, akkor kivetelesen hideg
sutobe rakom, csak ezutan kapcsolom be a grillkeszuleket. Addig hagyom
benne a hamburgert, amig a futocso felizzik es a puffancs
felforrosodott, de meg nem pirul erosen.
Sajtos hamburger
Hozzavalok: ugyanaz, mint az elobbi recept hozzavaloi, es negy, vekony
szelet, konnyen olvado sajt, pl. ementali (pannonia), vagy trappista.
A grillezett, mar megsult huspogacsakra teszek egy-egy szelet sajtot
es addig hagyom csak benn a forro sutoben, amig a sajt raolvad a
tetejere. A tovabbiakban ugyanugy rakom ossze, mint a hamburgert.
Rablohus Frank modra
Hozzavalok: 1 nagyobb csirkemell, 10 dkg husos fustolt szalonna (vagy
sliced bacon), 20 dkg aproszemu gomba (lehet gombakonzerv is), 2 db
husos zoldpaprika, 1 csirkemaj (szive nelkul), 8 kicsi fej voroshagyma
20 dkg nyers burgonya, 4 evokanal olaj, 4 gerezd fokhagyma, fel dl
suru tejfol, 1 teaskanal mustar, 1 mokkaskanal torott fekete bors,
izles szerint so, szerecsendio-reszelek. Az osszes nyarsra valot
kicsontozom (a csirkemell boret is leszedem), megtisztitom es
tizforintos nagysagu ermekre vagom. Egy-egy nyarsra (vagy
hurkapalcara) a kovetkezo sorrendben tuzom fel a hozzavalokat: hagyma,
csirkemell, fustoltszalonna-szelet, gomba, burgonyakarika,
zoldpaprika, szalonna, csirkemajdarabka. Negy nyarsat keszitek,
amelyeket bekenek fuszeres olajjal. A fuszeres olajat ugy keszitem,
hogy az olajba belekeverem a megtisztitott, zuzott fokhagymat, a
tejfolt es a so kivetelevel az osszes fuszert. A fuszeres olajjal
bekent nyarsakat a felforrositott grillsuto racsara fektetem es szep
pirosbarnara megsutom. Legalabb ketfele salatat kinalok hozza. --
--
Best regards,
csocso mailto:
|
|