Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 813
Copyright (C) HIX
2001-03-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Fogyokura modszer ? (mind)  37 sor     (cikkei)
2 gnocchi (mind)  68 sor     (cikkei)
3 spenotos gnocchi (mind)  41 sor     (cikkei)
4 palacsinta (mind)  17 sor     (cikkei)
5 Visszajelzes (mind)  17 sor     (cikkei)
6 Rokfort (mind)  12 sor     (cikkei)
7 Re: Montignac (mind)  93 sor     (cikkei)
8 Ket keres (mind)  13 sor     (cikkei)
9 Re: szalvetagomboc (mind)  3 sor     (cikkei)
10 Letezem (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - Fogyokura modszer ? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok.

Lehet hogy provokatornek tartotok az elozo levelem miatt....
.... Re: fogyokura nem is ojan egyszeru HIX *** 810 ***
mert semmi reakcio nem volt ra a listan (ha elneztem volna
akor
bocsanat)
Nem akarom sertegetni a fogyzokot de a nyugat embere az ugye
mindig technikas (hogyan ???)

Tudom hogy nem is fogyozok es ez nem egy pszihologiai lista
de ha megvitatnatok hogy (mert...minek...)
pl. miert vagyok kover, miert eszek sokat, mikor eszek
sokat, mit gondoloka kover emberekrol, szerintem mit
gondolnak rolam masok,
mit montak mikor gyerek voltam es sokat ettem,miert akarok
lefogyni..stb..?
Sokat segitene nekunk, ugyanis a koverseg az eletforma es
gondolkodasmod egyben. Ugyanugy ahogy pl. a karate es nem
csak sport ahogy aszt a nyugati civilizalt ember hiszi.
Es ha ezek a LENYEGES kerdesek tisztazva vannak akor johet a
hogyan ???
Es az ember mindig a legtobbet a masik embertol tanulja meg.
A mindenfele becenevek ugyis bistositsak az anonimitast
(reszben en senkit nem ismerek szemelyesen)
habar en valalni szoktam a nezeteimet.
Ha rosz helyen rosz temat feszegetek es tul szemelyeskedo
vagyok akor mindenkitol
elnezest kerek.
Es bejelentkezek egy fogyokura vagy lelkisegely listara
:-)))
Itt ugye megis csak fozunk kar hogy enni nem lehet pl. egy
kis kostolo az atachmentbe ;-D    johet barmikor.
Es igerem tobbet nem fog elofordulni (...itt)
Irhatok maganba a  a lista nem ide jar.

Dr. Willy
+ - gnocchi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Andi keresere ime a gnocchi (egyik lehetseges) receptje:

1 kg krumpli
20 dkg liszt
2 tojas
so

A krumplit hejaban megfozzuk, hamozzuk, krumplinyomon attorjuk.
Osszegyurjuk a liszttel es tojassal (meg jobb, ha csak a sargajaval), jol
kidolgozzuk.
Kb. ujjnyi vastag "kigyokat" gyurunk, 2 cm-es darabokra vagjuk, es egy
villa "hataval" mintat nyomunk a gnocchikra. Forro sos vizben fozzuk ki,
amint feljonnek a viz felszinere, le lehet oket halaszni. :-) 

Termeszetesen ahany taj, annyifelekeppen csinaljak a gnocchit
Olaszorszagban, van ahol tojas nelkul, van ahol keves olivaolajat is
tesznek bele. 
(Ha van bevalt nudli recepted - esetleg mas krumpli-liszt arannyal -, az is
tokeletesen megfelel a celra, csak a design :-) mas kicsit.)

Legegyszerubb talalasi modja: olvasztott vajjal meglocsoljuk, talalaskor
reszelt parmezant szorunk ra. De izles szerint szinte barmilyen "sugo"-val
fogyaszthatjuk. Az egyik kedvenc szoszom gnocchihoz a genovai pesto, ime a
recept: 

Pesto alla Genovese
-------------------

Hozzávalók:
30 db frissen szedett :-) bazsalikom levél
120 g reszelt pecorino sajt  (ez szarazabb juhsajt)
100 g reszelt parmezán
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 - 1 dl "extra vergine" olivaolaj
50 g fenyőmag
só 


Eloljaroban hozzateszem, hogy az olaszoknal majd' feltenyernyi, husos
levelu bazsalikom "divik", tehat ha itthoni, cserepesbol csinaljatok, min.
2-3 bokor kellene hozza. Erdemesebb kertben, v. balkonladaban termeszteni. 

Az olaszok hagyomanyos modon mozsarban, utogetes nelkul, a mozsar torojevel
dorzsolgetve keszitik, de szerintem mixerben ugyanolyan finomra elkeszitheto. 

A fenyomagot egy serpenyoben kulon zsiradek hozzaadasa nelkul megpiritjuk,
kihutjuk. A bazsalikomleveleket, a felapritott fokhagymat, sot, es a
piritott fenyomagot a mixerben pepesitjuk, aprankent hozzaadjuk a ketfele
reszelt sajtot, majd ovatosan csurgatva (mint a majoneznel) beledolgozzuk
az olivaolajat is. Az eredmeny egy kremes "paszta" lesz. 

Frissen kifott tesztara azonnal talalhato. De szoktak pl. levesbe is
fuszerezeskent hasznalni, vagy szendvicsre. 

Par napig hutoben jol tarolhato, keves olivaolajat kell a tetejere tenni.
Ha ezutan akarjuk felhasznalni, keves melegvizzel (pl. a teszta
fozovizevel) "temperalni" kell.  Egy angol nyelvu recept szerint le is
fagyaszthato, de ezt meg nem probaltam. Mindenesetre logikus lenne, mert
nyaron terem az igazi jo aromas bazsalikom. :-) 

Aki esetleg tud olaszul, az alabbi helyrol szarmazik:
http://www.italydirect.com/ricette


Jo etvagyat!
Zita
+ - spenotos gnocchi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kozben talaltam egy masik gnocchi receptet is, ami szinten igeretesnek
tunik.:-)
Hasonlot ettem mar Olaszorszagban, nekem nagyon izlett.


Spenotos gnocchi gorgonzolamartasban
------------------------------------

75 dkg krumpli
35 dkg liszt
20 dkg spenotlevel
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
keves olivaolaj
4 dl tejszin
20 dkg gorgonzolasajt (vagy marvanysajt)
2 evokanal fenyomag (vagy napraforgomag)
so, bors, reszelt szerecsendio

A krumplit sos vizben megfozzuk. A parajt megparoljuk, atpaszirozzuk. A
meghamozott krumplit krumplinyomon attorjuk, osszegyurjuk a liszttel es a
spenotpurevel. Soval, borssal, szerecsendioval izesitjuk. A tesztabol
lisztezett deszkan kigyokat gyurunk, 2 cm-es darabokra vagjuk, tetejuket
villaval megmintazzuk. Bo, sos vizben 4-5 perc alatt kifozzuk a gnocchikat. 

Martas: az aprora vagott hagymat, fokhagymat olivaolajon megdinszteljuk,
felontjuk a tejszinnel, belemorzsoljuk a sajtot, es osszefozzuk. Soval,
borssal izesitjuk. 
A fenyomagot serpenyoben, kulon zsiradek hozzaadasa nelkul megpiritjuk.
A kifott gnocchit leszurjuk, sajtmartassal leontve, a fenyomagokkal
megszorva talaljuk. 

Mint ahogy zarojelben megjegyeztem, nem feltetlenul kell meregdraga
gorgonzolat venni, jo a marvanysajt, vagy barmilyen hasonlo jellegu aromas,
belul peneszes sajt. Es a fenyomag is helyettesitheto napraforgomaggal.


sziasztok,
Zita
+ - palacsinta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhatündérkéim!

Nem gondoltam, hogy ilyen sokan hozzászóltok a "bálnámhoz".
Én ugyan _  csak  _ viccnek szántam, mert már egy kicsit untam a sok
fogyókurás tippet, tanácsot. Gondoltam felviditalak Benneteket vele.

A hétvégén készitettem olyan finom palacsintát, mint még soha:

Az elöirásnak megfelelöen  turós palacsintát készitettem.Feltekertem, majd
kb.5 cm-es  darabokra elvagdostam.Egy tepsit kivajaztam, a
palacsintadarabokat állitva beletettem.Pudingot föztem (zacskós, DrOetker:
vanilia izü),még forrón  ráöntöttem az egészre, betoltam a sütöbe.Nagyobb
tepsihez 2 pudinggal készitsétek, és egy picit higabbra kell hagyni.

 Ti csak fogyjatok :)))


+ - Visszajelzes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!

Azt tudtam, hogy sokan szivesen olvassak a "Misis" receptjeimet, de ennyi
jelentkezovel nem szamoltam! Termeszetesen minden jelentkezonek kuldtem az
anyagot es kuldom ezutan is minden erdeklodonek.
Egy felreertest viszont tisztaznom kell, talan nem derult ki egyertelmuen a
tegnapi irasbol, hogy a dolog _ingyenes!
Ugyanis tobben azt kerdeztek, hova kuldjek a 150 Ft-ot, vagy annak a
valutaerteket! :-)))
Bevallom, hogy nincs uszomedencem sem....! :-((
Ha valaki viszont ragaszkodik egy nagyobb osszeg atutalasahoz a reszemre,
annak szivesen megadom a szamlaszamomat! :-)

Koszonom ezuton a biztatasokat, remelem neha-neha eszembe fog jutni valami,
amit megirhatok nektek.

Udv.: Misi
+ - Rokfort (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zsoka irta:

>Kiprobaltam a rokfortos martasod,... 
>ha mar lud hat Danish Blue sajtot tettem bele.

Errol jut eszembe: A multkori rokfortszosz kapcsan asszonypajtas
emlitette, hogy o latta a TVben a rokfortszoszos adast. Ott azt
mondtak, hogy a magyar "marvanysajt" nem jo bele, mert olvadaskor,
melegedeskor kicsit megkeseredik. Tiszta szerencse, hogy magamtol is
jobbat vettem, mert nem kotottem az orrara a meglepetest.

Udv, Peter.
+ - Re: Montignac (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Switzerland] irta:

>Latom, Peter mar harapos az ujrakezdett fogyokuratol:-)

Minden rossszat kihuztok belolem.... Most azt is meg kell irnom,
hogy mas listakon szinte egyfolytaban harapos vagyok. Masok mondtak,
en eszre sem vettem. De ez csak latszat. Talan a tomorebb
emilfogalmazas, az udvariaskodasok, a gesztusnelkuliseg az oka. Az
eletben, szemelyesen nem tunok "haraposnak". Ezt is masok mondtak.
:-)))

Tiszta szerencse, hogy a fogyokuras levelem harmadik reszet
visszadobta a szerver sorlimit tullepes miatt. Az valoban harapos
volt. Igy inkabb be sem kuldom. Abban sem Teged haraptalak, hanem
Montignacot. 

>A lagerlakok pelda volt arra, hogy milyen keves energiaval el lehet eldegelni.

Ott hatarozott elonyt elveztek az olyan energiatakarekosak, mint pl.
en.
A szerencsetlenebb anyagcserejuek ehenhaltak.

>A Pima indian torzs elhizasa pedig intenziven kutatott orvosi tema es 
>nem urban legend (cikkek maganba mentek).

Meggyozoek. Mentsegemre szolgaljon, hogy az indianokrol van egy kis
fogalmam, de a Pima indianokrol most hallottam eloszor.

>>>egyunk minel kevesebb zsirt es tobb szenhidratot!
>>Hat en szenhidratdus fogyokurarol nem tudok, de az nem is letezhet.
>Marpedig a Bobe altal ajanlott az az. (talan nezd meg megegyszer) Csak 
>a zsirok eliminalasara torekedtek benne az altalanos kaloriacsokkentes
>mellett. A szenhidratok igy aranyaikban dusultak is: pl a "sovany tej" 5% >cuk
rot tartalmaz!

Hat a zsirdus is. :-))) En a "minel tobb szenhidrat" ellen
tiltakoztam.
Jogosan. Zsircsokkentes miatti relativ _dusulas_ mas dolog.

>De a legfontosabb felreertes, amiert fontosnak talaltam valaszolni, a
>kovetkezo:
>>>Az egeszseges taplalkozas szep es jo dolog, de aki kover, az elsosorban
>>>fogyni akar, visszaallitani szervezete egeszseges anyagcsereszabalyozasat
>>>es majd utana lehet szo az egszseges taplalkozasrol.
>>A mondat elejevel es vegevel maximalisan egyetertek, de a kozepevel
>>nem. Imho senki nem allitja vissza a szervezete egeszseges
>>anyagcsereszabalyzasat, [ha azzal egyaltalan baj van]. Az olyan,
>>amilyen, legfeljebb gyogyszerekkel lehet befolyasolni, ha szukseges.

>Azt remeltem, hogy vilagosabban sikerult leirnom, hogy ennel a modszernel
>eppen az anyagcserenk szabalyozasanak helyreallitasarol van szo..... 
>Remelem jol erthetoen sikerult leirnom a kura logikajat....
>Szoval irjuk sok-sok Montignac-os receptet, hogy mindenki joizueket ehessen,
>mikozben fogy.

Erzekenyseged miatt nem reszletezem, de a Montignac modszer egy
bloff.
Nezz utana a Neten, az altala hivatkozott orvosok, klinikak nem
leteznek, vagy sohasem foglalkoztak modszerevel. Elmelete, modszere
tudomanyosan nem igazolt. Sot, taplalkozastudomanyi szakemberek
hevesen kritizaljak a "szakertelmet". Meg veszelyesnek is tartjak
modszerenek koveteset. Nagyon ugyes _uzletember_, csak Europaban 5
millio konyvet adott el. [Elfogadnam a brifkojat] Fogyokuras
konyvet, plane, ha az "forradalmi", es "joizu eves melletti" fogyast
iger, nagy uzlet kiadni. De egyebkent is "idejetmulta". Azota van
ujabb bloff: A "vercsoportnak megfeleloen" taplalkozni.
Termeszetesen nem vonom ketsegbe a joszandekodat, valszeg
megtevesztett a "kura logikaja", es a rengeteg [hazug]
orvostudomanyi hivatkozas. Az erdeklodok, es az angolt ismerok jo
kritikai osszefoglalot talalhatnak rola a

http://members.nbci.com/marcel_bovy/montignac/index.html webcimen.

Kerlek ne vedd tamadasnak, "harapossagnak", nem Rad haragszom, hanem
Montignacra. En lennek a legboldogabb, ha joizu kajalas mellett
lehetne fogyni. :-)))))))

Udv, Peter.



 

>Peter kuldott be nemregen egy nagyszeru receptet, cukkinivel toltott csirke.
>Hagyjuk ki a toltelekbol az a fel zsomlet, es maris ehetjuk, hiszen ahogy o is
>irta "a koret nagy reszet ugyis a finom cukkinis toltelek adja".

De akkor tegyunk bele helyette szojat. Mert a cukkini nagyon ledus,
es azt fel kell venni.



Gabor
+ - Ket keres (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Ket keresem lenne hozzatok.
Szeretnem megszerezni az abszint (ürmös palinka)  receptjet,elkeszitesi
modjat.
Ha,jol tudom nalunk mar regen betiltottak,de talan meg meg van valakinek
a
receptje.Ez lenne az egyik keresem.A masik azokhoz szol,akik nem
fogyokurazni
 akarnak,hanem felszedni par kilot,persz termeszetes uton.Szivesen
olvasnek
 hizokuras recepteket,modszereket.
Orülnek minden hasznos hozzaszolasnak.
                    Peti (Szlovakiabol)
+ - Re: szalvetagomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Koszonom mindenkinek az infot!

Topy
+ - Letezem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,


>"Cintia" mar nem _lesz_ imho aneroxias. [Elnezest, de a betegseg nem
>szegyen.] Egyebkent ven egy olyan erzesem, hogy valaki szorakozott
>velunk Cintia neven. Udv, Peter.

Kedves Peter,

Nem szorakozott senki Veletek Cintia neven, mint lathato volt mindig
is (mert errol a cimrol szoktam mindig irni, ezzel vagyok fent a
listan), nem is ingyenes cimem van, vallalom magam, es nevem.
Nagyon koszonom ezuton mindenkinek a levelet, hozzaszolast.
Hetvegenkent elkezdtem sportolni, hetkozben ujfent semmi idom, mert
rengeteg munkam lett ismet.
Tudom, hogy baj van, hogy segitsegre szorulnek, mert egyedul mar
sajnos nem vagyok kepes megoldani a problemat. Parom igyekszik ravenni
arra, hogy Vele egyek, es azt amit o, de sajnos nem megy, mert nekem
egy etelrol rogton az jut eszembe, mennyi energia van benne, es nem
is esik jol ha megkostolom.
Meg egyszer koszonom mindenkinek a segitseget.

 Cintia                            mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS