"HIX KONYHA" > 2002.03.22. 02:30:47-kor írta:
Szia Cila!
> Tudnatok egy jo ruszlireceptet?
Eppen most olvastam egy masik csatornan.
Hagymas pacolt hal
Hozzavalok:
2 kg apro hal (garda, keszeg stb.), 1,5 kg voroshagyma, 1 baberlevel, 1 teaska
nal torott fekete bors, 1 mokkaskanal orolt mustarmag, ecet, cukor, so izles sz
erint
A halakat megtisztitjuk, lefejezzuk, kibelezzuk, majd tobbszor valtott hideg vi
zben megmossuk. Lecsopogtetjuk, es muanyag vagy porcelanedenybe soronkent jol l
esozva berakjuk. A talat letakarva hideg helyen 4 napig hagyjuk allni, majd a s
os levet lecsopogtetjuk rola. A megtisztitott voroshagymat nagyon vekony karika
ra vagjuk, es besozva harom oran keresztul hagyjuk allni. Ezutan annyi ecetes v
izet ontunk ra, amennyi jol ellepi. (Kellemesen savanykasnak kell lennie.) Masn
ap a szikkadt sos halat a lecsopogtetett ecetes hagymaval soronkent befottes uv
egekbe rakjuk. Izles szerint cukros-ecetes paclevet forralunk, a fuszereket bel
eszorjuk, es 5 percig fozzuk. Ezutan kihutjuk, es raontjuk a halra. Az uveget n
em kell lekotni, eleg befedni. Ketheti erleles utan fogyaszthato. A hutoszekren
yben, jol zarodo edenyben nagyon sokaig tarolhato!
Ruszli 1.
Hozzavalok: Azonos sulyu hal es voroshagyma, uvegenkent 1-1 mokkaskanalnyi must
armag, borokabogyo es szemes bors, 2 baberlevel sargarepa, ecet, cukor, so
Elkeszitese: A halat megtisztitjuk, levagjuk a fejet (a farkat nem). Megmossuk,
vastagon besozzuk, es egy hetre betesszuk a hutobe. Az egy het leteltevel tobb
vizben atmossuk, lecsurgatjuk.
A hagymat vekony karikara vagjuk, enyhen besozzuk, fel ora mulva kinyomkodjuk.
A paclehez 2/3 resz vizet, 1/3 resz 10 %-os ecetet, keves cukorral osszekeverun
k.
Az uveg aljara 1-2 karika sargarepat, 1 baberlevelet, nehany szem fuszert teszu
nk. Erre ketujjnyi voroshagymat, majd a halat, ismet hagymat, es a tetejere ugy
anannyi fuszert, mint az aljara. Felontjuk a paclevel, es lezarjuk. Negy hetig
erleljuk huvos helyen.
Erdemes felcimkezni az uvegeket, es rairni a datumot, amikor vegre-valahara fel
lehet bontani, foleg ha folyamatosan gyartod. (Bar a rokonsag es a barati kor
ugyis pontosan szamon tartja, hogy mikor lehet jonni ruszlit, enni.) En akkor s
zoktam ra, mikor a ferjem pecazott, de hal helyett mindig egy vodor snecivel al
litott haza.
Aki nem horgasz, a halarudakban idonkent kaphato apro heringfilebol is keszithe
ti.
Ruszli 2.
Elkeszitese: Igazi magyar ruszli a gardabol keszul. A kuszt inkabb marinaltnak
ajanlom. Megsozod a halakat, majd lisztbe beforgatod, es ropogosra sutod. Voros
hagymat felkarikazod, es az elore elkeszitett forrasban levo fuszeres lebe par
percig forrazod. Az igy elkeszult hagymat lecsepegteted. A lebe ecet, baberleve
l, mustarmag, koriandermag, fenyomag van cukor es so, szajiz szerint kicsit ero
sebben, mint a salatalehez, mert az alkoto elemek par nap utan felveszik az ize
ket. A fenti reszeket kezdve a hagymaval retegekben kell rakni, es befejezni is
hagymaval kell, ha tovabb akarod eltartani, a tetejere szalicilt tegyel, egyeb
kent hutoszekrenyben eltarthato.
Ruszlinak is jo a fenti leiras csak a halakat 10-14 napra erosen kell soban erl
elni, majd ecetes vizben kimosni, es utana rakni uvegekbe. A kusznek es mas kes
zegfeleknek a szalkajat nem marja el a so rendesen, de a gardaet igen, ezert aj
anlom a fentieket.
Ruszli 3.
A leirast egy regi Horgaszkalauzban talaltam. Azt javasoljak, hogy az alapanyag
sneci legyen. Mas kisebb keszegfele is jo lehet, de megis a sneci az igazi.
Elkeszitese: Miutan alaposan megpucoltuk, lemostuk a halakat, be kell sozni oke
t - nalam majdnem teljesen soban allnak-. Egy jenai talba tettem es igy kerulte
k be a hutoszekrenybe. Ott kell tartani mintegy Tiz napig. Ezutan befottesuvegb
e karikara vagott sargarepaszeleteket tegyel, ra baberlevelet, egy kis mustar e
s koriandermagot erre, majd ketujjnyi hagyma kovetkezhet. A halakat mosd le ala
posan vizzel, nem kell felni a szukseges sot, mar magaba szivta, nem jon ki bel
ole. Allitsd bele a halakat az uvegbe korbe, mint a boltinal, majd johet megint
a repa baber mustar koriander hagyma, amig fer bele. Ha ezzel is megvagy, pacl
evel kell feltolteni a befottesuveget. A pacle egyharmad resz 10%-os ecetbol ke
tharmad resz vizbol, evokanalnyi cukorbol, egy csipetnyi sobol all. Lefeded az
uveget, es mar csak negy-otheti hutoszekrenyes erleles van hatra az izletes rus
zli-vacsoraig. A leirasban azt javasoljak, hogy hasonlo nagysaguakat tegyunk eg
y uvegbe, a kisebbek konnyebben ernek, hamarabb lesznek kesz, mint a nagyobbak.
Ruszli 4.
Elkeszitese: A ruszlihoz kb. 8-12 dekas halakat hasznaljunk fel. A gondosan meg
tisztitott, kibelezett halakat alaposan besozzuk es porcelan vagy uvegedenyben
lerakva korulbelul 12-14 napig, allni hagyjuk. Kozben harmadnaponkent megforgat
juk halainkat. Ha nagyobb halak is vannak, ajanlatos a gerincuket is eltavolita
ni. Miutan a fentebb jelzett ido eltelt, es a sobol kiszedtuk a halakat, ecetes
vizzel jol atoblitjuk oket. Ezutan hagymat szeletelunk karikara, amit szinten
besozunk. Ennek is allnia kell 2-3 orat a soban. Ez utan a hagymat kenyeres ruh
aba teve kicsavarjuk, hogy puhabb legyen. A halakat szeles szaju uvegbe rakjuk,
kozepre a mustarmaggal meghintett hagymat helyezzuk. Fuszerkent hasznalhatunk
meg nehany szem borsot es fenyomagot. A legtetejebe baberleveleket rakunk, majd
raontjuk a forro paclevet es az uveget befozocelofannal, lekotjuk.
A pacle elkeszitesehez a kovetkezo alapanyagokat hasznaljuk: haztartasi ecet, a
melyet sajat izlesunk szerint higitunk fel, es szinten izles szerint adunk hozz
a keveske cukrot is. Felontes elott izleljuk meg, mert ha "eltoljuk" a paclet,
az egesz ruszli- "befottunk" vagy tul savanyu vagy tul edes lesz! Az uvegbe ann
yi paclevet ontunk, hogy a behelyezett halakat ellepje, es korulbelul egy centi
vel magasabban alljon a szintje, a halak farkanal. Nehany napig huvos helyen al
lni hagyjuk, majd fogyaszthato a ruszli.
Udv:
Eva
--
|