1. |
Re: kaviar (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
2. |
home made kaviar :-) (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: kaviar (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: kaviar (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
5. |
almas pite teszt az amerikai mertekegysegek atvaltasara (mind) |
80 sor |
(cikkei) |
6. |
Kaviar (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
7. |
Re: amerikai mertekegysegek (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: kaviar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
At 02:30 AM 10/05/2002 CilaPower wrote:
>Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?
Lehetni lehet...., de mibol???
A kaviar egyszeruen a hartyaktol megtisztitott halikra, amugy nyersen,
ovatosan elkeverve soval... es, persze, egy ideig e'rlelve.
Viszont igazi kaviart csak a Fekete-Tengeri vizabol lehet csinalni,
de nagyon sok mas hal ikraja is alkalmas. Ezeknek a neve azonban
nem kaviar, hanem kaviar modra elkeszitett halikra.
Eszakon, Skandinaviaban is keszitenek ilyen kaviarutanzatot, az ABBA
egyuttes egyik vallalkozasaban. A lazac ikraja is nagyon jo.
A magyarorszagi halak kozul talan a fogas ikraja alkalmas, de a pontybol
is finom csemege keszitheto, ezt, azt hiszem, fo"tt ikrabol keverik ki.
Lehet latni fekete, piros, rozsaszinu es feheres halikra keszitmenyeket,
az "igazi", az fekete, mint a frissen daralt ma'k.
Samuka
|
+ - | home made kaviar :-) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
<cilapower=vnet.hu> irta.
>Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?
Most ugratsz bennunket, vagy tenyleg nem tudod, hogy mi a kaviar? :-)
Persze ha van otthon megfelelo medenced, es be tudsz szerezni nehany
tokhalat, akkor elvileg lehetseges... Idonkent meg kell "fejni" oket, azaz
kipaszirozni beloluk az ikrat. :-))))))
Zita
|
+ - | Re: kaviar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>
> Udv!
>
> Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?
>
Lehet, de csak akkor tudsz csinalni,
ha Te egy nosteny viza vagy... ;-)
(vagy tokhal)
Gyuri
Dr. Agoston Gyorgy finger:
BME, Muszaki Mechanikai Tanszek (36) 1 4631231
|
+ - | Re: kaviar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?
Hat ha lepetezel, akkor tudsz:-)))
A kaviar ugyanis nem mas, mint halpete, vagyis
ikra, amit sos vizben ho:vel tartositottak.
Nem mindegy azonban, hogy mely halfajok ikrajat
hasznalod. Igazabol csak az un. verteshalak
(Mo-on el a kecsege es a viza) petei kivaloak
erre a celra, a leghiresebb a kaszpi-tengeri
beluga ikraja. Innen szarmazik hires orosz
kaviar (fekete), a legjobb minosegu kaviar neve,
Malossol is orosz eredetu (keves so) es utal arra,
hogy minel jobb minosegu a kaviar, annal kevesebb
sot kell adni hozza.
Ma mar mas tengerek verteshalainak (angolul Sturgeon)
az ikrait (angolul roe) is gyujtik kaviarnak, ezert
van mas szinu (barna, piros, feher) kaviar is.
A magyar konyha is felhasznalja a halikrat,
az inyencek a halaszlebe fozik.
Gabor
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: biolpc09.unifr.ch)
|
+ - | almas pite teszt az amerikai mertekegysegek atvaltasara (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
szinten egy idezet kovetkezik mindjart egy kaliforniai levelbol, en mar
kiprobaltam a receptet, finom lett...meg ugy is, hogy a "quick-cooking tapioca"
helyett egy csomag vanilia pudingport hasznaltam...mire megsul, isteni illat
lengi be a konyhat
"Homemade pastry vagy Basic pastry-nek is mondjak.
Hazilag keszitett, alapteszta, amit a pie-okhoz hasznalnak,
altalaban. Amit leirok az egy 9 inch-es pie sutohoz valo,
ahol alulra meg a tetejere is tesznek tesztat.
Keverj ossze 2 cup lisztet es egy teaskanal sot. ( Az amerikaiak
meg a piskotat is ugy szeretik, hogy kierzik belole a so. Ennek
megfeleloen Te mersekelheted a so-mennyiseget.)
Vagjal bele apro darabokban 3/4 cup nagyon jol lehutott vajat.
Lehetoleg ugy, hogy a kezed melegevel ne nagyon erintkezzen
a vaj. Utana villaval ( itt van olyan, hogy pastry blender) vagy valami
eszkozzel dolgozd bele a vajat, hogy a vegere olyan egyenletes,
morzsokas legyen. Nem kell tul kicsinek lenni a morzsokanak.
eleg, ha a nagyobbacskak borso nagysaguak. Ezutan fokozatosan
tegyel bele 6-8 evokanal jeges vizet. Nem ugy ertem, hogy jegdarabokat
tegyel bele, hanen jegdarab segitsegevel lehutottet. Meg mindig
csak a villaval dolgozz. Mikor mar latszik osszeallni, de meg nem
ragad!, akkor gyorsan a kezeddel osszedolgozod egy gombocba.
Nem az a lenyeg, hogy sima legyen a teszta. Sot, az mar nem is jo.
Ekkor beleteszed egy nylon zacskoba es a hutobe teszed.
Mikor felhasznalni akarod, akkor elotte kiveszed es addig
varsz, mig eppen olyan allapotba kerul a kemenysege, hogy mar
lehet vele dolgozni. Tehat ez ket kerek lap kinyujtasahoz lesz elegendo.
Traditional Apple Pie
Hozzavalok:
Az elobb leirt alapteszta
6 cup meghamozott, vekonyra szeletelt alma
1/2 -1 cup cukor,nyilvan fugg az almatol es az izlesedtol
2 evokanal "quick-cooking tapioca" Na, ezt nem tudom, hogy mivel potolhatod.
1 teaskanal reszelt citromhej
1 teaskanal citromle
1/2 teaskanal orolt fahej
1/4 teaskanal so
2 evokanal vaj, megolvasztva
1 evokanal tej ( optional, vagyis nem feltetlenul szukseges)
1 evokanal cukor( optional)
A teszta felet kinyujtod, a masik felet visszateszed a hutobe.
Itt a 9 inch-es edenyhez 11 inches kinyujtast javasol. Belehelyezed
a pie sutobe.
Az almat megszorod a cukorral, tapiocaval, a citromhejjal,
citromlevel, fahejjal, soval. Osszekevered ovatosan es
egy negyed orat allni hagyod.
A sutot bekapcsolod 425 F fokra. ( majd atszamitod) Szoval
magas homersekletre.
Elrendezed az almat korkorosen a tesztara. A veget a kozepere
pupozva.Szoval az almahalom kozepen joval magasabb legyen,
mint a szelen. A tetejere vajat csopogtetsz.
Kinyujtod a masik lapot es rahelyezed. A szelet osszefogod,
sot mintara megnyomkodod. Dekoracios lyukakat vagsz a tesztara.
Nem eleg csak megszurkalni. En hosszu, sugariranyu vagasokat
teszek a ra.
Eloszor ezen a magas homersekleten sutom 15 percig, majd
mersekelem 375-re es ezen sutom meg kb negyven percig,
vagy mig arany barna nem lesz. Ekkor kiveszem. Megkenem a tejjel,
megszorom cukorral, es meg ot percre visszateszem.
U.i. Mashol olvastam, hogy a magas homersekletnel, sot meg
utana is egy kicsit, a szelso peremere erdemes aluminium csikot
tenni, hogy az ne suljon meg nagyon, illetve sokkal jobban,
mint a belseje.
A tapioca-nak meg az a szerepe szerintem, hogy a sok
almalevet egy kicst megkosse."
Jutka
|
+ - | Kaviar (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> E-mail : [Hungary]
>Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?
Ha tudsz otthon tokhalat tenyeszteni, semmi akadalya :-)))
Juli
|
+ - | Re: amerikai mertekegysegek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mindenkinek köszönet a segítségért! Rengeteg levelet kaptam, s végül azt hámozt
am ki,
hogy meghagyom az eredeti - csésze, teáskanál stb mértékegységeket; ne vesszen
el a
lényeg : az egyszerűség! Viszont a hőfokokat átváltom.
Néhány nap múlva küldöm a recepteket! :-))
Üdv: Ivett
|
|