Sziasztok,
hat ez mind disznosag!
------------------------------
Udv.: Misi
MEZES-BORSOS SERTESKARAJ
Hozzavalok: 800 g kicsontozott serteskaraj egyben, so, 4 evokanal mez, 1
kaveskanal paradicsompure, 1 evokanal szemes bors, 4 evokanal olaj, 2 dl
szaraz feherbor. A korethez: 2 csokor zsenge sargarepa, 2 evokanal vaj
(margarin), 400 g melyhutott kelbimbo, 2 gerezd fokhagyma, nehany szal
petrezselyemzold.
A hust leoblitjuk, szarazra toroljuk, bedorzsoljuk 1 kaveskanal soval. A mezet
elkeverjuk a paradicsompurevel es a durvara tort borssal, majd egyenletesen -
kozben bekenjuk vele a husdarabokat. A hust olajjal kikent sutoedenybe
tesszuk, tetejet megontozzuk a maradek olajjal, alaontunk 1/2 dl vizet, es 180
C-fokra elomelegitett sutoben, sajat levevel locsolgatva 45-50 percig
pirosbarnara sutjuk (ha nagyon pirulna a teteje, alufoliaval lazan
betakarjuk). Megtisztitjuk a sargarepat, kisujjnyi hasabokra vagjuk es forro
vajban (margarinban), sajat leveben puhara paroljuk. A fagyos kelbimbot enyhen
sos, a fokhagymaval izesitett forro vizbe dobjuk, puhara fozzuk, majd
leszurjuk, a sargarepahoz adjuk, vegul izles szerint sozzuk, borsozzuk. A hust
deszkara tesszuk, a pecsenyelet felengedjuk a borral, osszeforraljuk, majd
leszurjuk. A hust felszeleteljuk, talra rendezzuk es bevonjuk a pecsenyelevel.
Melleszedjuk a koretet, es petrezselyemmel diszitjuk. Tovabbi koretkent
hasabburgonya illik hozza.
PACOLT SERTESSULT
Felforralunk 2,5 dl szaraz feherbort, amit egy fej reszelt voroshagymaval, egy
evokanal borecettel, 2 baberlevellel, 2 szem szegfuszeggel, meg szegfuborssal
izesitettunk, es hagyjuk kihulni. A paclevet raontjuk nyolcvan dkg
kicsontozott rovidkarajra, es masnapig hideg helyen ebben hagyjuk allni.
Nehanyszor megforgathatjuk a hust, hogy a pac jol atjarja. Masnap a hust
kivesszuk, leitatjuk rola a nedvesseget, es egy evokanal olajon atsutjuk.
Meghintjuk torott borssal, bekenjuk paprikakremmel es keves atszurt paclevet
alaontve, idonkent megforgatva puhara paroljuk. Ha a levet elfone, level
potoljuk. Vegul a levebe keverunk 2 dl tejfolt, es abban megforgatva nehany
percig forraljuk. A hust deszkara emelve felszeleteljuk, forro talra rakjuk.
Visszamaradt levet egy evokanal liszttel elkeverjuk, keves maradek paclevel
higitjuk, es jol osszeforralva kinaljuk a hus melle.
Sutka Maria, Becse
TOLTOTT KENYER
Hozzavalok: 1 kenyer, 500 g daralt hus, 200 g sajt, 200 g gomba, so, bors,
Vegeta izles szerint, valamint keves olaj a suteshez.
A kenyeret felbevagjuk, a belsejet kikaparjuk. A gombat keves olajon
megparoljuk, amikor kihult, hozzaadjuk a hushoz, amit mar megizesitettunk. A
sajtot nagyon aprora vagdaljuk es a masszahoz adjuk. Ezzel toltjuk a felbe
vagott kenyeret, osszeillesztjuk a ket felet, es betesszuk a tepsibe, keves
olajat ontunk ala, a tetejet is megkenjuk olajjal es vizzel. 25-30 percig 200
fokon sutjuk. Kozben allandoan kenegetjuk, hogy a kenyer ne szaradjon ki.
Amikor megsult, szeleteljuk es savanyusaggal kinaljuk.
Bancsi Erzsebet, Temerin
SERTESKARAJ SORBEN PAROLVA
Hozzavalok: 50 dkg serteskaraj, so, 1 uveg sor, 1 nagy fej voroshagyma, 3
gerezd fokhagyma, 1 evokanal mustar, 1 teaskanal pirospaprika, 5 dkg margarin.
A kicsontozott karajt vekony szeletekre vagjuk es megsozzuk. A sorbe
beletesszuk a lereszelt vagy peppe zuzott voroshagymat es a fokhagymat, a
mustart es a pirospaprikat. A husszeleteket hutoszekrenyben lefedve a pacleben
egy napig erleljuk. Masnap a hust lecsurgatjuk, es a forro margarinon hirtelen
mindket oldalat atsutjuk, majd raontjuk a paclevet es puhara paroljuk benne.
Vegyes korettel kinaljuk.
Gajdos Agnes, Peterreve
TOLTOTT KARAJ
A karajt egyben hagyjuk, csak a csontot fejtjuk le rola, s utana ugy vagjuk
fel a hust, hogy szetklopfolva nagyobb teglalap alaku legyen. Megsozzuk,
vegetazzuk, es elkeszitjuk a tolteleket.
Egy kozepes fej voroshagymat megdinsztelunk aprora vagott
petrezselyemzoldjevel, adunk hozza csikokra vagott csirkemajat es egy kozepes
almat, melyet szinten aprora vagtunk. Ha kihult a toltelek, hozzakeverunk 2-3
kanal fott rizst, 2 nyers tojast, aprora vagott fustolt kolbaszt,
fuszerezhetjuk meg majorannaval, s ha lagy a toltelek, akkor par kanal morzsat
(prezlit) keverunk hozza. A kiklopfolt hus also reszere csikban felhalmozzuk a
tolteleket, felcsavarjuk, es ha szukseges, hustuvel osszetuzzuk. A tepsibe
zsirt vagy olajat teszunk, rahelyezzuk a roladot, amikor betesszuk a sutobe,
akkor kapcsoljuk be 180 C-fokra. Fokozatosan, ahogy sul, level ontozzuk. Ha
megsult a rolad, martast keszitunk. A levesben fott zoldsegfeleket kiszedjuk,
lepasszirozzuk, belekeverjuk a lebe, melyben a rolad sult, keves liszttel
besuritjuk, adunk hozza keves bort, es tejfolt.
Bodocsi Monika, Szabadka
SZIVGULYAS
Hozzavalok: 50 dkg sertessziv, 2 fej voroshagyma, 30 dkg vegyes zoldseg, 12
dkg burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 2 evokanal olaj, 2 kaveskanal fuszerpaprika,
bors, so.
Az olajon uvegesre piritjuk az aprora vagott hagymat. Meghintjuk az orolt
paprikaval, hozzatesszuk a kockara vagott zoldsegeket, kicsit paroljuk.
Hozzaadjuk a megtisztitott, kockara vagott sertesszivet, es a felkockazott
burgonyat. Felontjuk vizzel, hogy ellepje. Beletesszuk a fokhagymagerezdet,
izles szerint sozzuk, borsozzuk. A gulyast addig fozzuk, amig a sziv teljesen
megpuhul.
Szabo Renata, Temerin
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|