Sziasztok!
Gondolom, nem en vagyok az egyetlen, akinel idonkent - titokzatos modon ;-)
- felszaporodnak a tojasfeherjek a hutoben. Altalaban lefagyasztom, vagy
puspokkenyeret csinalok belole, de olyan nagy valasztek nincs, ami izlene a
csaladnak. Vmelyik noi lap mellekletekent kaptam egy Dr Oetker karacsonyi
receptgyujtemeny fuzetet, es ebben volt egy igeretes recept. Es meg csak
liszt sem kell bele. :-) Azt irjak, hogy zart dobozban hosszu ideig friss
marad - tehat jo elore meg lehet sutni. Persze titokban, mert maskent
illekony. :-)))))
DIOS KIFLI
**********
Teszta:
5 tojasfeherje
150 g cukor
1 cs. vanilias cukor
10 ml rum
375 g daralt dio
Disziteshez:
1 tojasfeherje
100 g durvara vagott dio
100g bevonocsoki (v. Dr Oetker zacskos et tortabevono)
1 kiskanal etolaj
A tojasfeherjet a cukorral, vaniliascukorral es rummal kemeny habba verjuk.
Hozzakeverjuk a daralt diot. A masszat egy teflonos edenyben kozepes langon
addig keverjuk, mig a felere csokken, majd egy tanyeron hagyjuk kihulni. A
kihult masszabol kiskanal segitsegevel kis adagokat szedunk es kifliket
formazunk. A kifliket tojasfeherjevel bekenjuk es a durvara vagott dioba
martjuk. Ezutan sutopapirral belelt tepsiben kisutjuk.
Kb. 140 fokon normal sutoben
kb. 120 fokon legkeveresesben
2-es fokozat gazsutoben
Sutesi ido: kb. 25 perc
A kifliket a sutopapiron hagyjuk kihulni (lehuzhatjuk a tepsirol).
A csokoladet megolvasztjuk, belekeverjuk az olajat. A kiflik egyik veget
belemartjuk a csokoladeba, vagy racsepegtetunk csokit. A sutopapiron
hagyjuk megszilardulni.
sziasztok,
Zita
|
Sziasztok,
ime a szarnyasok utolso falatjai!
------------------------------
Udv.: Misi
RESZEGES CSIRKE
Hozzavalok: 1,5 kg csirke, 2 dl feherbor, 20 dkg husos fustolt szalonna, 2 dl
tejfol, so.
Egy nagy, mely tuzallo talat hajszalvekony szalonnaszeletekkel kibelelunk,
belefektetjuk a feldarabolt csirket es befedjuk ismet szalonnaszeletekkel.
Csak akkor sozzuk meg a hust, ha a szalonna nem tul sos. Alaontjuk a
feherbort, a tetejet alufoliaval befedjuk es forro sutoben 30 percig sutjuk.
Ekkor a foliat levesszuk es kiveszunk a levebol, belekeverjuk a tejfolt es
ezzel a boros-tejfolos level locsolgatva piritjuk meg a pecsenyet. A bor izet
nem lehet erezni, de nagyon kulonleges, finom zamatot kap tole a csirke.
Levai Ilona, Szabadka
SAJTOS RAKOTT CSIRKEMELL
Hozzavalok: (4 szemelyre), 4 csirkemell (kb. 1 kg, 3 tojas, 20 dkg reszelt
sajt, 2 dl tejfol, 2 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg liszt, 5 dkg vaj, so.
A csirkemellet kicsontozzuk, kettevagjuk. Kiveregetjuk, es elkeszites előtt
legalabb 2 oraval sos, fokhagymas tejben aztat juk, majd lisztben, tojasban es
reszelt sajtban bundazzuk. Kivajazott tuzallo talba egy sort retegezunk
belole, tetejere vajat morzsolunk. A tejfolt a maradek tojassal osszekeverjuk,
felevel a hust meglocsoljuk. Rarakjuk a megmaradt husszeleteket, es tejfollel
meglocsoljuk, sajttal megszorjuk. Kozepmeleg sutoben pirosra sutjuk.
Penzes Rozsa, Becse
POREHAGYMATORTA PULYKAHUSSAL
Hozzavalok a tesztahoz 100 g vaj, 175 g liszt, 1 kaveskanal so, 2 ek. hideg
viz.
A toltelekhez: so, 200 g csigateszta, 300 g pulykabus, 2 porehagyma, 2 ek.
olaj, bors, 2 kaveskanal szaritott kakukkfű, 2 tojas, 200 g tejszin, 1/8 l
tej, 100 g reszelt sajt.
A vajat, a lisztet a soval es vizzel osszegyurjuk. Kerekre formaljuk, es
foliaba csavarva
1 orara a hutoszekrenybe tesszuk. A toltelekhez a csigatesztat sos vizben
megfozzuk (nem puhara), hideg vizzel leoblitjuk es jol lecsopogtetjuk. A
pulykahust kis kockakra vagjuk, a porehagymat ferde karikakra szeljuk (a
levelet nem). A pulykahust forro olajban hirtelen megsutjuk es egy nagy
edenybe tesszuk, majd abban az olajban a porehagymat, soval, borssal,
kakukkfuvel izesitve kozepes tuzon par percig sutjuk. A porehagymat a hushoz
tesszuk, es hozzakeverjuk a csigatesztat. A sutot 200 C-fokra folmelegitjuk.
Egy kerek tortaformat kikenunk margarinnal, es meghintjuk liszttel. A tesztat
belenyomkodjuk a tortaformaba, az aljat megszurkaljuk villaval. Az oldalan a
tesztat alufoliaval korbefogjuk (mert sutes kozben folia nelkul begorbul), es
10 percig elosutjuk. A foliat vigyazva eltavolitjuk, hogy a teszta szele ep
maradjon. A tojast a tejszinnel, tejjel es a reszelt sajttal osszekeverjuk,
sozzuk, borsozzuk. Ezt a teszta-, hus-, es porekeverekhez adjuk, jol
osszekeverjuk, es a tesztara ontjuk. A sutoben 40 percig aranysargara sutjuk.
Rac Andrea, Ujvidek
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|