1. |
Ko:fte (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: #493 kommentarok (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: epe szappan (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
4. |
tejes disznohus, halvanyitozeller (mind) |
33 sor |
(cikkei) |
5. |
Re:spermaceti (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
6. |
Szaszika! (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Ko:fte (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
----- Original Message -----
From: Tóth Róbert >
To: >
Sent: Tuesday, March 21, 2000 2:27 PM
Subject: Köfte
Sziasztok konyhások!
A napokban láttam a Spektrum tv-n e borjuvagdalthoz hasonló étek
készítését,
nagyon meg tetszett.
Ha valakinek módjában áll legyenszíves küldje el a recepjét.
Előre is köszi.
Sziasztok trobi.
|
+ - | Re: #493 kommentarok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>=======================================================
>Felado : [Hungary]
>Temakor: heti etrend 5 ( 100 sor )
>Idopont: Mon Mar 20 16:27:28 EST 2000 KONYHA #493
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>Bolyi turoslegeny
>
>...Jomagam is nagy gyanakvassal
>fogtam hozza ennek a valoszinutlen receptnek az elkeszitesehez...
Ismeros :) Nalunk is nagyon sokaig ment a tanakodas, mindenki sajnalta a
fel kilo turot!
Egyetlen dologra kell figyelni, minel egyenletesebben kell elosztani a tejet.
> =======================================================
>Felado : [Hungary]
>Temakor: wok, zeller ( 19 sor )
>Ha jol emlekszem, hivatalosan halvanyito zellernek
>hivja, a hosszukas zellert, amit sok helyen egyszeruen
>"gyoker" neven ismernek (vagy az valami mas?).
Hat, a piacon gyoker gyanant a feherrepat aruljak...
Topy
|
+ - | Re: epe szappan (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Koszi Emilia! Te vagy a feny az ejszakaban! ;-)
Vilagot gyujtottal az agyamban, nyilvan az a'mbrarol van szo.
Az ambras cetet illatszerek keszitesenel hasznaltak,
ennek van viasszeru valadeka, csak nem hoztam ossze a
dolgot, mert annyira sokkolt a marha epebol keszult szappan
tudata. :-))))))))
Zsoka
>Felado : [International]
>
>Balnaolaj vagy -viasz, asszem van valami speci neve is de nem jut
>eszembe. Egy bizonyos balnafajta koponyauregebol nyertek. Tiszta
>veletlenul akadtam ra, valami Moby Dick linken keresztul, ugyanis az egy
>olyanfajta balna volt :-)). Angolul tudok rakereshetnek mint
>"spermaceti" a www.britannica.com alatt.
|
+ - | tejes disznohus, halvanyitozeller (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kuldok nektek egy egyszeru receptet, habar biztosan tobben ismeritek.
Tejben fott disznohus
(6 szemelyre)
Hozzavalok:
1 1/2 kilo disznohus, lehetoleg combresz es osszegongyolitve, haloba huzva
3 evokanal zsiradek (oliva ha lehetseges)
3 csesze tej (szukseg eseten potolando)
so, bors
A hust gyors tuzon, forro olajon megpiritjuk hogy szep piros kerge legyen korbe
korbe. Hozzatesszuk a sot, borsot es lassankent a tejet is. Lefodjuk az edenyt,
de nem egeszen es hagyjuk olyan ket oran at lassan rotyogni, fodogelni. Ha
szukseges potolni kell a tejet, meleg tejjel.
Mikor megfott kisse kihutjuk a hust, felszeleteljuk es leontjuk a besurusodott
martasaval. Koretkent parolt zoldseg vajon megfuttatva javasolt.
Kedves Afonya!
En ugy tudom hogy a halvanyitozeller az a nagy zeller aminek oriasi kerek
gumoja van es halvanyabb zold, hosszu, eros szarai nagy levelekkel. Itt csak
ilyen van, az otthoni sotetzold itt ismeretlen.
Agni (Athen)
> ---------------------------------------------------------------------
http://www.netposta.net NetPosta, E-m@il ingyen!
|
+ - | Re:spermaceti (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>Balnaolaj vagy -viasz, asszem van valami speci neve is de nem jut
>eszembe.
Ha nem tevedek, az a'mbra's cet fejeben talalhato viaszos pomaderol
van szo, aminek a magyar neve: a'mbra. Illatszerekben, fustolokben,
gyertyakban stb. szeleskoruen hasznalatos.
Samuka
|
+ - | Szaszika! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
ne "kotekedj" itt velem mindenfele inycsinklandozo heti etrendekkel mert a nyom
orba (vagy talan gyomorba) fogsz taszajtani!
Nem lesz kedvem elmenni dolgozni es itthon se megy a munka mert a konyha ordoge
inkabb a fozesre csabit!
Mibol fogok finomakat fozni haa elfogy a penzunk?
Azt hiszem ezentul inkabb este fogom olvasni a konyhat ...
De hogy ne maradjak hatrabb, azert beirok egy receptet, itt nalunk is jon mar a
tavasz, lesz biztos gyumolcs az iden is. Van itt nekunk a kertben 8 db almafa
es ha megfeszulunk se tudunk annyi almat megenni. A baratok/ismerosoknek se kel
l ennyi alma ugyhogy kenytelen voltam valamit kitalalni.
Egy reszet megtisztitva lefagyasztom, reszben jo etelbe, reszben meg fozok belo
le dzsemet. Egyebkent en le szoktam fagyasztani a gyuymolcsoket amibol aztan te
len dzsemet fozok, akkor az illatoktol mindjart lesz az embernek egy kis nyari
hangulata.
De hogy azert gyorsan menjen, a mikroban szoktam "befozni" egy ca 3 literes jen
ai talban aminek van tetoje is. A mikrobol ki lehet venni azt a micsodat ami f
orog, egyebkent nem ferne el az edeny fule.
Almadzsem
nem irok mennyiseget, mert en ehhez a talhoz veszem az adagokat, es egyebkent i
s van aki edesebben szereti. Marmint a dzsemeket, mert az eletet mindenki edese
n szereti (+Mastroiani/Ekberg utan szabadon)
A 3 literes talba ca 3/4-ig megtisztitott felbe/negyedbe vagott almat teszek es
addig fozom amig kezd szetesni. Kozben teszek bele jol megmosott citromhejat,
egesz fahejat es szegfuszeget (izles szerint, de ne tul sokat mert akkor az dom
inal). Beleteszem a cukrot, addit keverem amig az egesz cukor felolvad (kulonb
en a mikroban a cukor osszeall) es a cukorral eleinte letakarva a tal sajat tet
ejevel, majd azzal a lukas tetovel ami a mikrohoz van, addig fozom amig besurus
odik.
Ezt lehet varialni: pl birsalmaval, akkor a birsalmat kezdem eloszor fozni, ami
g megpuhul.
vagy naranccsal, vagy kortevel, vagy 3-gyumolcs dzsemet: alma-korte-szilva, akk
or 1/3-t veszek mindegyikbol.
udv es szep napos napocskat mindenkinek
Agnes
|
|