Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1454
Copyright (C) HIX
2003-03-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Reply: *** HIX KONYHA *** #1453 (mind)  26 sor     (cikkei)
2 Re: italreceptek (mind)  50 sor     (cikkei)
3 Kobor Agi (mind)  40 sor     (cikkei)
4 Re:Tojaslikor (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - Reply: *** HIX KONYHA *** #1453 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tárgy :  házi készítésű karamelllikőr

Ezt a receptet egy frankfurti barátnőmtől kaptam, még az átkosban, amikor a
KGST-n belül
mindenütt lehetett kapni (nálunk is) csehszlovák cukrozott sűrített tej
konzervet.

Karamell likőr
Hozzávalók:

2 doboz kb. 2 dl-es vagy 250 grammos (?) cukrozott sűrített tejkonzerv
(turista)
kb. 1 liter 25%-osra higított desztillált (forralt vizes) alkohol
(ha whiskeyvel készíted Baylies lesz belőle)

Az eljárás roppant egyszerű:  a tejkonzervet,  csakis a fémdobozos jó ! ,
kb. 2-2,5 órán keresztül lobogó forró vízben
kell főzni. Ezalatt a benne levő cukor a tejjel karamellizálódik. A vízből
óvatosan kivenni, vigyázat iszonyúan forró!
Várni kell, amíg legalábbis langyosra lehűl, azután felnyitni és
összeturmixolni a folyadékkal, mert különben elpárologtatja az alkoholt.
Palackokba tölteni, néhány napig hagyni összeérni.
Szenzációsan finom, ajándéknak is jó szép üvegbe töltve.
Sok sikert hozzá !
Apropó, tudja valaki, hogy hol lehet kapni ilyen konzervet ? Osztrák áruban
is láttam egyszer valahol.
+ - Re: italreceptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!

En is szeretem a jofajta itokakat, ezert orommel olvastam a recepteket. Agi rec
eptjeiben viszont egy-ket dolog gyanus nekem...

>Citrompálinka (Limoncello)
..
>még egy napot. Forralj 1 liter vizet, majd tégy hozzá 1 kg cukrot és
>kevergesd, míg fel nem olvad. Amikor lehűlt a szirup öntsd nyakon a
..
>Ha van még energiád, akkor újabb 1 liter sziruppal nyakon öntöd a
>szűrőben fennakadt citromhéjat, egy napig állni hagyod, újból leszűröd,
>ebből már kínálhatod a szomszédot, nem ver meg a felesége, hogy
>rászoktattad az alkoholra.

Hat az alkoholra biztosan nem szokik ra, de a mellekhelyrol se jon ki egy napig
 :))
De komolyra forditva a szot, nem kell ezt valamivel higitani? Igy max. citromsz
orpnek jo...


>Vegyes gyümölcspálinka
>Hozzávalók:
>25 dkg cukor, cseresznye, málna, eper, 2 liter pálinka.
>Elkészítés:
>Negyed kiló cukrot mártsuk meg vízbe, tegyük tiszta lábasban láng-tűzre
>forrni;

No ezt a reszt en nem ertem. Mi az hogy a cukrot martsuk meg vizben? Kockacukor
ral meg csak el tudom kepzelni, de akkor meg karamell lesz belole mire felforr.
..???

>Amint már a cukor elolvadt, azonnal öntsük a gyümölcslevet
>a forró cukorba, s ugyanakkor tegyünk még e keverékhez két liter jó,
>tiszta pálinkát. Ezeket együtt főzzük még fél óra hosszáig, akkor

Fel ora fozes alatt nem parolog el az osszes alkohol belole?

A masik ami fura, hogy milyen palinkat teszel bele? Mondjuk jo kis torkolypalin
kaval erdekes egy ize lesz... nem inkabb higitott tiszta szesszel vagy vodkaval
 kellene csinalni? 
(Az mar tenyleg csak kotozkodes, hogy elkepzelve az egeszet, az edes vegeredmen
yt en inkabb likornek hivnam. Mondjuk hivatalosan se lehet palinka, mert az EU-
ban az hungaricum, es csak a tiszta gyumolcsparlatot lehet igy nevezni :)))))


--------------------
Laja

2003-03-27
+ - Kobor Agi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Kobor Agi,


na ez aztan kimerito volt! Nehanyat ki is probalok, foleg a citromos
tetszik, remelem, az nem lesz ilyen kimerito. 

Egy egyszeru, de frissito ital azert eddig kimaradt: a kovaszos uborka
leve nyaron, lehutve utanozhatatlan! Kb. 0,5-1,5 % alkoholt
tartalmazhat, ugyhogy literszam nem szabad inni. Aki esetleg undorodna
tole, az eloszor kostolja meg, nem lehet abbahagyni!

Egy nagyon "utos" koktelt azert en is beirok. Ma B52's neven nevezik (az
ami nehezbombazorol), de mar a szazadelon is ismert volt.

Egy 0,5 dl-es poharban keszul (!), alulra 1/3 Bailey's, ra 1/3 Tia Maria
vagy hasonlo likor, a tetejere 60% rum, vagy mas eros ital kerul.
Ovatosan kell osszeontogetni, hogy a 3 fele ital egymastol elkulonuljon,
ne keveredjenek. A rumot meg kell gyujtani, es kb. fel perc mulva
elfujni; egy szivoszallal az egeszet felhorpinteni (alulrol). A hatas
garantalt: erezni fogod, hogy a beleid merre tekeregnek, megis felelemlo
erzes! A szazadelon a tetejere meg abszintot ontottek. Mivel ez Mo-n ma
be van tiltva, Szlovakiabol hordjuk az utanzatat (abban mar nincs feher
urom, de igy is 70% V/V).

Masik jo dolog ugy inni az abszintot, ahogy pl. Toulouse-Lautrec: egy
atlyuggatott kanalba egy kockacukrot kell tenni, az abszinttal 1/3-ig
toltott pohar fole tartani, abszintot cseppenteni ra es meggyujtani. Az
olvado cukor (karamell) belecsepeg a poharba. Vigyazat: meg fogja
gyujtani a poharban levo italt is! Amikor a cukor elfogyott, szodaval a
2/3 reszt ki kell potolni, es a tejszeruve valo italt felhorpinteni.
Azert opalosodik be, mert van benne egy anyag, ami csak egy bizonyos
alkohol-tomenyseg felett oldodik. Mihelyt az oldat ennel higabb lesz
(cca. 30 % V/V), az anyag kicsapodik. Hasonlo "elven mukodik" az ouzo es
az arak is.

Mindkettohoz hoallo poharat kell hasznalni, es vigyazni, hogy melle ne
menjen, mert az alkohol lathatatlan langgal eg!

avi
Mobil: (06-30) 93-43-594
+ - Re:Tojaslikor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Bori
>
> ui: ha valakinek kell tojas likor, azt is elkuldhetem.

Kedves Bori!

Mert nem teszed föl ide, a listara? Szivesen fogadjuk!

Andrea

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS