> Felado : [Hungary]
> Temakor: Oliva
Szia, Gergo, orulok a viszontlatasnak.
>A hetvegen lattam TESCO 'gazdasagos' olivaolajat. Probalta mar valaki?
Erdekes modon az angol fogyasztok tarsasaga (?) eppen e-honapban adott
beszamolast az itt kaphato oliva olajokrol. A Tesco olaja egyaltalan nem
remekelt, a legjobbak voltak a spanyol Carbonell, a gorog Mani es a Marks &
Spencer toszkanai "Extra Virgin".
>Ugyancsak a hetvegen hallottam egy sztorit, hogy egy magyar csoport kiment
>Gorogorszagba - ez akkor volt, amikor meg itthon nem lehetett kapni
>olivaolajat - es rogton az elso esti vacsoratol rosszul lettek -
>gyanithatoan az olaj miatt. Szerintetek jogos volt a gyanu?
Nem hiszem. Lehet rossz ize az oliva olajnak, de ha elromlott akkor olyan
rossz az ize hogy ember meg nem enne.
>Nekem Angliaban se nagyon tetszett az olaj - rosszul azert nem voltam
>tole. Juli, ott milyen olajat szoktak menzakon hasznalni? Repcet?
Biztos repcet, mert az a legolcsobb. De azt hiszem a menzakon az a problema
hogy tobbszor felhasznaljak ugyanazt az olajat. En mindennapi hasznalatra
kukorica olajat hasznalok, de ki is dobom egyszeri sutes utan, es
salatakhoz, stb. valami Extra Virgin olivat, lehetoleg gorogot vagy olaszt.
Juli
|
Sziasztok konyhasok!
Kezembe akadt egy konyv, Bodrogi Gyula irta; van benne nehany
recept is - parat kiprobaltam, es nekem nagyon izlettek.
Gondoltam, megosztom oket Veletek.
"Ot kajahoz egy recept"
Fustolt szalonnat apro kockara vagom, kisutom porcnek, ebben a
porcos zsirban dinsztelni kezdem a savanyu kaposztat kis borssal,
majorannaval, curryvel vagy csilivel. Amikor mar jol atdinszte-
lodott, csinalok tejfolbol vagy tejszinbol es egy csipetnyi
lisztbol kevereket, s ezzel behabarom a dinsztelt, porcos savanyu
kaposztat.
Ekozben roston megsutom a kivalasztott hust, ami lehet pulyka,
csirkemell, vagy sertes: karaj, tarja, szuz-feher pecsenye,
marha:belszin, vagy langolt kolbasz, virsli, vagy amit akarsz.
Egy-ket szeletet a tanyerra teszek, ra a tejfolos, tejszines
dinsztelt, porcos savanyu kaposztat, hogy elfedje, aztan fott
vagy sult krumplival, vagy rizzsel talalom.
(Ennek a receptnek nincs a konyvben neve)
Vegy ket csirkemellet, csontozd ki, fejtsd le a boret, a szinhust
vagd centis csikokra, sozd meg, borsozd meg.
5 dkg vajat vagy margarint tegy egy teflonserpenyobe,
forrositsd meg, s tedd bele a mellcsikokat. A mellcsikok
kifeherednek, majd picit itt-ott pirosak lesznek, akkor
megforditod s a husok masik oldalat kezded igy sutni
(en kevergetve sutottem)
Ket kozepes paradicsomot varikakra vagsz, s a hus tetejere
rakod. Kozben aprora vagsz egy nagyobb zoldpaprikat, edeset,
meg egy eroset, kicsit, s raszorod ezeket a paradicsomokra.
Egy gerezd fokhagymat is aprora vagsz, s azt is raszorod.
Picit utana sozol es borsozol. Keves mustarral meghinted a
tetejet, s ha van meg kedvenc fuszered, megkinalod vele az
etelt.
Egy masik labasban felteszel fel pohar rizst, egy kis vajat
es ket es fel pohar vizet, pici Vegetaval. Addig fozod,mig
a viz elfo. (En gyorsrizzsel csinaltam, azzal is jo)
Egy harmadik edenybe egy kis vajat teszel, felbontasz egy
"Kidneybohnen" babkonzervet (itt a gy artot irja, de ez
lenyegtelen), a babot beleteszed az elore olvasztott vajba,
s igy forrositod.
Kozben a csirkemelleket lassan kevergetheted. Amikor a
csirkemellekrol lefott a viz es jo suru a szaftja, akkor mar
jo a rizs is, meg a bab is.
A rizs, a bab a koret, a csirke pedig egy ragu.
Erdelyi rakott kaposzta
(Az elejet kicsit atfogalmaztam, mert egy elbeszelesbe volt
agyazva)
Savanyu kaposztat felig puhara fozod, kozben parolt rizst
keszitesz.
Zsirban megfonnyasztasz egy kis hagymat, fokhagymat teszel ra,
es belekevered a daralt hust. Megsozod, megborsozod,
megpaprikazod, csipetnyi majorannat teszel ra, es 20-25
percig parolod. kozben kis piritott fustolt szalonnan
megkapatsz par karika kolbaszt, es azt is hozzakevered.
aztan eloveszel egy jenai talat, az aljat kibeleled kaposztaval,
egy sor rizst teszel ra, egy sor daralt hust, tejfolt.
Igy rakod, mig a jenai meg nem telik. A tetejere ujra
kaposzta kerul es tejfol, aztan be a sutobe, amig szep
pirosra nem sul.
Remelem Nektek is izleni fog. Jo etvagyat hozza!
Udv
Tamas
|