A kaszinotojat peldaul teheted a kovetkezo salataalapra:
1 konzerv csemegekukoricat osszekeversz 1 konzerv zoldborsoval, hozzakeversz 15
–20 dkg reszelt kemenysajtot (natur legyen, sos es semmikepp sem fustolt)
, izles szerint mustart, aprora vagott petrezselyemzoldet es sot (esetleg eteli
zesitot), es annyi felkover tejfelt, hogy a salata ne legyen lagy (kb. 1,5̵
1;2 dl). A zoldborsot helyettesitheted aprora vagott sonkaval (ez se legyen fus
tolt) es almaval.
Keves kemeny majonezzel beborithatod (ne legyen fuszeres), erre jonnek a tojaso
k.
Kaszinotojas: a fott tojasokat keresztben kettevagod, a sargajakat osszetorod,
margarinnal, mustarral kikevered, soval, borssal, petrezselyemzolddel izesited,
majd visszatoltogeted a feherjekbe.
Tekercshez a sonkaszeleteket turokremmel szoktak tolteni, paprikacsikokkal, ola
jbogyoval disziteni.
A hidegtalon jol mutatnak a fogpiszkalora huzott finomsagok, pl.: sonkakocka, s
ajtkocka, szalamiszeletke, olajbogyo, apro paprikaharomszog, savanyuuborkaszele
t (elobb kisse itasd fel a levet).
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 80-96-74-35.rdsnet.ro)
|
A salatakat ajanlom, minden mennyisegben. Ehhez ontetnek keszithetsz majonezt e
s aludttejet edestejbol (a tejet uvegkantakba mered es meleg helyre teszed, egy
nap alatt megalvad, ezutan hutoben tarolhatod par napig).
Nehany egyszeru salatarecept:
1. krumpli es fott tojas karikakra vagva, majonezzel retegezve, soval, pici bor
ssal, csikokra/szeletekre vagott hagymaval izesitev (a hagymat elozoleg forro v
izben megmeritheted egy szempillantasra, hogy ne legyen eros az illata);
2. lereszeled a kov. hozzavalokat (persze, ami kaphato – mi is az a zoldf
ele?): gyokerzoldseg (sargarepa, petrezselyem, zeller), kaposzta, retek, alma,
hagyma, esetleg pici cekla; majonezzel, soval, borssal izesitheted;
3. az orok slager: a gombasalata - a gombat megfozod, csikokra vagod, majonezze
l osszekevered, soval, borssal, hagymaval esetleg petrezselyemzolddel izesited;
hasonloan keszithetsz zoldbabsalatat;
4. vegyes salata: fott krumpli kockakra vagva, gomba, nyers uborka, fejessalata
csikokra vagva, retek, pici hagyma, majonez, esetleg aludttej, so;
5. egyszeru: fott krumpli, hagyma, olajbogyo (ha van), savanyuuborka (kovaszolh
atsz magad uborkat meleg helyen, uvegkantaban kicsi kenyerrel, fokhagymaval, an
nyi jo sos vizzel, amennyi ellepi), csikokra vagott kaposzta vagy fejessalata,
paprikacsikok, ecetes, sos, cukros salataontet, olaj;
6. taplalo salatat keszithetsz huvelyesekbol (bab, szoja, csicseriborso): megfo
zod a babot, hagymat, csikokra vagott fejessalatat, ecetes, sos, borsos salatal
evet vagy paradicsomszoszt ontesz ra.
Paradicsomszosz receptje:
1. fele resz paradicsomsuritmeny, fele resz viz, osszetort fokhagyma, so, bors,
baberlevel;
2. pici olajban pattogatott mustarmag, fele resz paradicsomsuritmeny, fele resz
viz, baberlevel, torott komeny, fahej, szegfuszeg, curry, chili, so, cukor.
Ha raszanod magad a rizsevesre, a kovetkezod javaslom: parolj rizset, izesitsd
soval, borssal, petrezselyemzolddel, parolj hozza gombat, ontsd le a 2. szamu p
aradicsomszosszal.
A fozott huvelyesekbol pastetomot keszithetsz:
1. szojapastetom: a szojat megfozod (3-4 ora), levet leontod, a babot osszetoro
d, olajjal, paradicsomszosszal kikevered, mint a majonezt, porpaprikaval, torot
t komenymaggal, aprora vagott hagymaval, fokhagymaval, esetleg szinten apritott
olajbogyoval fuszerezheted (sok fuszer kell bele!);
2. a babot megfozod (ehhez kevesebb ido kell), olajjal, mustarral kikevered, ha
gymaval, fokhagymaval, soval, borssal izesited.
A legegyszerubb "pastetom": olajon aprora vagott hagymat fonnyasztasz, aprora v
agott kemenytojast keversz hozza, soval, borssal izesited.
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 80-96-74-35.rdsnet.ro)
|