Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 356
Copyright (C) HIX
1999-11-01
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Egy jo kolbasz illetve szalami recept (mind)  14 sor     (cikkei)
2 Tojas + etel nevek (mind)  31 sor     (cikkei)
3 Re: *** HIX KONYHA *** #353 (mind)  24 sor     (cikkei)
4 Megint egy almas (mind)  57 sor     (cikkei)
5 Re: *** HIX KONYHA *** #354 (mind)  139 sor     (cikkei)
6 Kinai eros-savanyu leves (mind)  18 sor     (cikkei)
7 Francia hagymaleves (mind)  9 sor     (cikkei)
8 Marha romai talban (mind)  44 sor     (cikkei)
9 Webfazek (mind)  10 sor     (cikkei)
10 Padlizsanos spagetti (mind)  15 sor     (cikkei)
11 A repulo kacsa (mind)  72 sor     (cikkei)
12 lobio (mind)  10 sor     (cikkei)
13 Mexikoi recept (mind)  52 sor     (cikkei)
14 Mozaikhus+Makoi marhamajszelet (mind)  44 sor     (cikkei)
15 Kinai egytaletel (mind)  18 sor     (cikkei)
16 naspolya (mind)  14 sor     (cikkei)
17 Ghi es egyeb trukkok meg tesztak (mind)  56 sor     (cikkei)

+ - Egy jo kolbasz illetve szalami recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhasok !

Mar egyszer probalkoztam, hogy talaljak egy jo receptet a "targy"-beli
temaban, jeletkezett "Edit" de receptet meg nem kuldte.

Ha valaki tudna segiteni kolbasz es/vagy szalami ("stifolder") recepttel az
tegye meg mert a het vegen lesz a disznovagas es
addigra kell !!!!!!

Nagyon surgos !!!!!



Patko Viktor
+ - Tojas + etel nevek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Konyhasok!

Zsoka irta:
"Kasi miert nem teszel a tesztaba tojast, rossz tapasztalatod van vele, vagy
csak sporolsz? :-))"

Egyreszt azert, mert igazabol semmi szukseg nincs ra. Nem tesznek
bele sem az olaszok, sem az azsiaiak es nekik vannak a legjobb
tesztaeteleik.
Masreszt azert, mert par evvel ezelott kiprobaltam a vegetarianus
konyhat, es akkor megszoktam. Fel evig birtam tartani magamat a
sok ronda husevo kozott, aztan feladtam. :-(

Regen meg akartalak mar kerdezni Benneteket errol:
Tudtok olyan etelneveket, amiket altalaban idegen neven illetunk,
pedig magyar nevuk is van? Johetnek tajnyelvi elnevezesek is.

Nehany pelda idegen nevekre:

besamel - tejmartas
majonez - olajvaj

es tajnyelvre:

sztrapacska - to'tgaluska, v. nyo:gvenyelo"

Irjatok! Ha egy adagra valo osszejott, majd osszerendezem egy
fileba, akarom mondani allomanyba. ;-)

KASI

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #353 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Egy nagyon finom husfeleseg, ami hasonlit a rantott hushoz, de
egeszsegesebb, m
> ert nem olajban sul.
> A szeletelt hust besozzuk, megborsozzuk. Majd lisztbe, tojasba, reszelt
sajtba,
>  tojasba, reszelt sajtba forgatjuk, s
> vekonyan kiolajozott/kimargarinozott tepsibe helyezzuk. Alufoliaval
letakarva m
> egsutjuk, majd a foliat leveve
> rozsaszinure piritjuk. Vigyazzunk, hogy nem piruljon nagyon meg, mert
akkor mar
>  nem olyan finom.

Sziasztok !
Ezt a "majdnem rantott hus"-t en is szoktam csinalni, annyi a kulonbseg,
hogy csak egyszer forgatom bele a husokat a lisztbe, tojasba, reszelt sajtba
es a tepsit nem olajozom, hanem a husszeleteket csak ugy "siman" beleteszem,
felontom az egeszet annyi tejjel, hogy elfedje a husit es mikor teljesen
elfott a tej leveszem az alufoliat es rapiritom a sajtot.
Probaljatok ki, szerintem igy is finom :-)

Udvozlettel:
Cilka
+ - Megint egy almas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok !

Miutan tul vgyok a vasarnapi ebeden kuldenek egy almas sutireceptet, amit ma
probaltam ki es igen sikeres lett:

Reszelt almas ozgerinc

Hozzavalok:
2 alma (kb 20 dkg.)
3 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg liszt
2 tojas
1 teaskanalnyi sutopor
1 dkg kakao (ezt bocsi, de kifelejtettem)
5 dkg cukrozott gyumolcs (ezt pedig vagott dioval helyettesitettem)
1 keshegyni orolt fahej
1 keshegynyi orolt szegfuszeg (ezt szaritott citromhejjal helyettesitetem)


A megtisztitott almat lereszeljuk. A sulya 15 dkg legyen. A tojasokat a
cukorral, majd a vaj hozzaadasaval habosra keverjuk, majd az almat is
beleteve tobabb keverjuk. Beletesszuk az apro kockakra vagott cukrozott
gyumolcsot (diot), a fuszereket, majd a sutoporral elkevert lisztet.
Vajazott ozgerincformaba simitjuk, es 180 °C-os sutoben kb. 25-31 perc alatt
(tuprobaig) megsutjuk. Kiboritjuk, majd lekvarral vekonyan megkenjuk es
csokolademazzal bevonjuk.

Es ha mar anyosom mosogat :-) az ozgerincrol eszembe jutott egy masik
kedvelt edessegunk:

Majomkenyer

Hozzavalok:
25 dkg. Rama margarin
30 dkg. porcukor
3 ek. liszt
1 tojas
3 pupozott ek. kakao
10 dkg. dio
15 dkg. babapiskota

1./ Habustben, vagy jenai talban goz folott kb. ot perc alatt (allandoan
kevergetve) osszefozom a margarint, a porcukrot, a lisztet, a felvert tojast
es a kakaot.
2./ Durvara vagott diot, majd osszemorzsolt babapiskotat keverek bele.
3./ Ozgerincformaba (en az ozgerincformat ki szoktam belelni folpack-kal),
vagy alufolia talba ontom a masszat. Amikor kihult, hutobe teszem. A
formabol kiboritom es utana felszeletelem.

Garantaltan finom es egyszeru, az iskolaba is szivesen kuldom lanyom
szulinapjan, mivel mindenki szivesen fogyasztja es nem "morzsazzak" ossze
(maximum osszecsokizzak) az osztalytermet.

Na, most megyek emeszteni. Mindenkit udvozlok

Cilka
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #354 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Konyhasok!

Most egyszerubb a re megint.

Eloszor a rozsdamentes kukta tortenete Niki lanyom modon:

Egy itteni marhahusos kajat akart fozni/Kalopsz- isteni/ gyorsitva,
mert mindig sietett valahova. Szoval rendesen felrobbantotta es a
tuzjelzo sipolasara mar regen nem reagalnak a szomszedok, az
ujabbak sem /koltoztunk/ - szerencsere. Mar tudjak, hogy Niki foz
es nem kell a tuzoltokat kihivni. A kuktat nem sikerult ujbol
uzemkepesse varazsolni es fajo szivvel, de kidobtuk. Ennyi a sztori.
Tanult belole es nagyon vigyaz a sajat edenyeire amiota kulon
laknak a baratjaval. Ilyesmi nelkul nem megy a fozes, igaz?  

> Felado :  [Hungary]

Hali Krisztina!

De jo, hogy ujbol jelentkeztel es eppen jokor, mert a csaladbol nehanyan
eppen hazamentek. Van eselyem az altalad javasolt konyv megszerzesere.
Izgalmasnak tunik es remelem megtalaljak.

> Felado : Kasko:to" Miha'ly

>Ugy illendo, ha en is irok nehanyat.

Kasi!

Orokke halas leszek neked a gyorsabb zsemlegombocert!
Lam mindig tanul az ember es eddig csak az ejszakai aztatos formajat 
ismertem, szoval koszi igazan!!!!

A hirtelen alatt azt ertettem, hogy meg ennel is gyorsabb ennivalokra 
vagy  kivancsi. Tevedtem?

Azert ime egy ujabb:

Virslit vagy szafaladet hosszaban felvagsz es szeletelt sajttal beleled a 
rest. 
Nagyon gyorsan csak ketchup es mustar + kenyer kell hozza. Amennyiben 
van nemi idod akkor krumplipure es nyerssalata/jeghegy, uborka, 
paradicsom, 
porehagyma, retek, csem. kukorica es barmi, ami izlik osszekeverve./ Az 
utobbi
valtozatnal fokhagymas salatadresszinggel talald. Kb 1/2 ora, ha a 
virsliket 
mikrozod. Addig a konyhaban is lehet egy - egy pohar itallal uldogelni 
ill 
alldogalni es beszelgetni is kozben a varatlan vendegekkel.

> Felado :  [Hungary]

Udv a Konyhaban! A receptetek nekem nagyon tetszik, foleg miutan szamomra 
is konnyen kivitelezheto. Minden van hozza a parizer kivetelevel, de ezt 
mar 
regota hasonloval helyettesitem.

> Felado :  [Hungary]

Neked is udv uj Misi!

Ugy tunik hasonlo a gondod, mint nekem/vezeteknev + keresztnev/ es
nincs mas hatra, mint a mar mindannyiunk Misijevel valo megbeszeles.
Ot ismerven biztosan jol meg lehet oldani, amennyiben tovabbra is
koztunk es velunk akarsz fozni. En is varom a masik Edit valaszat.

A ghi dolgot bevallom en inditottam el es soha nem hittem volna, hogy
ennyi embert erdekel ill ennyien tudnak rola, sot ismerik a modszert.

Altalanos:

Mindenkinek nagyon koszonom, aki elmagyarazta. Az itteni indiai
barataim ugyanis mar nem tradicionalisak, sot nem is tudtak igazan
felhomalyositani a dologrol, mert jo reszuk kicsikora ota itt el es
nem ezt hasznaljak, hanem az itteni fozo - suto margarint.:-))) Tenyleg!
Egy Hajnoczy G Rozsa konyv kapcsan lettem kivancsi egesz egyszeruen
es a G - Germanus Gyulara utal ferjkent. A magyar cime Eleven tuzlang, ha
jol emlekszem, de nem biztos. A lenyeg az, hogy sokfele jartak, eltek es
mindenfele tradiciot kikutattak, valamint le is irtak a konyveikben.

> Felado : Csavajda Laszlo

>Sziasztok konyhasok es szia kedves Edit !
>Az altalam ollozott receptek kozul mar nagyon sokat elkeszitettem.
>Az, hogy nemelyik santit, ezek kozott nem vettem eszre.
>De ha megirod, hogy konkretan melyik etekrol van szo, esetleg
>gyakorlottsagomnal fogva szivesen segitek Neked !

Kedves Laszlo!

Nagyon orulok, hogy ilyen emberien reagaltal. A receptjeiddel semmi
gond, am miert nem irod ezeket kisse kevesbe gepiesen? Ami santit
bennuk az az, hogy soha semmi orom, semmi rosszulsikerult dolog,
semmifele beszelgetes velunk tobbiekkel. Nem vetted meg eszre, hogy
elsosorban fozniszereto embereknek irsz, de embereknek es nem
konyharobotoknak. Mi orommel fozunk es a hibainkat is kozzetesszuk,
hogy tanulhassunk belole, ami soha nem keso. Te meg csak irsz, irsz....
Valoban jobb igy neked, vagy csak nem akarod magad meg ennyire sem
kiadni? Honapok utan sem, soha az eletben - mikor?
En nem felek latod nyilvanosan sem valaszolni neked attol fuggetlenul,
hogy ugyanezt maganba is elkuldted. Inkabb itt valaszoltam.

> Felado :  [Hungary]

Zsuzsa, nektek is udv!

Az egybesult marhanal ket otletet tudok javasolni. Az egyik a hentesnel
kezdodik/sovany es fiatal marhahus/, bar hentest nem tudok Bp -en
ajanlani sajnos. Innentol kezdve a faggyutol megtisztitod, jol besozod, 
megborsozod es egy keves majoranna meg vegeta sem artalmas. Tuzallo 
talba ill egy kisebb tepsibe teszed, ontesz ala kb 1/2 l vizet, 1 dl 
etolajat
/50 dkg husnal/ es jol zarodoan letakarod AL foliaval. A sutoben majdnem 
teljes grafttal min 1 1/2 orat sutod "erdeklodes" nelkul. Akkor megnezed 
mi 
az abra - mennyire puhult meg a hus, meglocsolod es megkened mustarral. 
Ha 
meg nem eleg puha akkor visszataszed a foliat egy ujabb felorara, ha mar 
megpuhult akkor elkezded enelkul lesutni, idonkent forgatva es ujbol 
mustarral 
bekenve. Nagyobb husdarabnal persze mindenbol tobb kell, tobb viz, tobb 
olaj stb.

A masik valtozat, hogy eloszor megfozod leveskent a hust egyben es
csak azutan sutod meg a sutoben folia nelkul nem tul sok etolajban 
mikozben 
a levessel locsolgatod es valtozatlanul mustarral kenegeted.

Kisse kihutod mindket valtozatot es felszeleteled. En meg ezutan ujbol
visszateszem a sutobe szaftostul, hogy szepen atpiruljanak a szeletek
am nem szabad kiszaradniuk.

Pacolni is lehet, de errol majd legkozelebb, mert mar tul hosszu vagyok.

A marhasteak nem gyors kaja ezzel szamolni kell, am kozben vigan
netezhetunk, amibe a Konyha is boven belefer.

Mindenkinek jo fozocsket, udv: Edit/Svedorszagbol/
+ - Kinai eros-savanyu leves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szerbusztok konyhasnenik es -bacsik,

ti hogy csinaljatok a $SUBJECT-et (ha csinaljatok egyaltalan)?

Mi nagyon szeretjuk (marmint $SUBJECT-et enni), es elhataroztuk, hogy
megprobaljuk sajat konyhailag kesziteni.

Kerestem es talaltam is mar eleg sok receptet a weben, es nem tunik
valami nagy kunsztnak, de azert meg mielott nekiallnank, gondoltam, 
megkerdezem itt is, hogy van e tippetek, amik alkalmazasaval elejetol
fogva kalkulalhatoan biztos siker koronazna a faradalmainkat? :-)

Bocsi, ha esetleg lett volna mar errol szo itt, jo darabig nem olvastam a
listat. Ha netan igen, akkor csak dobjatok meg az adott KONYHAk szamaival,
jo?

Koszi
Barna
+ - Francia hagymaleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
En csak rovid ideje olvasom a konyhat. Szeretnem megtudni ismeri valaki
a francia hagymaleves receptjet? Elore is koszonom a segitseget.
Amugy nagyon tetszik a konyha. Erdekelnek a receptek es fozocskezni is 
szeretek. 

sziasztok

Ildi
+ - Marha romai talban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Elnezest, nekem hetvegen nincs netem, igy most egyszerre valaszolgatok.

Kedves Zsoka!

Melyen irigyellek a konyvecskedert!:)))

Van amit ertek belole (legalabbis azt hiszem): A sutocso kozonsegesen a
suto, meg most is hivnak eteleket "csoben sult"-nek. A bonchirozast en
sem ertem - nem blanchirozas akart lenni? A farce inkabb huspure, nagyon
finomra van eldolgozva. A taplaleleves tenyleg eroleves - nalunk a feher
husbol, tyukbol fozott levest hivjuk fehernek (pl. marhabol sotetebb). A
glace zselatin.

Kedves Edit Svedorszagbol!

Nem szeretem az Edit becezett formait, de majd en meg odairom, hogy
Gyorbol. A Mulan nicket viszont evek ota hasznalom (a NetSzakacsot is
ezen a neven tettem kozze), es ahonnan en vettem, ott magnoliat jelent.

Kedves Agnes!

Rostelyos a magyar neve annak a a bizonyos csontos marha-alkatresznek.

Az a pacolt marhasult nagyon igeretesnek tunik, kicsit mas, mint amit en
szoktam, ki fogom probalni a valtozatossag kedveert.
Chalotten=gyo:ngyhagyma?

Csak, hogy en se maradjak ki a marhasultbol:

Egy egy-masfel kg-os hatszin- (vagy kicsontozott rostelyos)  darabot egy
akkora talban, amiben eleg szorosan van, leforrazok paccal, ami egy
egeszben hagyott hagyma, egy baberlevel, 5-6 szem borokabogyo, egy
kaveskanal so, egy kanal ecet es annyi viz, hogy a hust eppen ellepje.
Ebben all legalabb egy napot, de lehet ket napot is. Keves zsirt
felforrositok, atforgatom rajta a hust, hogy mindenhol kifeheredjen.
(Beaztatott) romai talba ontom a zsirt, a talat kibelelem
hagymakarikaval, beleteszem a hust, raontok nehany kanallal a paclebol,
lefedem, es sutoben (hideg sutovel kell kezdeni) ket orat sutogetem.
Utana fedo nelkul meg pirosra lehet sutni. A hagymat atpasszirozom, a
zsiron megfuttatok egy kanal lisztet, beleteszem a hagymat, egy-ket
kanal paclet, es osszeforralom kulon adom felszeletelt a hushoz.
Koretnek talan legjobb a hajaban fott krumpli es parolt zoldsegfele.

Edit (gyorbol)
+ - Webfazek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

Hatha valakinek uj
http://www.externet.hu/Webfazek/

675 recept 21 kategoriaban.
most olvasgatom (Art az a billentyuzetnek ha harapdaljak  ? :-) )

Mester Jozsef

+ - Padlizsanos spagetti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

Par evvel ezelott egy indiai etteremben "raszokattak" a padlizsanos
etelekre.
Most talaltam egy receptet ami sajnos angolul van , ami nagyon
sajnalatos , hogy nem tudok angolul fozni :-) Valaki leforditana ?
A cim ahol a recept talalhato:
http://www.sanjeevkapoor.com/recipes/italiancuisine/spaghettiwegg.html

Az a  is jo ha a listara kulditek a "megfejtest" .

Elore is koszonom

Mester Jozsef
mailto:
+ - A repulo kacsa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

>Felado :  [Sweden]

> Innentol mar csak annyi, hogy valoban konyvet kellene irnod konyhas
> temakban, ahogy Zsoka is irta mar. Miert nem probalod meg bekuldeni
> az irasaidat valami magyar kiadohoz? Csak a postakoltseget veszitheted
> el, ha nem akarnak kiadni/jo nemi onbizalmat is, de ez atmeneti allapot/.

Edit, Zsoka, Juli es Mindenki!
Buszken olvasom a leirasaim pozitiv visszhangjait. 
A tanacsot megfogadva kozlom, hogy a majdani "konyv" elso hat oldala
mar megvan! Megprobalom folytatni, mert harom etel leirasa ugye meg keves 
egy konyhas konyvhoz! Helyesbitek, itt a negyedik.

A temakorben szereplo kacsa valojaban nem repult el -sot jot lakomaztunk
belole-, ami elrepult, az a rola szolo cikk volt, amit megprobalok most
ujra megirni. (A recept ugyanaz, csak a "koret" valtozik egy picit.)

    Almas-gesztenyes vadkacsa
Hozzavalok:
1 db vadkacsa kb 1,8 kg                   3 db kozepes meretu alma
35 dkg pucolt gesztenye                   So, bors a fuszerzeshez
2 EK liszt                                tetszes szerint szaraz feherbor

Tegnap a felesegem hazaerkezesekor ajtot nyitvan, elvettem kezebol a
a fonott kosarat es orommel lattam, hogy egy melyhutott szarnyas is 
helyet foglal benne.
Kozelebbrol szemugyre veve az allatot -es a rajta levo cimket-, rogton
kiderult, hogy egy francia eredetu vadkacsa fekszik elottem, mely  
fajtajanak igen szep peldanya.
A vadkacsarol koztudott, hogy igen szabadsagszereto es szivesen utazgato
joszag, de gyanitom, hogy kedvenc utazasi eszkoze nem a bevasarlokosar.
Egyebkent is elso pillanatra ugy latszott, hogy nem utazni keszult, mert
teljesen meztelen volt, de kozelebbrol szemugyre veve kiderult, miert
indult ilyen fejetlenul utnak. (Az ok a fejetlensege volt!)
Hogy lelkiismeretemet megnyugtassam, levettem rola atlatszo esokabatjat
es egy talban a hutoszekrenybe tettem, hogy ismerkedjek uj kornyezetevel.
Este lefekves elott a hutobol a konyhaasztal kozepere kerult, hogy e tagas
helyseg se legyen holnap idegen szamara, es otthonosan erezve magat
felengedjen. 
Masnap reggel aztan parom a madar boret kivul-belul soval jol bedorzsolte,
majd belsejebe borsot orolve felretette pihenni.
A toltelekhez az alma meg lett pucolva, kimagozva es apro darabokra
lett vagva. 
A puhara fozott es megpucolt gesztenyet hagyjuk kihulni majd lereszeljuk, 
vagy pl, diodaralon ledaraljuk. (Mivel egy halos csomag eleg 3-4 alkalomra,
a maradekot adagonkent lefagyasztjuk. Most is ilyen adag kerult bevetesre.)
A gesztenyet osszekeverjuk az almaval. A kacsat hatara forditjuk, es ama 
termeszetadta kibovitett nyilason keresztul, ahol eddig az anyagaramlas 
kifele tortent, immar befele tuszkoljuk az almas-gestenyes masszat.
A nyilast vegervenyesen lezarhatjuk hustuvel, vagy fogpiszkaloval, mert
egyik resztvevonek sem lesz mar tobbet szuksege ra.
Hitvesem ovalis sutoedenybe helyezte ebedunk fo fogasat es kb. 2 dl feher
szaraz bort ontott ala, mielott az edeny fedojevel lekarta volna szemunk 
elol a sorsanak eddigi alakulasaval latszolag megelegedett allatot.
S, hogy a megelegedes kolcsonos legyen 170-180 C°-on kb. 2 oran keresztul
kell sutni, egyszer megforditva, mert az erzett gondoskodastol mindenki 
ellagyul egy kicsit.
Ha kellokeppen megsult, lemerjuk alola a kisult zsirt. Serpenyobe toltunk
ebbol kb 2-3 dl-nyit, ket evokanalnyi liszt hozzaadasaval az egeszet 
barnara piritjuk es egy pici viz, de inkabb feherbor hozzaadasaval
fellazitjuk. Ehhez aztan szukseg szerint adunk a kisult kacsalebol.
A szosz elkeszitese alatt a fedo nelkul hagyott ropogosra pirult boru 
kedves allatot azonnal talaljuk, hogy a szakacsnot, valamint 
munkalkodasanak eredmenyet mielobb dicserhessuk.
Kiserokent rizs, fott krumli es parolt kaposzta kerult az asztalra.
Hutott barackpalinkaval keszitettuk elo az utat a falatoknak, majd 
kesobb vorosborral koccintottunk.

Jo etvagyat kivan mindenkinek:
                              Misi
+ - lobio (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Egy gruz receptet szeretnek kozreadni.Friss kenyerrel hidegen esznek.

Lobio. 
Beasztatott paszuly tedunk kuktaba,sozunk,beletesszunk egy kis 
piros paprikat, egy egesz alma paprikat, lezarjuk, es megfozzunk.
Majd raontjuk olajat es hagyunk kihulni.Utolso mozdulat: tegyunk bele
aprora vagott hagymat, fokhagymat es friss korianderfut /METRO-ban 124
ft egy cserep/.
Udv. Vera.
+ - Mexikoi recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zita!

Sajnos nem tudom, honnan lehet Mexiko-i szakacskonyvet 
beszerezni. Azonban ha szukseged lenne ilyen receptekre, 
szivesen keresek nehanyat a neten (most ugyis van idom), 
meg be is gepelhetekek nehanyat, hiszen itt Kaliforniaban 
nagyon "meno" a mexikoi konyha. Tehat ha erdekel, irj, 
szivesen allok rendelkezesedre.

Jelenleg egyetlen ilyesfajta recept van a gepemen, az is 
angolul, es mivel este keso van, es lusta vagyok 
leforditani, igy elkuldom az eredetit, de ha barkit 
erdekelne magyarul, akkor szivesen leforditom. Igazabol 
nagyon egyszeru az elkeszitese. Azonban hozza kell tennem, 
hogy Magyarorszagon valoszinu nehezkes lesz beszerezni a 
hozzavalokat, bar mar sok supermarketben lattam mexikoi es 
kinai es/vagy mas egzotikus sorokat. Ime a recept:

7 layer dip

      1 - bean dip layer- 1 can 14 1/2 oz. refried beans 

      2 - guacamole layer- 2 medium avocados, 1 4 oz. can 
green chilies, 1 teaspoon lemon juice, salt & pepper to 
taste, mix together. 

      3 - sour cream layer- 8 oz. carton sour cream, 1/2 
cup mayonnaise, 1/2 pkg or more taco seasoning. Mix 
together. 

      4 - 1 bunch green onions chopped 

      5 - 3 medium tomatoes, chopped 

      6 - 1 6 oz. can of chopped olives 

      7 - cheddar cheese grated on top

1 ounce (oz) = 28,35 gramm

A fent leirt modon elokeszitjuk a hozzavalokat, majd sorban 
egymasra retegezzuk oket, kezdve a babbal (1).

Nagyobb meretu, kozepmagas uvegtalat hasznaltam 
elkeszitesekor. Hutes utan tortilla chips-szel martogatjuk. 
E hatalmas adagot ferjemmel egyutt egyultunkben felfaltuk. 
Szegyen, de annyira izlett, egyszeruen nem tudtunk 
ellenallni az izek csabitasanak. 

Jo etvagyat!

Bene Kinga
+ - Mozaikhus+Makoi marhamajszelet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia a Konyhanak!

Szeretnek elkuldeni egy olyan receptet, amit hidegen is es melegen is fel
lehet talalni.

Mozaikhu's (kb.1,5 ora alatt keszul el)
Hozzavalok: 10 dk kelbimbo, 10 dkg sargarepa, 10 dkg zoldbab, 10 dkg
vastaghusu zoldpaprika, 40 dkg daralt pulykacomb, 1 kis fej voroshagyma, 2
tojas 1/2 dl tej, 1 ek mustar, 1 ek vegeta, 1 mk torott bors. 1 ek olaj,
(vagy ghi), 1 ek liszt.
1) Az osszes zoldseget megtisztitom, es kb 1 cm-esre darabolom. A daralt
hust osszekeverem a tisztitott lereszelt voroshagymaval, a felvert
tojasokkal, a tejjel, a fuszerekkel es a mustarral. Addig kevergetem, amig
az osszes folyadekot fel nem veszi.
2) Kisebb tepsit (vagy egy nagyobb ozgerinc format) megolajozok, es behintem
a liszttel, majd a husmassza felet belesimitom. Rafektetem, illetve jol
belenyomkodom a nyers zoldsegeket, majd befedem a maradek hussal. Jol le
kell nyomkodni, hogy ne maradjon benne semmi levego. A tetejere boritok egy
alufolia lapot, es elomelegitett, forro sutoben, kozepesnel kisebb langon 1
oran at sutom.
3) Talra kiboritva felszeletelem es en legszivesebben kukoricas fott rizzsel
es paradicsomsalataval szoktam talalni. Ha hidegen akarom felhasznalni,
akkor megvarom, hogy kihuljon es ugy szeletelem fel, mindenfele friss
zoldsalataval, paradicsommal stb gyonyoruen ki lehet dekoralni.


Makoi marhamajszeletek (fel ora latt kesz!)
20 dkg voroshagyma, liszt, olaj, 40 dkg marhamaj
(Bocsi a gyakorlottaktol, de a kezdoknek fontos: a marhamaj beszerzesenel
nagyon _fontos a maj szine_, minel vilagosabb legyen, annal fiatalabb volt
az elhunyt. :-) Ha vastag ereket talalsz benne feltetlenul vagd ki. Ne sozd
meg sutes elott, es akkor porhanyos lesz.)
1) A voroshagymat vekony karikakra szeletelem, liszttel meghintem, es bo,
forro olajban aranysargara sutom. Sutes kozben a sutovillaval kevergetem,
hogy ne ragadjon ossze.
2) A majbol vekony szeleteket vagok, a szeleit bevagdosom, lisztben
megforgatom, es keves forro olajban rovid ideig sutom. A majszeleteket felig
egymasra helyezem, es elosztom rajta a ropogosra sult hagymat.
3) Csak a tanyeron sozom meg, illetve izles szerint en majorannat es torott
borsot is szorok ra.
Koretnek petrezselymes krumplit, vagy krumplipuret lehet kinalni hozza.
Egyszeru, de nagyon finom, ha szeretjuk a majat! :-)))

Tovabbi jo fozocskezest mindenkinek! Jeszenszky Zsoka.
+ - Kinai egytaletel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Egy husmentes, de erdekes Kinai egytaletelt is mellekelek:

4 szemelyre: 1 kg kinai kel, 25 dkg gomba, 2 fej voroshagyma, 4 ek rizs, 3
dl viz, csipet so, cayenne-i bors, borsikafu, szerecsendio, 3 ek olaj, keves
margarin.

1) 2 ek olajban megparolom az aprora vagott hagymat, hozzaadom a gombat, a
rizst, megsozom, izesitem cayenne-i borssal, borsikafuvel. Jol elkeverem, es
keves vizet ontve ala puhara parolom.
2) Margarinnal kikent tuzallo edenybe teszek egy reteg csikokra vagott kinai
kelt, gombas, rizses ragut raontom, megszorom reszelt szerecsendioval,
megsozom, befedem a maradek csikokra vagott kinai kellel,  es felontom
vizzel. Keves olajjal meglocsolom a tetejet, es a talat alufoliaval lezarom.
Elomelegitett sutoben kozepes lagnal kb. 1 oranyit sutom.

Jo etvagyat! J. Zsoka
+ - naspolya (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv!

A mult heten szedtem le a naspolyankat (kb. 1.5-2 kg). Most utoerik.
Kerdesem: huvos, vagy meleg helyen tegye ezt a nemes dolgot?
Masik kerdes: mit lehet ilyen mennyiseggel kezdeni? Megenni sok (plane,
hogy nem szeretem...), lekvarnak keves.

Koszi:

--
  NGabor

e-mail:         #Linux forever! (SuSE 6.1 2.2.12)
***Jégvirágos ablakot már láttam. Megfagyott pingvint még nem...***
+ - Ghi es egyeb trukkok meg tesztak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Ahogy alakul a ghi-sztori bebizonyosodik a gyanum: ez egyszeruen az,
amit nemetul Butterschmalz-nak, azaz egesz prozain vajzsirnak hivnak es
olcso aron mindenutt kaphato. Ez NO-ban mar nagyon regota hasznalatos,
foleg sutikhez vagy mindenhez, amihez nagyon forro zsiradek kell. Fut
meg tisztitott vaj neven is (gekla:rte Butter) es kb. ugy keszul, ahogy
utolag tobben leirtak, egyszeri, lassu felfozessel +szuressel. A lenyeg
az hogy csak a zsir maradjon, minden feherjet, savot stb.-t ki kell
szurni, mert az az ami megeg.

Azonnali hasznalatra meg konnyebb elkesziteni, csak egyszer kell
felfozni es leszedni a habot a tetejerol. Ezt soxor hasznaljak
(hasznalom) csak ugy magara vagy 1-2 izesito hozzavaloval (petrezselyem,
citromle) halra, spargara es hasonlo fott/dinsztelt/parolt "kenyesebb"
dolgokra.

Es ha mar az egeszsegi szempontok szoba kerultek, akkor hadd emlitsem
meg az olivaolajat, ami szinten nagyon egeszseges. Rakas E vitamin,
egyszeruen szaturalatlan zsirsav (angolul: monounsaturated fat acid, ne
kerdezzetek, ez mi, mert nem tudom megmagyarazni :-)) ), gatolja a rossz
koleszterint, elosegiti a jo koleszterint, stb stb.

Trukkok:
Kettot irok ide amit en fedeztem fel. Azaz magamnak, valszinu masok is
ismerik, esetleg meg regebbrol. Dehat akinek nem hallotta, annak minden
vicc uj :-)))

1. Ha egy edenyt ki kell vajazni, akkor vegyunk darabka konyhapapirt,
hajtogassuk 3-4-be, pici darabka vaj rea es ezzel kenjuk ki az edenyt.
Meg ha nem is marad teljesen tiszta a kezunk, de messze nem lesz olyan
zsiros es foleg nem lesz tele a kormunk alatt zsiradekkal, amit en
utalok.

2. Ha fokhagymat egesz aprora kell vagdalni, akkor ezt imigyen is
csinalhatjuk egy nagylyuku fokhagymapres segitsegevel: beletesszuk a
cikke(ke)t, bal kezbe vesszuk, jobb kezbe egy eles kest. Az edeny folott
tartva a prest a fokhagymat nem egyszerre hanem fokozatosan nyomjuk at
es kozbe-kozbe leberetvaljuk a kessel. Igy a hosszu fokhagymakolbaszkak
fel lesznek szeletelve egesz aprora.Tenyleg nagyon gyorsan megy!

A svedorszagi Editnek :-)
> Ismered ennek a csak omlos tesztabol keszult amerikai ill angol
> valtozatat
> is? Szinten nagyon finom hagymatorta es roppant egyszeru.

Valahol a levelemben emlitettem hogy omlos tesztabol is lehet kesziteni.
Gyanitom, az angol/amerikai valtozat nem nagyon kulonbozik - vagy igen?
Habar oszinten szolva hagyomanyos europai eledelek amerikai valtozatait
kicsit gyanakodva szemlelem, pl. az "Original Hungarian Cherry Soup"
tapiokaliszttel igen "eredetinek" tunt...

Node inkabb ird ide a receptet, asszem senki nem haragszik meg erte :-)

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS