Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 367
Copyright (C) HIX
1999-11-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX KONYHA *** #366 (mind)  6 sor     (cikkei)
2 Rakott krumpli, ahogy a kedvesem kesziti... (mind)  56 sor     (cikkei)
3 rakott krumpli (mind)  19 sor     (cikkei)
4 toportyus pogacsa (mind)  22 sor     (cikkei)
5 rakott krumpli (mind)  20 sor     (cikkei)
6 USA etelek (mind)  15 sor     (cikkei)
7 Fw: Kaposzta Leves es miegymas. (mind)  33 sor     (cikkei)
8 Re: csipos-savanyu leves (mind)  54 sor     (cikkei)
9 a disznotoroshoz (mind)  104 sor     (cikkei)
10 Rantott hagymakarika ? (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #366 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlok minden "konyhast"! Szivesen olvasgatom ezt a cikket,regi
hobbym a fozicskeles, termeszetesen mikor az idom megengedi.Azzal a keressel
fordulok hozzatok: ha valaki ismerne a kinai "eros
-savanyu"iletve"forro-savanyu" leves receptjet, nagyon megkernem kuldje el
nekem .Evekota probalom megszerezni de  hivatalos szakacstol lehetetlen mert
nem akarjak elarulni. Elore is koszonom. ABIS
+ - Rakott krumpli, ahogy a kedvesem kesziti... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A mi csaladunkban mindenkinek megvan a specialitasa.
Az enyem a vadas, a kedvesem kesziti a rakott krumplit,
a kolok pedig a szorpot :-) S mivel Csavajda Laci rakott
krumpli receptje ilyen lelkesedesre talalt, talan egy-ket
trukk meg belefer a tarsolyba. Kulonosen kezdo hazi-
asszonyok szamara, akik meg azt hiszik, hogy a ferfiak
szivehez a gyomrukon keresztul vezet az ut. (Rafinaltab-
bak mar tudjak, hogy nem kell olyan magasra helyezni a
mercet... kicsit alacsonyabb szinten is lehet eredmenye-
ket elerni :-) )

Hozzavalok:
krumpli, egy-ket uveg sor, sonka, kolbasz, legycsapo,
fott tojas, tejfol, jancsiszog, reszelt sajt, ragtapasz

Nos.. elso lepesben kell egy vallalkozo, aki a fott krumplit
meghamozza. Mire ezt a vallakozot megtalaljuk, addigra
ugyis kihul a krumpli, mert rendesen szeletelni csak a hi-
deg krumplit lehet. A pucolas, szeleteles kozben felhasznalt
ragtapasz okozta csalodast, a sor nemileg enyhiti. Az elo-
ralatoan elokeszitett legycsapoval minimalizalhatjuk a ha'-
moza'si vallakozo torkossagi igenyeit. Keressunk egy (nem
feltetlenul masik) vallakozot, aki a sonkat vekony szele-
tekre meteli (legycsapo hasznalata mint fent!), s ezen szele-
tebol egy sort rakjunk le a tepsi aljara. Vigasztaljuk meg
a szerencsetlen vallakozot, a bibis ujja miatt, gyogypuszi
es nemi sor azonnali eredmenyre vezet. A sonkara ve-
konyra vagott (ugynevezett "zsu:liettezett") hagyma kerul,
amit egy ujabb (nem feltetlenul masik) vallakozo keszitett
elo, majd erre az elso reteg krumpli, amit egy (nem feltet-
lenul masik) vallakozo altal gyonyoru karikakra vagott to-
jasbol kialakitott reteggel fedunk. Az elso szintet kolbasz-
karikakkal zarjuk le, melyeket egy (nem feltetlenul masik)
vallakozo kivitelezett szamunkra. A retegek szamat (Rs) is-
metelhetjuk, a varhato etkezesi letszam (El) es az atlagos
fogyasztasi faktor (f) fuggvenyeben: Rs=2f*El*1.25, ha
atlagos meretu tepsiben keszitjuk az etelt. Az egyes retegek
koze 5-9 mm-es tejfolreteget kell helyezni (celszeru a ko-
vetkezo reteg lerakasa elott felhordani!), melybe 1/4-1/3
resz reszelt sajtot keverunk. Minden reteg teljes elkeszu-
lese utan, egy pohar sor celprepiumot utaljunk ki a vallal-
kozonak, ezzel meg serenyebb munkara serkenthetjuk. Ha
kesz az egesz rakas, zarjuk le 1.5-3 cm vastag tejfolos sajt-
reteggel, s ugy sussuk meg. A legycsapo segitsegevel tavol-
tarthatjuk a nyulkalokat a tepsitol. Mielott elkeszul, meg
egy reteg sajtot szorjunk ra, de az mar csak raolvadjon,
epphogy a szele piruljon meg egy kicsit. Ezutan talalhatjuk,
es zsebeljuk be az elragadtatott dicsereteket, idonkent
szemermesen jegyezzuk meg, hogy a krumplit a vallakozo
pucolta.

Hogy mi van? Ja, a jancsiszog! Az csak azert volt, hogy fi-
gyelsz-e! :-)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Köszönöm a szeletet, amit áldoztál rám az idődből.
Szeretettel: Péter
+ - rakott krumpli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nemregiben olvashattuk a rakott krumpli receptjet s Topy ujitasokat
hianyolt.
Én a kovetkezokeppen szoktam csinalni:

Kiolajozott (zsirozott) tepsibe egy sor felkarikazott fott krumlit teszek.
Utana kis darabokra vagott szalonnat, karikára vágott kolbaszt.
Raszeletelek egy fej hagymat, utana jon a karikara vagott tojás.
Ezekre egy kicsit megfozott vegyes zoldsegeket rakok
(pl. sargarepa, borso, kukorica, karalabe, zoldbab stb
- legtobbszor a boltban vasarolt mirelit vegyeskoretet szoktam
hasznalni -).
Ezekre 2 pohar kefirt ontok, majd kovetkezik a tetejere egy sor
fott krumpli, tetejet megkenem tejfollel. S mehet a sutobe.....
S nem szabad elfelejteni, folyamatosan sozni kell a retegeket.
Jo etvagyat hozza!

Anita
+ - toportyus pogacsa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok

Kellene nekem valami jofajta toportyus pogacsa receptje.
Egy igazan jol bevalt receptre gondolok, nem egy akarhonnan
kivagdosott, automatikusan kiollozott receptre, mert receptem nekem is
van, nem is egy, de nem valt be egyik sem.
Olyan szivvel-lelekkel megsutott pogacsara gondolok.

A sutemenyeknel nalam olyan gyakran elofordul, hogy nem az lesz
belole-pedig leiras alapjan csinalom-ami kene.

Ja, es a hajtogatast is legyetek szivesek leirni, es hogy milyen
vastagra szaggassam a pogacsakat. Azt is, milyen allagu legyen a
teszta, mennyire kemeny.
Johet maganba is, mert ez lehet hogy egy eleg egyszeru keres, nem
akarok masokat ezzel untatni.

Es meg egy kerdes: a turos pogacsanal milyen lagynak kell a tesztanak
lennie?

Udv
Vica
+ - rakott krumpli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Konyha!
Topy irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Rakott burgonya - tipp ( 21 sor )
>Idopont: Thu Nov 11 02:57:17 EST 1999 KONYHA #366
>>a tepsit zsemlemorzsaval. Egyebkent a kezdoknek nem hivod fel a
>>figyelmet olyan fontos dologra, hogy a krumplit csak ugy tudjuk igazan
>>szepen felkarikazni, ha teljesen kihult. Tudom, hogy ezt a "ven rokak"
>>tudjak, de azt hiszem idonkent a kezdobbekre is figyelni kell. Bocsi! :-))
>Egy tipp: ha nem lisztes a krumpli, akkor melegen erdemes probalkozni a
>tojasszeletelovel!


Nagyon izgatott a tipped, ezert ma kiprobaltam, hat szenzaciosan jol bevalt.
Nyugodtan merem ajanlani mindenkinek Topy talalmanyat! :)))
Koszonet erte. Persze itt  azt is megprobaltam milyen melegen, es milyen
hidegen, azert az utobbi sokkal jobb lett, egyaltalan nem tort el, es
gyors!!

Finom kajakat a het vegere mindenkinek: J. Zsoka
+ - USA etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv minden Konyhásnak!

Nehany eve Floridaban toltottem 1 honapot. Sok finom falat elfogyasztasaban
volt reszem. Sanos elkovettem azt a hibat, hogy elfelejtettem feljegyezni az
etelek elkeszitesenek modjat. Ugy gondoltam, hogy fejben tudom tartani
azokat.
 TEVEDTEM !
Nagyon izlett példaul a tobb helyen fonott kosarkakban felszolgalt pikans
izu csirkeszarny. / Megprobaltam elkesziteni de nem sikerult./
Szivesen vennem, ha valaki eredeti USA receptekkel örvendeztetne meg.
Lehet maganba is.

Elore is kosz inyenctarsaim segitseget!

Matt
+ - Fw: Kaposzta Leves es miegymas. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bocsanat rossz Formatum ismet.
----- Original Message -----
From: Steven Kaskoto
To: 
Sent: Friday, November 12, 1999 9:10 AM
Subject: Kaposzta Leves es miegymas.


Valaki a Kaposzta Leves receptjet kerte? Nem tudom, hogy ez e a kerdeses
recept de itt van. En ugyan nem keszitettem soha nem volt ra szuksegem :-)
De a hugom eskuszik ra, hogy tenylegesen egy CSODA DIETA. Ha reszleteket
akar valaki, biztos vagyok benne,hogy a hugom szivesen valaszol:

Csinaltam egy kulon OLDAL-at a HomePage-en csak a fozocskezes tiszteletere
es ott tarolom ezeket a dolgokat, mivel egyszerubb a WordProcessor-on irni
mint az e-mail programon. Remelem nem okoz kenyelmetlenseget. Ugyancsak ott
talalhato a Friss Teszta es a vele szorosan kapcsolodo Lisztre vonatkozo
jegyzetek amit egy kolleginank kert Directbe, de gondolom masokat is
erdekel. Izes/szines tesztak keszitese.
www.homestead.com/stevenkas a magyarnyelvu oldalrol (irka-firka magyarul)
egy kattintassal jutsz el a Kis Kukta oldalra.
Tervezek, - meg ma megirom az elsot, "Etel nyersanyagok elemzese, tapertek,
tulajdonsag, egeszsegi es culinary szempontbol."  Az is a Kis Kukta oldalon
lesz kozze teve. Ha valami anyak termesztevel, tapertekevel, allergias
hatasaval kapcsolatban lenne valakinek kerdese, kerem e-mail-ben szoljon es
soron kivul veszem a kerdeses anyagot. (Nem lesz egyenlore alfabetikus
sorrendben) Jegyzeteim, emlekeim minden esetben legalabb ket szakirodalmi
forrasbol lesz megerositve. Tevedest elkerulve. Gondolom hasznos lehet es
kitolti az idomet ami sajnos bosegesen van. (Ki az a marha aki a
"nyugallomanyt" kitalalta?)
Holnap: Egy igazsagtalanul mellozott etel: A PULISZKA az divatos POLENTA.
Udv mindenkinek.
Pista Ba'
+ - Re: csipos-savanyu leves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Krisztina!

> Reg hallotunk feloled. 

Itt meg van aki emlexik ram??

> Hova lett a szigoru parolt hal-
> parolt zoldseg-parolt rizs dietad? Meghogy leves??? :o)))))

Jolvanna, az dobja az elso kovet, aki soha sem ereszti el magat... ;-)

Amugy a leves dietas, csak csirkehus lesz benne. :-)))

> Nehany napos lemaradasban vagyok, ha meg nem irtak meg, a 
> 205-os szamban volt a kinai leves, amit egyebkent en is 
> nagyon szeretek.

En most par napig nem is olvastam, ugyhogy te vagy az elso, akit
latok, hogy valaszolt volna (bocs, ha tevedek). Koszi a tippet, nem
tudna valaki elkuldeni a #205-ost? Halvany emlekeim koze tartozik
valami archivum... (_nem_ a HIX archivumara gondolok... :-)

Azt meg azert olvastam, hogy egyes lamerek[*] itt nem tudtak hogy mi az a
$SUBJECT. Hat kerem szepen: 

A $SUBJECT az egyik ANSI alapfuszer. Csak ISO 9001 certifikalt
uzemekben keszulhet. Alapanyagat, a B*-tree leveleit Szilikonvolgyben
nyerik, amit aztan egy un. "Virtual Machine"-ben szaritanak meg, majd
a core-dumppal megorlik.

Mas ismert alapfuszerek a $BODY, $DATE, $FROM. Kevesbe ismert, de
nagyon ajanlatos az $INDENT_STRING es a $REPLY_TO hasznalata is.

A $SUBJECT magyar megfeleloje a $TEMAKOR, de ez nem elterjedt
elnevezes, ne csodalkozz, ha a boltban nem ertik, mirol beszelsz.

KASI a kovetkezot kerdezi:
 
> Tenyleg, a vegetarianusok is ehetnek Subjectet?

Hat persze! (A $BODY az, amit vegetarianusok (es a kannibalizmust
elitelok) nem esznek...)

Most azt hiszitek, hogy viccelek, nem? Akkor nezzetek meg ezt a cimet:
http://stud4.tuwien.ac.at/~e9525556/subj.jpg

> Byte,

A paritasbit legyen veled is,

Barna

[*] lasd: 
http://www.tuxedo.org/~esr/jargon/html/entry/lamer.html :-))
+ - a disznotoroshoz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En csak olvasgatom a konyhasokat, a recepteket meg
szepen elmentem kulon mappaba, rendszerezve, a fel
gepem tele van mar vele. Nemregen szo volt a kolbaszokrol
es ehhez hasonlokrol, ehhez kapcsolodoan talaltam egy
masik HIX csatornan az alabbi tortenetet, amit egyben 
tovabb is adok.

Csocsi mindenkinek, Latinovits Laci

Felsokoc egy kis elkepzelt magyar falu. Nehany tortenetem errol a falurol
es az ott divo szokasokrol szol. A tortenet tajszolasban irodott. 
-----------------------------------
Disznotor Felsokocon
Felsokocon nagy unnep am a disznotor, kivaltkepp a disznonak, mert o
altalaban bele szokott dogleni a nagy unneplesbe.
A tor elott mar napokkal elkezdenek keszulodni a csalad tagjai. A lanyok
hagymat pucolnak, amit konnyes szemmel vagnak apro darabokra az ujjuk
hegyevel egyutt. A hagymapucolas kozben kis versiket is enekelnek, hogy
elkeruljek a nemkivant gyermekaldast:
Voros hajma, lila hajma
Szeginy malac, meg ne haj ma!
A ferfinepek megelezik a kest, villat, ollot, hogy jol vigyen majd. Az
elezesnek kulon szabalya van, A koszorukovet poletikai megfontolasbul
jobbrol balra forgassuk, a kest reaja helyezzuk, osztand jol ranyomjuk oszt
a szikraesot csodalva a kovetkezo rigmust kantaljuk:
Koszoruko szikrat hannya
edos apam, lassa lassa
Tekerje azt jo tempoval
Gyorsan vegzunk a disznoval!
Az oles napjan mindenki koran kel. Jol megrakjak a zust alatt a tuzet, a
rakoncatlankodo gyerekeket egy fahusanggal, no meg Julcsit a szenaboglya
mogott. Amikor mar forr a vizecske a zustben, a ferfijjak benyakalnak egy
vizespoharka pajinkat, osztand elindulnak hogy vegezzenek a malaccal. A
pajkos gyerekek eloreszaladnak az olhoz, oszt egy versiket mondanak nekije:
Nyugi mucsi nem losz bajod
csak a fogadot itt hagyod.
Ekozben egy vesszovel utlegolik a malacot, ami szemmel lathatoan
megnyugtassa itet, mer ekezd eszeveszettul rohangaszni fels ala az
olban.Ekkor ernek oda a ferfijjak. Beontik a moslekot. A malac elkezd
gyanutlanul enni, mire a ferfijjak kinyissak az olajtot, hogy a malac labara
akaszak a fogot, de malac kapva kap az alkalmon es mindenik embert fellokve
kirohan az olajton. Ekkor kezdodik a nagy heje-huja az udvarban: el koll
kapni a disznot.
Ott szalad a dagadt diszno
gyerunk kapd el, rajta Ficko
Ott fut el a jo ebedunk,
Elkapjuk ha addig elunk
- mondjak oszt izibe a malac utan erednek. Hat bugaram, en mondom neked, aki
mar sokmindent latott a szkrinsporton, hogy a rugbi kutyafule ehho a
kergetodzzeso kepest! Mindenki fut, rug-kapal, vetodik a malac utan. Amiko
oszt valakinek sikerul egancsoni a sivalkodo allatot, akkor mindenki ott
terem, raja ugrik, es ippont ero valldobassal ketvallra fektetik. Ekkor
odaszalad a boller a legnagyobbik kessel, osz jo evagja a fogok kozul
egy-kettonek a kezit, sztan mikor odaernek az asszonyok a vajlinggal, jol
nyaktajekon szurja a rugdalodzo asszonyt, meg a malacot. Mikor elverzett az
allattya, mekkeverik a vert, osztan a malacot betemetik a szenakazalba, s
ragyujcsak aztat.
Miutan leegett a szena, a pajta a kocsival meg a lovakkal egyutt, kikaparjak
a diszno szenne egett maradvanyait. A porzsoles utan a malacot leforrazzak,
lekaparjak rola a szemetet, szort meg a szenet.
Elobb tuzbe, asztand vizbe
Szeginy malac min mesz korbe.
Megoltek, oszt jol meghottal,
de hisz csak egy diszno vota!
Ezzel a verssel bucsuznak az allat egeszalakos kepetol. Ekkor a boller nagy
szakertelemmel szanaszet szabdalja az allatot. Eltavolitja a beleit, amit ha
szerencseje van, csak 4-5 helyen szur ki a szokasok 8-10 helyett. Ezt az
asszonyok kimossak Ultraval. A boller lefejezi az allatot, kettecsapja a
fejit, kinyomja a szemit, oszt a belsosegekkel egyutt a zustbe dobja a
szokasokhoz hiven az:
Itt a feje
Dobjuk bele!
-felkialtassal. Ezekutan a boller elkesziti a sonkat, meg a szalonnat, mit
egybul pacsoba raknak tartositas celjabol. Ekkorra megfo a hus, meg a
belsoseg, amit a haznep meg a segitok reszben elfogyasztanak, boseges ital
kisereteben. A nap ezutani reszeben a maradekot ledaraljak, az asszonyok
fozik, a ferfiak nyomjak a rizsat. Majd ha elkeszul, akkor bekeverik a
hurkat, meg a kobaszt. Ekkor kezdodik a pulyak kedvenc latvanyossaga: a
hurkatotes. Versiket is farigcsaltak errol:
Nezzed fijam, hogy toltik
A husit a kobaszba
Hogyha ebbul apad eszik
Elviszik a korhazba!
Miutan megfoztek a hurkat, a felit meg rengye-moggya szerint ellopta a
kutya, elejit veszi a reggelig tarto tor.osszeul a csalad apraja naggya es,
edosom olyan zabalast csapnak, hogy legtobbjukot a mento viszi
gyomormosasra. Aki nem csapja el a hasat a hurkaval, kobasszal, az szint
hottbiztos hogy megmurdell a toroskaposztatul, amibe szokas szerint a
legtobb helyen meg a kapcarongyot is belefozik. A toron asztalra kerul a haz
legoregebb bora, es legfiatalabb leanya is. Az oregek ugy berugnak, hogy meg
azt sem veszik eszre, hogy milyen reszegek a fiatalok. A nap vegen a
talponmaradottak elmondanak egy szomoru-vig versiket az elmult munka
emlekire:
Hajnalban kezdtuk a munkat
Elhullt a diszno, meghalt a derek
Mindenki, rajta, huzza a belet
Mennye Istennek hirivel baratom,
Mert neked a fejed, igy is duplan latom.
Igyatok ki a kupakat,
Rugjatok meg a kutyakat,
A kutyakat ne-te-nye
Heje-huja ne-te-nye.
- es ok is osszecsapjak bokaikat, majd mely alomba merulve bezuhannak az
asztal ala.
+ - Rantott hagymakarika ? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Alig vagyok egy napos itt a listatokon,de lenne egy
kerdsesem ,van aki tudja hogyan lehet elkesziteni 
a rantott hagymakarikat ? Olyat amilyet mondjuk Burger
King ben is lehet kapni.
Elore koszonok minden segitokesz valaszt!

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS