1. |
Re: Eleszto (mind) |
40 sor |
(cikkei) |
2. |
Husvet es cibere leves (mind) |
55 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: instant sutoeleszto - :-( (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
4. |
Szuzermek tejszines zoldseggel... (mind) |
29 sor |
(cikkei) |
5. |
keserges (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
6. |
kepviselofank egy fele valtozat (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
7. |
Fantasztikus (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
8. |
osterbrot (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
9. |
gravy martas (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
10. |
eleszto (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
11. |
Megmaradt egy csomo sonka? (mind) |
30 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: Eleszto (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> =======================================================
> Felado : [Canada]
> Temakor: Eleszto ( 54 sor )
> Ha valakinek mindezek figyelmen kivul hagyasaval is sikerul:
> szerencseje volt,
> es "veletlenul" osszejott neki. De a szerencse es a veletlen nem olyan
> tenyezo, amelyre egy technologiat epiteni lehet.
Kedves Samuka,
en evek ota - igaz, nem tul gyakran - csak a vizzel/tejjel +cukorral
elkevert elesztovel sutok, vizfurdo +szalveta nelkul, ennyi bajlodasra
soxor nem is lenne idom. Az idot sem merem, par percig hagyom, altalaban
addig, ameddig a tobbi hozzavalot lemerem, beteszem a konyhagepbe. Eddig
meg mindig sikerult, pedig tobbfele markaju termeket is hasznaltam.
Lehet, az is konnyit a dolgon, hogy majdnem mindig eloszor a
konyhageppel gyurom ossze a tesztat, a vegen meg kicsit megdagasztom
kezzel. Most is sutottem, szombat este egy dios tesztat, hetfon meg egy
kenyeret, es problema nelkul sikerult, pedig a dios fele-fele egesz es
finom lisztbol keszult, eleg sulyos teszta.
Ha szaraz elesztot hasznalok, azt egyszeruen hozzaadom a liszthez es ugy
keverem ossze.
Viszont ami meg nagyon fontos: a teszta nem szabad huzatot kapjon keles
kozben!
A minap olvastam egy erdekes dolgot: tobbek kozott az idojaras is
hozzajarulhat ahhoz, hogy a teszta nem kel meg, pl. amikor vihar
keszulodik. Allitolag olyankor a tej is kap egy rossz izt, hiaba van
sotet uvegben es hutoszekrenyben.
Ami a pekeket illeti, legalabbis itt NO-ban lampassal kell keresni az
olyant, aki meg sajat maga keszit mindent. >90% kesz keverekekbol gyurja
ossze, a szint fehertol sotet barnaig a drapp minden arnyalatan
keresztul elore meg lehet rendelni az "elelmiszer"iparnal. Nincs ott
olyan hogy szalveta meg minden, eleszto helyett "kelesztoanyag"-rol
beszelnek...
Udv
Emilia, Stuttgart
|
+ - | Husvet es cibere leves (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Kivancsiskodnek, hogy hol mi kerul az asztalra husvetkor vendegvaronak.
En Sarospatakon szulettem ott altalaban a kovetkezo a 'menu':
- a klasszikus es elmaradhatatlan fustolt sonka megfozve
- fustolt kolbasz, mely a sonka mellett fott (egy uj dimenziot kap igy a
kolbasz; a maradek zsir java resze is kifo belole; sokaig kell fozni, mint
sonkat)
- fott tojas
- toltott hus
Nalunk ugynevezett edes turo is kerul az asztalra, ezt apam honositotta meg
a csaladban. Nem eppen a reformkonyha darabja:
Hozzavalok:
30 tojas
3 l tej
so
3 kanal cukor
2 csomag vaniliascukor
(ebbol szep nagy adag lesz, ez eleg szokott lenni szuleimnek,
nagyszuleimnek, nekunk es a ket nagynenemnek :-)
A tojasokat ossze kell keverni (nem szabad felverni vagy teljesen
eldolgozni, akkor jo ha azert 'kis darabokban' elkulonitheto benne a
sargaja es a feherje). Ezt bele kell onteni a felforrositott tejbe, majd
szapora keveres mellett tovabb fozni. Mikor eppen kezd osszeallni
(turosodni), akkor kell hozzaadni a sot, cukrot, vaniliascukrot. Itt kell
megkostolni, ha izetlen, akkor meg kell bele izles szerint cukor vagy so
(ne legyen nagyon edes, csak olyan 'eppen hogy'). Nagyon oda kell ra
figyelni, hogy le ne ragadjon az edeny aljara. Ha megis megtortenne, akkor
gyorsan at kell onteni egy masik edenybe es ott folytatni (bar aki szereti
a kozma izet... ;-). Akkor van kesz, ha mar annyira osszeallt, hogy a
fakanallal megnyomva a tetejet sargas, vizszeru savo jon ki. Ekkor gezbol
keszitett zsakba kell onteni es hagyni, hogy teljesen lecsopogjon.
Kiserletkeppen kis mennyiseggel erdemes kezdeni!
----
Cibere leves
Nem igazan jo a nev, mert ahogy edesanyam fogalmazott: 'a to'tok minden
habarassal keszitett leves cibere levesnek neveznek'. Nagyon jol
elhasznalhato a husvetrol megmaradt sonkabor, sonkale (biztos sokan
kiontottek, en elorelatoan dobozokban lefagyasztottam, pl.
bableveshez/fozelekhez is isteni adalek).
A fustolt hust, csulkot meg kell fozni, mikor megfott, mehet bele a rizs.
Ha megfott behabarjuk, beletesszuk a kaprot, a sot (ha kell), keves ecetet
(kicsit savanykasra kell kesziteni), majd fozzuk meg egy kicsit. Sajnos
konkret mennyisegeket nem tudok mondani, mert edesanyam ezt ugy rutinbol
fozi, en majd iden alok neki eloszor. Melegen es hidegen is finom, nagyon
szeretem!
Topy
|
+ - | Re: instant sutoeleszto - :-( (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Bocs', de a kepviselofankhoz nem kell eleszto!
Ha erdekel, leirom az elkeszites modjat:
10 dkg vajat (margarint) felteszel 10 evokanal vizbe (egy felcsipet sóval) es h
a felforrt, belekeversz 10 dkg lisztet. Pillanatok alatt egybeall, ezert alland
oan keverjed, amig gyakorlatilag egy darabban el nem valik az edeny falatol. Ha
gyd langyosra hulni, majd egyenkent!!! adj hozza - mindig teljesen elkeverve -
4 db egesz tojast. A sutodet melegitsd elo, es a tepsid aljat kend ki margarinn
al. A masszabol egy-egy evokanallal adagolj kupacokat ugy, hogy max. 4 db legye
n egy sorban és oszlopban, mert nagyra dagad, es ha egymashoz er, az oldala nem
tud atsulni. Az adagolast lehet habzsakbol, csillagcsovel is kesziteni, csinos
abb. Kb. 200 fokon susd aranybarnara, ha tul vilagos, a hules soran a lagyanmar
adt hej beroskad, es nem lehet jol tolteni. Az atsutott fank tetejet eles kesse
l levagva nagy ureg mutatkozik, amely jol toltheto sargakremmel (vaniliapuding
kevesebb tejjel) es tejszinhabbal, amelynek a tetejere a sapkat vissza lehet te
nni, es egy kis porcukorral disziteni.
A recept sokszorosan bevalt. A kritikus pont, hogy a nyers tojast ne nagyon mel
eg masszaba keverd, illetve hogy a sutes veget jol hatarozd meg. Jo munkat es e
tvagyat. Udv. egy Mukedvelo
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: nero.bjkmf.hu)
|
+ - | Szuzermek tejszines zoldseggel... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szevasztok !
Hozzavalok:
6o dkg szuzerme
1 husleveskocka
1 fej hagyma
olaj
15 dkg zoldborso
15 dkg zoldbab
15 dkg sargarepa
15 dkg karfiol
2 dl tejszin
2 ek. liszt
vegeta
szerecsendio
petrezselyem
so
bors.
A szuzermeket a lereszelt hagymaval egyutt keves olajban megpiritjuk, majd
sozzuk, borsozzuk. Hozzaadjuk a husleveskockat, felontjuk annyi vizzel, hogy ep
p
ellepje es fedo alatt kis langon puhara paroljuk. A vegen zsirjara piritjuk. A
zoldsegeket vegetaval izesitett vizben megfozzuk, majd lecsepegtetjuk. A lisztb
ol a
tejszinnel besamelmartast keszitunk, izesitjuk soval, borssal, reszelt
szerecsendioval, aprora vagott petrezselyemzolddel, majd hozzaadjuk a
zoldsegeket es felforraljuk. A tanyerra ontunk a tejszines zoldsegbol, rateszun
k 4-5
szelet piritott szuzermet es melle halmozzuk a parolt rizst. (ollozas)
|
+ - | keserges (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Van ket fogadott fiam, 10 es 12 evesek.
Az egyik nem eszi meg a hust, a masik a krumplit, meg a rizst, a fozelekeket eg
yik
sem.
Huslevesen kivul nem hajlandoak levest enni.
A tesztakat, (ha kakaos) még megeszik.
Én nagyon szeretek fozni, de lassan nincs kedvem hozza.
Van otletetek, mit csináljak?
Sziasztok: Vik
|
+ - | kepviselofank egy fele valtozat (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Igen finom allat, es en is tobb receptet ismerek raja. A egyik
legegyszerubbnel (Horvath Ilona konyvebol ollozva) :
20 dkg liszt, 10 dkg zsir, 5 tojas, 2 dl forro viz, csipet so
a vizet a zsirral egyutt melegitjuk forrasig, majd a lsiztet hozzakeverjuk
osszeallasig
a tuzrol leteve egyenkent adjuk hozza a tojasokat, jol elkeverve
a dionyi gombocokat tepsire helyezzuk , egy orat pihentetjuk, majd
egyenletes meleg sutobe tesszuk.
Kiveve kette vagjuk, es pudinggal megtoltjuk (ha kell , helyet csinalunk
benne).
Fiatalkoromban a krem alatti tesztat maskent csinaltuk, mint a krem
felettit. Az egyik elesztos volt , kemenyre sutott, a masik eleszto nelkuli
mint a fenti. Erdekes modon a mostani kornyezetemben mindenki csak az
egyfajta tesztabol keszultet ismeri.
Sot van olyan recept is, ahol a tesztat pihentetni sem kell, bar abban
nehany osszetevo kicsit mas.
kIVANcsi
|
+ - | Fantasztikus (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok !
Nahat. Kiprobaltam!!! Az afrikai teat.
Fantasztikus. Nagyon finom. Frissit is.
A gizeng nem jott be. Napok ota iszom,de semmi (instant)
Adrien
|
+ - | osterbrot (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
A het vegen kiprobaltam az osterbrot-ot. Harmadolva a mennyisegeket
kenyersutogepben tokeletes lett.
Tucsi
|
+ - | gravy martas (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Nincs meg valakinek a gravy martas receptje? Ez csak krumplipurehez dukal,
vagy egyeb finomsagokhoz is adjak?
Zita
|
+ - | eleszto (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Samuka nagyon reszletesen es kimeritoen irt a temarol, nem is szeretnem
u:berelni, csak egy-ket tapasztalatot megosztani veletek.
A szaritott elesztovel nekem sem volt tul sok sikerem, ugyan megkelt tole a
teszta, de korantsem olyan konnyure es "buborekosra", mint a friss
elesztovel. Ezert a melyhutoben mindig tartok egy par kocka friss elesztot,
akar egy felevig is elall. 10-15 perc alatt felenged meg szobahomersekleten
is, es lehet vele dolgozni.
En az egesz keltteszta-manoverhez a mikrohullamu sutot hasznalom. (csak a
suteshez nem :-) )
Eloszor a tejet melegitem benne fel (1 dl-t kb. 35-40 mp-ig 600 W-on),
aztan beleteszek egy kaveskanal cukrot, elkeverem, s johet bele az
elmorzsolt eleszto. Jol elkeverem, es 2 percre ismet megy a mikroba, de
csak 1-es fokozaton, az nalam 10%-os teljesitmeny, tehat 60 W. Utana ki
lehet tenni az asztalra, jon fel, mint az orult. Ezalatt a lisztet is
beteszem a mikroba, 50-60 dkg kb. 1 perc alatt jo meleg lesz. (A tojast ne
tegyetek be, mert robbanhat! - ezt lehet egy kis melegvizben aztatni) Ha
kell margarin a tesztaba, azt is a mikroban szoktam felolvasztani -
"auftau" fokozaton 1 perc eleg 6-8 dkg margarinnak. Geppel osszegyurom
ezeket a langyos alkotoelemeket es innentol kezdve mar szinte lehetetlen
elrontani. Nalunk a furdoszobai futotest a legmelegebb, az a
kelesztohelyem. 30-40 perc alatt mindig megkel a teszta, tobb mint duplajara.
Mikor eloszor csinaltam eletemben fankot, azt hittem, hulyeseg ez a sok
hokusz-pokusz a meleg hozzavalokkal, meg hogy ne nyissunk ra ablakot, stb.
De ra kellett jonnom, hogy erdemes betartani a szabalyokat, mert sokkal
jobb lesz az eredmeny.
Ugyan meg nem volt ilyen esetem, de mi az, hogy "tulkel" a teszta? Akkor is
megdoglenek az elesztogombak? :-)
Sziasztok
Zita
|
+ - | Megmaradt egy csomo sonka? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Kuldok nektek egy aranylag egyszeru receptet, amihez
felhasznalhatjatok a husveti megmaradt sonkat.
Sonkas kifli
tesztahoz: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 20 dkg fott krumpli,
toltelekhez: 25 dkg daralt, fott fustolt hus, bors, 1 p tejfol
1 tojas megkenni a kifliket sutes elott
A tesztahoz osszegyurjuk a hozzavalokat. Nagyon jo allagu teszta
lesz, konnyu vele dolgozni, nem ragad.
A daralt hust osszekeverjuk a tejfollel (ne legyen tul hig!) es
borssal izesitjuk.
A tesztat egesz vekonyra lehet nyujtani, kis koroket szaggatni
belole es egy kis toltelek halmot teszunk bele, ezutan kiflit
formazunk belole. En egesz piciket csinaltam, ket falat volt
egy, ill. a nagyon ehesek bekaptak egyszerre. :)
Kivajazott es lisztezett tepsibe egymas melle kell tenni oket,
nem nagyon no meg, ugyhogy lehet kozel tenni egymashoz. Tojassal
megkenni es kisutni.
Hidegen es melegen egyarant finom!
Jo etvagyat!
Gabi
|
|