Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 204
Copyright (C) HIX
1999-05-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Wheatlets (mind)  9 sor     (cikkei)
2 Re: marcipan (mind)  13 sor     (cikkei)
3 Re: *** HIX KONYHA *** #200 (mind)  8 sor     (cikkei)
4 marcipan (mind)  17 sor     (cikkei)
5 Papagajsuti. (mind)  92 sor     (cikkei)
6 marcipan es burek (mind)  44 sor     (cikkei)
7 salataontet (mind)  35 sor     (cikkei)
8 retek+gyumolcs+penesz (mind)  27 sor     (cikkei)
9 gyalu? (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - Wheatlets (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Sokan megirtatok tegnap Hannanak, hogy a buzadara 
> "cream of wheat" neven keresendo. Te jo eg, akkor viszont
> mi az amit en darakent hasznalok mar het eve?!?
> 
> Az van rairva, hogy "wheatlets".

Jo kerdes!  Me'g soha sem hallottam rola.  Ki gyartmanya?

Martha
+ - Re: marcipan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok,
a marcipan daralt mandula es porcukor kevereke. Sajnos a pontos aranyokat
nem tudom, mert en is csak ugy a sajat fejem szerint csinaltam.
Szoval kell fel kilo mandula. Dobd forro vizbe ket percig, szu"rd le es huzd
le a barna ha'rtya't a magrol. Darald finomra. Adj hozza annyi porcukrot,
hogy jol formazhato legyen (kb mint a Playdoh gyurma). Finomabb, ha egy pici
reszelt citromhejat es vanilias-cukrot is keversz bele. Adhatsz hozza
mandula-esszenciat, hogy marcipanosabb izu legyen, illetve etelszinezeket,
ha figurat akarsz belole csinalni.
Itt az USA-ban lehet marcipant kapni, a szupermarketben a tortasutes
kellekei kozt van (ahol a csokidara, a maraschino meg ilyesmik).

Hanna
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #200 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves HIX KONYHÁSOK!

Szeretnék egy finom kínai vacsorát készíteni wokban vagy anélkül, és jó
lenne,
ha tudnátok küldeni kínai recepteket!
Elore is köszönök mindent!
Sziasztok !
Zita
+ - marcipan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!

Marcipan keszites

Hozzavalok:
40 dkg megtisztitott es nagyon finomra daralt mandula
20 dkg porcukor
2 tojasfeherje

A mandulat osszekeverjuk a porcukorral es hozzaadjuk a tojasfeherjet. Jol
osszedolgozzuk es mar kesz is. Etelfestekkel barmilyen szinre szinezheto.
Folpack foliaba csomagolva a hutoben sokaig elall.

Ez a marcipan nem pont olyan mint a hires Szamos marcipan, de annak titka
van.

Udv: Magnes
+ - Papagajsuti. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szebeni Aliz vagyok, eddig csak olvastalak benneteket (2-3 hete) es egy
masik konyhalistara irogattam csak.
Mivel pont mostanaban irtam a masik listara a papagajtorta receptjet, ezert
gondoltam elkuldom ide is, mert mar tobbszor elkeszitettem, de meg soha sem
lett szalonnas. Lehet, hogy ez a recept kicsit mas, mint amit Topyek
keszitenek.

Papagajtorta.

Hozzavalok: 30-30 dkg liszt, cukor, margarin, 1 cs. sutopor, 2,5 dl tejfol,
1 cs. puncspudingpor (vagy eper, a lenyeg, hogy rozsaszinu legyen), 4 tojas,
2 cs. vaniliascukor, 3 ek. kakao, 2 citrom leve es porcukor.
A cukrot, a tojasokkal es a margarinnal habosra keverjuk Hozzaadjuk a
tejfolt, a sutoporral elkevert lisztet. 3 reszre osztjuk a tesztat. Az
egyikbe a pudingport, a masikba a kakaot, a harmadikba a vaniliascukrot
keverjuk.
Egy kozepes tepsibe sutopapirt teszunk, majd felvaltva kanalankent
beletesszuk a 3 fele tesztat, de ugy, hogy kitoltse egyenletesen a tepsi
aljat. Egymas melle ne keruljon ugyanolyan szinu teszta. 200 fokos sutoben
megsutjuk.
Kozben a ket citrom levehez annyi porcukrot adunk folyamatos keveres kozben,
amennyit felvesz. Eleg sokaig kell keverni es addig, mig surun folyos nem
lesz.
A teszta tetejet bevonjuk ezzel a cukormazzal. Ha kihult rombusz vagy vagy
teglatest formara szeleteljuk fel. Sokaig elall, ha nem hagyjuk kiszaradni.

Zitanak:
Polenta (puliszka) kukoricadarabol keszul.
1 l lobogo sos vizbe, allando keveres kozben, lassan beleszorunk 300 g
kukoricadarat es eros tuzon allandoan kevergetve puhara fozzuk. Amikor a
dara felvette a vizet es elvalik az edeny falatol, megfott. Meg melegen
vizezett tepsire ontjuk, ujjnyi vastagra elsimitjuk es hagyjuk kihulni. A
szerint hogy mit akarunk belole kesziteni, lapokra vagjuk vagy
pogacsaszaggatoval kiszurjuk. Olajjal, vajjal vagy szalonnazsirral megkenjuk
es grillben vagy tepsiben megpiritjuk.

Kukoricadarabol van egy gyors torogomboc recept.

5 dl forrasban levo vizben surure fozunk  2 dl kukoricadarat. Soval,
cukorral izesitjuk izles szerint. Meg forron hozzakeverunk 50 dkg turot.
Vizes kezzel gombocokat formazunk belole es piritott zsemlemorzsaban
megforgatjuk. En cukrozott tejfolt adok hozza.
Pillanatok alatt elkeszul es nem kemenyedik meg, nem fo szet, vagyis nagyon
jo.

Szundinak:
Kedvenc ozgerincben keszulo (nem benne sulo) receptunk az
oszibarackos alagut.
Tesztahoz: 4 tojasbol sutott vizespiskotalap (vagy keszen vasarolt
piskotatekercs)
baracklekvar.
Kremhez: 250 g turo, 2 dl tejszin, 10 g zselatin, 80 g porcukor, 1 cs
vaniliascukor, 2 ek. rum, 1 doboz felezett oszibarackbefott.
A piskotat megkenjuk baracklekvarral, feltekerjuk,  felszeleteljuk. A
vizezett ozgerincformat folpack foliaval kibeleljuk es a piskotakarikakkal a
forma aljat es oldalat  kibeleljuk. A tetejere is felreteszunk belole.
A turot attorjuk, hozzaadjuk a cukrot, a vanilias cukrot,  a rumot, a fel dl
befottleben elkevert, es melegitve feloldott zselatint, majd laza
mozdulatokkal belekeverjuk a habba vert tejszint. A krem felet a formaba
simitjuk, a kerek felevel lefele sorbarakjuk a fel oszibarackokat,
rasimitjuk a maradek kremet, majd a maradek piskotakarikakat. Foliaval
betakarjuk, hutoben jol lehutjuk. Talalaskor hosszukas talra boritjuk,
levesszuk rola a foliat, tejszinhabrozsakkal,  maradek oszibarackkal es
meggyszemekkel diszitjuk.
Mutatos, elozo nap elkeszitheto es nagyon finom.


A szalakali helyettesitheto sutoporral, bar annak az izet is lehet erezni. A
szalakalis sutemenyekbol elvileg sutes soran tavozik az ammonia, igy a kesz
sutemenyben elvileg nem szabadna erzodnie. Lehet, hogy selejtes arut vettel,
es tobb kerulhetett bele,mint amennyire szukseg lett volna. Sutes kozben
kellemetlen a tomeny illat, de mire kihul mar eltunik (tobbnyire).

A hutoszekrenyt probald meg ecetes vizzel kimosni, a peneszes etel pedig
dobd ki, mert a kutyanak is art. Elvileg nekik is csak olyan etelt lehetne
adni (a konyv szerint), amit meg elvileg mi is megehetnenk. A mi uszkarunk
gyomorrontast kap, ha egy kicsit "illatozik" a felvagott. Mar nem is
probalom odaadni neki.

Ha a retek belul ureges, az azt jelenti, hogy mar nem igazan alkalmas a
fogyasztasra, mert kiszaradt a belseje. Ezert kell vasarlaskor egy kicsit
megnyomkodni, mert ha nem kemeny mar nem szabad megvenni. Ha kukacos, akkor
furatok vannak benne.

Szombaton a piacon 600 Ft volt az eper es mar volt 600-ert cseresznye is.
Alma viszont nem volt. 1-2 het es megindul a cseresznye, eper es a
meggyszezon es utana jon a tobbi. Addig meg marad a deligyumolcs.

Sziasztok.
Aliz
+ - marcipan es burek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado : Maria Szente Prorok
 
> Probalt mar valaki hazilag marcipant kesziteni?

Nekem van egy nagyon finom (es nagyon hizlalo :-((() receptem hamis
marcipangolyora, analizald ki. (Bocsi, de ekezetes.)


Hamis marcipángolyó

Hozzávalók: 7 deka búzadara, három evőkanál tej, 25 deka porcukor, 6
deka vaj vagy Rama margarin, 10 deka finomra tört, illetve darált
háztartási keksz, három kiskanál keserűmandula-aroma, meggy

A búzadarát leforrázzuk a tejjel, és öt percig állni hagyjuk. Ezután a
porcukorral, a vajjal, a keksszel és az aromával összedolgozzuk. A két
tenyerünk között gömbölygetve, kis golyókat formázunk belőle,
mindegyiket 1 kimagozott, alaposan lecsepegtetett meggybefőttszemmel
vagy rumos meggyel töltve. A golyókat kakaóporban vagy csokoládés
tortadarában megforgatjuk, és tálra egymás mellé ültetve, jégbe hűtjük.
Csak másnap kínáljuk, de akár egy hétig is frissen eláll.

Energiatartalom: 9660 kJ/2300 kcal 




> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Ha valaki tudja hogyan kell ilyet kesziteni, vagy
> esetleg hol lehet venni keszen, az legyszi arulja mar el.

A budapesti metroban egy csomo allomason van olyan pekseg, ahol
kulonbozo finomsagokat arulnak, bureket is, de borzaszto dragak. Ugy
tudom, fagyasztva is aruljak, es otthon tarolhatod, megsutheted. (Nem
probaltam.)

Szerintem a mirelit leveles tesztat erdemes kiprobalni, ha hazilag
raszanod magad. Olyasmi lehet a tesztaja, a tobbi meg a tolteleken
mulik!


Anna
+ - salataontet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Laci!

Ime itt van sebteben nehany ontet, egyik sem szakacskonyvbol van, magam
szoktam osszekutyulni - aktualis hangulatomnak megfeleloen :-) 

rokfortos
---------
Egy doboz sovany (12%-os) tejfolben elkeversz 2-3 dkg (esetleg izles
szerint tobb is lehet) marvany sajtot es 1-2 gerezd szetzuzott fokhagymat.
Neha aprora vagotts snidlinget is szoktam beletenni.

Fejes salatahoz, uborkahoz, vegyes salatakhoz is finom.

olaszos
--------
nehany evokanal olivaolaj + izles szerint borecet, egeszen aprora vagott
hagyma, mehet bele oregano ill. aprora vagott friss bazsalikom 

Foleg paradicsomsalatahoz illik. 

tzatziki-hez (gorog uborkasalata)
------------
tejfol+joghurt, szetzuzott fokhagyma, aprora vagott kapor

snidlinges
----------
egy pohar tejfolbe izles szerint tubusos majonez + jo sok aprora vagott
sindling. 

tojassalatahoz, kukoricasalatahoz szoktam csinalni.

Egyelore ennyi, majd meg tornasztatom az agyamat :-)

Szia,
Zita
+ - retek+gyumolcs+penesz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Szundi!

>Retek: amikor egy retek ureges belulrol, az mit jelent, hogy kukacos?
Nem kukacos, hanem pudvas :-( Ha jol tudom, azert lesz ilyen, mert nem kap
eleg nedvesseget a foldbol. Lehet, hogy a piacon "allas" miatt is lehet
ilyen. Ha megnyomkodod a piacon, es rugalmasnak tunik, akkor sajnos nagy
valoszinuseggel mar pudvas. Igaz, a multkor en jo kemenyeket vettem, azok
meg fa'sak voltak :-(

--Gyumolcs: 
szerintem varj meg 2 hetet, akkor mar biztos lesz cseresznye. Nym...nym...
Epp tegnap voltam kint Szentendren a telken, mar piroslanak a fan :-)) A mi
piacunkon lattam kortet, darabja 248 ft volt, nem hiszem, hogy ilyesmire
gondoltal :-) Spanyol szolo is szokott lenni ugy 600 korul.... Nem is
sorolom, mert agyonutsz. :-)

--penesz
En ugy tudom, hogy ha valami megpeneszedett, akkor az _egeszet_ ki kell
dobni. A lekvaroknal pl. tipikusan csak a teteje lesz peneszes, de a
peneszgombak "gyokerei", fonalai szinte lathatatlanul benne vannak az
egesz, epnek latszo lekvarban is. Nincs kutyank, nem tudom, hogy mennyire
erzekeny egy kutya gyomra. En nem adnam neki oda. 

szia,
Zita

ui: a retekmartas finomnak tunik, feltetlenul kiprobalom! :-)
+ - gyalu? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Martha!

A gorog uborkasalatahoz (tzatziki) az uborkat nagyobb _lyuku_ reszelon kell
lereszelni (kb. 5 mm a lyukak atmeroje). Persze ugyanolyan finom, ha
vekonyra gyalulod, de igazabol reszelve a 'vorschriftos' :-)) Olyan suru
martas jellegu trutymo lesz az egesz. Nym.. nym.. nagyon finom roston
sultek melle. 
Epp ma csinaltam ebedre :-) 

Szia,
Zita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS