Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 783
Copyright (C) HIX
1997-02-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Savanyúkáposzta (mind)  111 sor     (cikkei)
2 Talalkozo (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - Savanyúkáposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Netherlands]
> Temakor: Aldozat, furdetes, kaposzta, adatok ( 61 sor )
> Idopont: Fri Feb 21 10:21:34 EST 1997 OTTHON #780
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> Vegul egy korkerdes. Tudna-e esetleg valaki, hogyan lehet hazilag
> kaposztat savanyitani? A regi Horvath Ilona szakacskonyv hivatkozik
> gyorsitott eljarassal, hazilag savanyitott kaposztara, de az eljarast
> nem irja le. Es persze itt nem kaphato vecsesi kaposzta.

En mar honapok ota olvasgatom az OTTHON-t de eddig meg nem nyilt
alkalmam, hogy irjak is. Az az igazsag, hogy nem sok idot tudok
szakitani ra, altalaban tobb napit egyszerre olvasok at. Nagyon
tetszenek a nyilt, oszinte, elgondolkodtato velemenyek es a legtobb
kerdesben egyetertek veletek.

Most Odette kerdese inditott irasra. Altalaban szivesen foglalkozom
barkacsolassal kerteszkedessel es igy tobbek kozott szoktam savanyitani
kaposztat is. Az en „bibliam” a hazikerttel kapcsolatban a Hazikerti
Kezikonyv ( Mezogazdasagi kiado 1988. ) Ebben szinte minden
megtalalhato, ami egy hobby-kertesz szamara fontos lehet. Olyan mint a
Horvath Ilona szakacskonyv a konyhaban.

Ime:  A kaposzta savanyitasa

Ketfele kaposztat lehet savanyitani: korai es kesoi fajtakat. A koraiak
a nyar folyaman, szeptember 1-ig kerulnek a piacra, illetve alkalmasak
fogyasztasra. Ezeket lazabb szoveteik, nagyobb viztartalmuk es
fajtajelleguk miatt rovidebb ideig lehet eltartani. Nyari vagy oszi
fogyasztasra alkalmasak. Tartos, egeszen majusig fogyaszthato
savanyitott kaposztat a kesoi, ill. teli fajtakbol lehet kesziteni. Jo,
tomott feju, beerett, feheredo levelu Amager, Balinkai, Csurgoi,
Braunschweigi fajtak alkalmasak teli savanyitasra.
A fagyok beallta elott, szaraz idoben szedjuk a kaposztat. Esos idoben
sok vizet sziv magaba, igy konnyebben romlik. A leszedett kaposztat
nehany napig tartsuk laza prizmaba rakva, csapadektol vedett, szellos,
fedett helyen. Ezalatt a zold szinu boritolevelek is "kifeherednek". Az
igy megerlelt, tomott feju kaposzta ra nem simulo, hibas kulso levelet
eles kessel vagjuk le. Ilyenkor esetleg elotunnek a kaposztafejen levo
rejtett serulesek is. Ezeket is kessel vagjuk ki. Ezutan a torzsat
lazitsuk fel eles, hegyes kessel vagy spiralfuroval, de ne vagjuk ki. A
torzsanak nagy a cukortartalma, ami szukseges az erjedeshez, es nagy a
C-vitamin-tartalma is. Vegul szeleteljuk vekony, 1-1,5 cm szeles
szeletekre, majd merjuk le a tomeget. Keszitsunk elo minden kg szeletelt
kaposztara szamitva 2,7-3,0 dkg sot. A so kivonja a szovetekbol a
sejtnedvet, es azt a hasznos tejsavkepzo bakteriumok szamara
hozzaferhetove teszi. Ezenkivul izesit es gatlolag hat tobb karos
mikroorganizmusra is. Kozben keszitsuk elo az erjesztoedenyzetet is.
Legjobb a fabol keszult hordo vagy a kisebb dezsa. Ezeket gondosan
forrazzuk es suroljuk ki valamilyen eros mosogatoszerrel, majd tobbszor
oblitsuk ki tiszta vizzel. Nagyobb csereptartalyokban vagy Sliteres
uborkasuvegekben is lehet savanyitani.
A kaposzta berakasa soran a savanyitoedenyzet aljat eloszor beleljuk ki
tiszta kaposztalevelekkel, es egy keveset hintsunk ra a mar elore kimert
sobol. Ezutan kovetkezik egy sor leszeletelt kaposzta, ra egy resz so es
fuszer. A savanyitott kaposzta fuszerezesere baberlevelet, komenymagot,
piros csoves paprikat, tarkonylevelet, tormakarikakat, feketeborsot,
keves tisztitott, szeletelt sargarepat es almat vagy birsalmat is
tehetunk. Ezutan kovetkezik a tomorites. Nagyobb mennyiseget hordoban
lehet tiszta, csak erre a celra hasznalt gumicsizmaval taposni, a kisebb
teteleket azonban dongolafaval tomoritsuk. A dongolo konnyen
elkeszitheto hazilag ( en pl. egy vizzel toltott literes uveget szoktam
hasznalni ). Addig tomoritsuk, amig a kaposzta felszine nyirkosodni nem
kezd. Ekkor rakjuk ra a kovetkezo reteg szeletelt kaposztat, hintsuk meg
soval, fuszerekkel, es dongoljuk ismet le. Ezt addig folytassuk, amig a
szeletelt kaposztank el nem fogyott, vegul szinten dongoljuk, amig a le
meg nem jelenik a tetejen, majd boritsuk be tiszta kaposztalevelekkel,
tegyunk ra az edenyzet feluletenek megfelelo meretu, az egeszet borito
deszkat, legvegul pedig a kaposzta tomegenek 20%-at kitevo nehezeket,
pl. tisztara surolt granitkovet. Soha ne legyen meszko vagy vas a
nehezek, mert ezeket oldja a keletkezett tejsav. A taposas vagy dongoles
celja az, hogy kiszoritsuk a kaposztaszeletek kozul a levegot, a
tejsavkepzo bakteriumok ugyanis anaetob tulajdonsaguak, azaz levego
nelkul mukodnek hatasosan. Ezzel szemben pl. a karos ecetsavkepzok
levegokedvelok, tehat ha nem tavolitottuk el maximalisan a levegot,
konnyen hibas erjedes indulhat meg, sot a puhulast, barnulast,
kellemetlen szagot eloidezo vajsavkepzo mikroorganizmusok is
fellephetnek.
A tejsavas erjedeshez legkedvezobb a 15-20 °C kozotti homerseklet.
Ilyenkor mar 24 ora alatt megindul eros habzassal az erjedes. 10-l4 nap
alatt lezajlik ez az eros eloerjedes. Ekkor a fedodeszkakat, es a
koveket tavolitsuk el, mossuk le, a felszinen keletkezett szennyezodest
is tavolitsuk el, majd fedjuk le ismet a hordot. Fontos, hogy a
kaposztat mindig boritsa a folyadek. Ha ez a rossz hordobol esetleg
elfolyna, felforralt, majd kezmelegre hutott 3%-os sos oldattal
potoljuk. A lassu erjedes soran hetenkent mossuk le a fedoket es
koveket. Kb. 6-8 het alatt befejezodik az erjedes, es fogyaszthato a
savanyitott kaposzta.
A kesz kaposzta tovabbi tarolasara legkedvezobb a 2-5 °C-os homerseklet,
ami egy atlagos pince homersekletenek felel meg. A tovabbi kezeles is
hetenkent a fedodeszkak es a kovek lemosasabol es szukseg szerint az
elobb ismertetett sos oldattal valo feltoltesbol all. A leirtak szerint
gondosan kezelt savanyitott kaposzta azonos jo minosegben
aprilis-majusig eltarthato.
A jo minosegu savanyitott kaposzta sargasfeher szinu, ropogosan friss,
kellemesen savanykas izu.


Ha jo alapanyagbol, gondosan keszited el es gondosan kezeled,
garantaltan izleni fog.

Jo etvagyat.

A kenyersutessel kapcsolatban is van nemi tapasztalatom - az en draga
edesanyam meg maga sutotte a kenyeret a csalad szamara - es van egy jo
szakkonyvem is. Ha a tema meg erdekes, szivesen szkennerezek be
reszleteket belole.

Udvozletem kuldom Debrecenbol
    
               J. Antal    -   a  kozelebbi ismeroseimnek Toni
+ - Talalkozo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Edes Otthon!

Esely van a 0. Otthon talakozora (interkontinentalis), 
mert B.Zsuzsa Worcesterbol marcius elejen Pesten lesz, 
Maria Zurichbol is igerte, hogy jon, mi meg itthon allunk 
elebe.
A heten 1. listazaras, fenykepeket meg nem kaptam, de 
mar egy par foglalkozast/szakmat tudok, esetleg berscennelest 
vallalok, de a fenykep hogy kerul ide?
Bar a 0. Otthontalalkozon tudunk fenykepezni, es beepitjuk 
az "info rendszerunkbe"
Sok szeretettel tovabbra is varom a pontositasokat, 
ahhonnet meg nem kaptam, vagy nem tudtam kideriteni, 
bar mar az Interpol is belepett :-)
Martha Viktor

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS