Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 91
Copyright (C) HIX
1999-01-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Husokrol (mind)  21 sor     (cikkei)
2 Zsemlekocka (mind)  8 sor     (cikkei)
3 kenyérkeresok (mind)  88 sor     (cikkei)
4 hentesvilag magyarorszagon (mind)  25 sor     (cikkei)

+ - Husokrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Peter!

Nagy elvezettel olvastam a husokrol szolo leirasodat, ha
van kedved (es idod) folytathatnad. En nagyon szeretek fozni
es vasarolni is a hozzavalokat, de a husokkal meg nagyon
hadilabon allok. Altalaban ugy szoktam venni, hogy rabokok
valamire, hogy azt kerem. Sot, szabalyosan zavarban vagyok,
hogy nem tudom mit vegyek. Azt tudom mit akarok fozni, de
felek elmondani, hogy mondjuk brassoihoz valo hust kerek. 
A marhahusnal plane teljesen analfabeta vagyok.
Egyebkent leggyakrabban baromfit eszunk, azzal mar elboldo-
gulok, de a diszno es marhahus teren meg van mit tanulnom.
Szoval leirhatnad, hogy milyen husbol kell alapveto kajakat 
fozni (porkolt, hirtelen sult, brassoi, marhahusleves). 
Ja es a daralt hus. Nem sok bizalmam van az elore ledaralt
hussal,ki tudja mit daralnak bele suttyomban. Meg szabad 
ilyet egyaltalan venni?

Ha nem kertem tul sokat, varom a folytatast!

Gabi
+ - Zsemlekocka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, 

piritott zsemlekocka-szeruseget itt lehet kapni salatakra valo "croutons"
formajaban, csak ezek altalaban izesitettek, meg nem talaltam 'plain'-t. Es
szep, nagy, koverek, en a kisebbeket kedvelem, de nem rosszak, meg egy kis
extra izt is adnak a levesnek.

Udv, Roni Texasbol
+ - kenyérkeresok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!
Az Otthonba  mar beleirtam ezeket a kenyerrecepteket. Aki kerte, 
biztosan nem olvasta. Aki mar tul van rajta, csak nyomja meg a PD
gombot. Aki keri, annak elkuldom angolul is maganban.
Ezeket sutom is, geppel is es egyszeru sutuben is.
Altalaban veszek a kenyereimhez hantolt napraforgomagot,
szezammagot, etkezesi lenmagot, arpapelyhet, rozspelyhet, zabpelyhet,
tejport, burgonyapureport.
Ezeket tartok otthon.  Aztan izlesem szerint valogatok beloluk.

     Felbarna kenyer:
     cca: 3-3,5 dl meleg viz
     1 kaveskanal so
     2 evokanal margarin vagy olaj
     2 evokanal burgonyapurepor     
     0,5  liter liszt  (sima- vagy kenyerliszt)
     1   csesze (2,5 dl) rozsliszt
     0,5 dl arpapehely vagy barmelyik mas, ami van otthon
     3  kaveskanal szaritott eleszto
     1/2 mokkaskanal cukor
     2 evokanal tejpor. 
         Ebben a sorrendben tedd bele a kenyersutobe a hozzavalokat.
Azert a melegvizbol 1/2 dl visszatartok, mert neha tul hig, neha tul
kemeny a teszta. Az elso ot-nyolc perc dagasztas utan megnezem
a tesztat. Ha szeép kerek es sima, akkor jo. Ha tul puha, akkor kana-
lankent teszek meg hozza lisztet es megvarom, mig eldolgozza. Csak
akkor teszek meg hozza lisztet, ha nem gombolyodik meg. 
      Innentol aztan beken is hagyhatod, amig nem sipol, hogy most 
tedd bele a magvakat. (A szezammagot ket papirtalca kozott micro-
ban 2 percig 600 W-on megpiritom, egyszer megkeverem es meg-
nezem, nem barnul-e nagyon. Csak szep rozsaszines legyen.
Ezutan teszem bele. A lenmagot es a napraforgot nem szoktam piri-
tani, sem fozni. Ez izles dolga.)
A kenyer magvak nelkul is finom, de egy vagy sok maggal keszitve 
is.
Sutoben is sutheto, bedagasztas es megkeles utan:
Gyujtsd be a sutot 175-180 °C-ra. A tesztat boritsd ra egy zsirozott/
olajozott sutolapra. Tetejet vizes kezzel kend meg, ha akarod, eles 
kessel hasitsd be es kb. 35-40-45 percig susd. Ha tulsagosan gyorsan
pirul, tegyel a tetejere sutopapirt.

       Barna kenyer:

      3-3,5 dl viz
      1 kaveskanal so
      3 evokanal zsiradek
      2 csesze barna rozsliszt
      1 csesze kenyerliszt vagy finomliszt
      0,5 - 0,5 dl rozs- es arpapehely
      3  kaveskanal szaritott eleszto
      1/2 mokkaskanal cukor
      2 evokanal tejpor. 

A gepi keszites megegyezik az elobbi kenyer sorsaval.
Kezzel keszites eseten:
        A liszteket keverd ossze az elesztovel, tejporral, cukorral.
A sot oldd fel egeszen 2,5 dl meleg vizben, es tartsd keszenlet-
ben a 1-1,5 dl meleg vizet. A zsiradekot olvaszd fel.
A liszt kozepebe csinalj lyukat, szord bele a burgonyapureport es
meleg sos vizzel engedd fel, keverd villaval kremesre. Tedd hoz-
za a zsiradek felet es lassan, a lisztbol mndig hozzaveve keveset,
dagaszd egyenletesen kemeny, de jol gyurhato tesztava. A vegen
dolgozd bele a maradek zsiradekot. 
Lisztezett talban letakarva hagyd pihenni  fel orat.
Boritsd deszkara, ujra dagaszd at legalabb ot percig. Ha mar sem
a kezedhez, sem a deszkahoz nem ragad, jo.
Ha gombolyu kenyeret akarsz, terits kerek talba kendot, kicsit lisz-
tzd meg, hogy keles kozben ne ragadjon bele es rakd bele a tesz-
tat. Meleg helyen hagyd kelni, mig duplajara nem no.
Gyujtsd be a sutot 175-180 °C-ra. A tesztat boritsd ra egy zsirozott/
olajozott sutolapra. Tetejet vizes kezzel kend meg, ha akarod, eles 
kessel hasitsd be es kb. 35-40-45 percig susd. Ha tulsagosan gyorsan
pirul, tegyel a tetejere sutopapirt.
Akkor kesz, ha az aljat megkocogtatva jellegzetes kongo hangot
hallat. Na, ezt aztan nehez leirni betuvel! :-)

Haztartasi robotban:
     A keses keverot tedd bele a kehelybe. A berakasi sorrend meg-
egyezik a kenyersutonel felsoroltakkal. Egyszer keverd ossze koze-
pes sebessegen, majd teljes sebessegen  meg ket percig (ha birja
a geped, ha nem, eleg az egyszeri bekeveres.)
Boritsd ki lisztezett, kendovel belelt talba es ha megkelt, jarj el
ugy, ahogy a kezi keszitesnel mar irtam.

          Udv: 
            
        Maria
 
+ - hentesvilag magyarorszagon (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Peter,

koszonom a reszletekbe meno felvilagositast a combreszek kriteriumairol.
Talan legkozelebb mar szakertobb szemmel fogom szemlelni a huskirakatokat.
A jattolas nekem sajnos nem jo tanacs, en meg a fodrasznal is bajban vagyok
ezzel. Egyebkent azt hittem, hogy az effajta dolog a szocializmussal egyutt
eltunt a sullyesztoben. Volt egy nyugdijas kollegam meg palyakezdo koromban
(az meg az "atkos"-ban volt), aki december vege fele - mikor jottek az
osztrak meg nemet szep falinaptarak - mindenkitol begyujtott jonehanyat.
Nem is ertettuk minek neki ennyi. Aztan elmeselte, hogy kell egy a
hentesnek, legalabb harom a piacon a kofaknak, aztan a kajaldaban a
kiszolgalo neninek,  stb. :)))) 
Azt hiszem, legjobb, ha maradok a szupermarketek elorecsomagolt husainal,
csak most mar kifinomultabban fogom osszehasonlitani az egyszeruen combnak
titulalt darabokat.
Egyebkent meg, ha mar enteshez kenyszerulok, s mondjuk porkoltnek valot
akarok, akkor is szeletben szoktam kerni, mert akkor sovanyabbat ad es
otthon kevesebbet kell bibelodni a szep kockak eloallitasaval :))) Biztos
izletesebb, ha van benne cupakos resz, de nalunk egy gramm zsir se lehet
rajta, ha a lanyaim meglatjak, azt mondjak, olyan, mint az iskolai
kajaldaban :)
Kosz megegyszer. 

Ciao
Zita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS