Sziasztok konyhatunderek!
Kuldok Nektek egy beigli receptet, en 10 eve ezt csinalom, nagyon bevalt.
Egyszer egy mesterszakacstol kaptam, aki egy olyan konyha vezetoje volt,
ahol kb. 1000 fore foztek, sutottek, bolcsode, ovoda, iskola, felnott.
Hozzávalók - 6 rud -
1 kg. liszt
20 dkg vaj,
15 dkg zsir,
60 dkg cukor,
1 dkg elesztő,
2 tojas,
2 dl tej,
1/2 dkg so,
40 dkg mak,
40 dkg dio,
1 csomag fahej,
1/2 citrom leve,
4 dkg morzsa,
2 doboz tejfol
A lisztet, a vajat, a zsirt és 8 dkg porcukrot deszkán elmorzsolunk. Egy dkg
elesztot gyengen cukros, langyos tejben felfuttatunk, és a tesztahoz
vegyitjuk. Teszunk bele egy egesz tojast, sot, tejfolt, jol osszegyurjuk,
majd hideg helyen nehany orat pihentetjuk. Utana a tesztat 6 egyenlo reszre
osztjuk, cipokka formaljuk, majd mindegyik cipot teglalap alakura nyutjuk.
Harmat makos, harmat dios töltelekkel toltunk meg, ugy, hogy a suru
tolteleket egészen teszta szeleig kenjuk, a ket veget egy ujjnyira
visszahajtva a tesztat felsodorjuk. A rudakat gyengen zsirozott tepsibe
tesszuk, nem tul kozel egymashoz. Tojassal megkenve fel oraig meleg helyen
tartjuk, majd ismet megkenjuk, és most mar hideg helyre tesszuk, addig amig
a tojas megszarad /megrepedezik/. Mersekelten meleg sutoben kb. 35-40 percig
sutjuk.
Maktoltelek: 26 dkg cukorbol, 2,5 dl szirupot fozunk, leforrazzuk vele a
makot, majd belekeverjuk a reszelt citromhejat és egy keshegyni fahajat. A
tolteleket hidegen kenjuk a tesztara.
Diotoltelék: 22 dkg cukorbol, 2 dl vizzel szirupot fozunk, és az orolt diora
ontjuk. Teszunk bele egy keshegyni fahajat, citromhejat és 4 dkg morzsat. A
tolteleket szinten hidegen kenjuk a tesztara.
Ugyeljunk arra, hogy a toltelék se tul suru, se tul hideg ne legyen, mert
akkor a tészta sutes közben megreped.
A toltelekbe en meg teszek rumba aztatott mazsolat is.
Jo etvagyat Marcsitol
|
Nem akarom az elozzo levelet megcafolni, de nekem van egy hazi keszitesu
sajt receptem, amibe turo kell.
Vegy fel kg turot, tegyed egy liter tejbe es forrald fel. Ettol a jo tej is
osszemegy. Szurd le, majd az igy kapott masszát keverd el 10 dkg vajjal,
egy kaveskanal szodabikorbonaval, izles szerint soval es lassu tuzon addig
kevergesd, amig jol el nem valik az edeny falatol. Kevergesd tovabb addig
amig nem kezd el leragadni.
Ezt a nagyon suru masszat rakd formaban es vard meg, amig megkot.
Lehet izesiteni mindenfile finomsaggal, meg a fozes alatt. pl. fokhagyma,
komeny, stb.
Jo etvagyat hozza
Kriszta Szegedrol
|