Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 54
Copyright (C) HIX
1998-12-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 beigli recept (mind)  41 sor     (cikkei)
2 Sajt (mind)  14 sor     (cikkei)
3 Stuffed Turkey (mind)  52 sor     (cikkei)

+ - beigli recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhatunderek!
Kuldok Nektek egy beigli receptet, en 10 eve ezt csinalom, nagyon bevalt.
Egyszer egy mesterszakacstol kaptam, aki egy olyan konyha vezetoje volt,
ahol kb. 1000 fore foztek, sutottek, bolcsode, ovoda, iskola, felnott.
Hozzávalók - 6 rud -
1 kg. liszt
20 dkg vaj,
15 dkg zsir,
60 dkg cukor,
1 dkg elesztő,
2 tojas,
2 dl tej,
1/2 dkg so,
40 dkg mak,
40 dkg dio,
1 csomag fahej,
1/2 citrom leve,
4 dkg morzsa,
2 doboz tejfol
A lisztet, a vajat, a zsirt és 8 dkg porcukrot deszkán elmorzsolunk. Egy dkg
elesztot gyengen cukros, langyos tejben felfuttatunk, és a tesztahoz
vegyitjuk. Teszunk bele egy egesz tojast, sot, tejfolt, jol osszegyurjuk,
majd hideg helyen nehany orat pihentetjuk. Utana a tesztat 6 egyenlo reszre
osztjuk, cipokka formaljuk, majd mindegyik cipot teglalap alakura nyutjuk.
Harmat makos, harmat dios töltelekkel toltunk meg, ugy, hogy a suru
tolteleket egészen  teszta szeleig kenjuk, a ket veget egy ujjnyira
visszahajtva a tesztat felsodorjuk. A rudakat gyengen zsirozott tepsibe
tesszuk, nem tul kozel egymashoz. Tojassal megkenve fel oraig meleg helyen
tartjuk, majd ismet megkenjuk, és most mar hideg helyre tesszuk, addig amig
a tojas megszarad /megrepedezik/. Mersekelten meleg sutoben kb. 35-40 percig
sutjuk.
Maktoltelek: 26 dkg cukorbol, 2,5 dl szirupot fozunk, leforrazzuk vele a
makot, majd belekeverjuk a reszelt citromhejat és egy keshegyni fahajat. A
tolteleket hidegen kenjuk a tesztara.
Diotoltelék: 22 dkg cukorbol, 2 dl vizzel szirupot fozunk, és az orolt diora
ontjuk. Teszunk bele egy keshegyni fahajat, citromhejat és 4 dkg morzsat. A
tolteleket szinten hidegen kenjuk a tesztara.
Ugyeljunk arra, hogy a toltelék se tul suru, se tul hideg ne legyen, mert
akkor a tészta sutes közben megreped.
A toltelekbe en meg teszek rumba aztatott mazsolat is.
Jo etvagyat Marcsitol
+ - Sajt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nem akarom az elozzo levelet megcafolni, de nekem van egy hazi keszitesu
sajt receptem, amibe turo kell.

Vegy fel kg turot, tegyed egy liter tejbe es forrald fel. Ettol a jo tej is
osszemegy. Szurd le, majd az igy kapott masszát keverd el 10 dkg vajjal,
egy kaveskanal szodabikorbonaval,  izles szerint soval es lassu tuzon addig
kevergesd, amig jol el nem valik az edeny falatol. Kevergesd tovabb addig
amig nem kezd el leragadni.
Ezt a nagyon suru masszat rakd formaban es vard meg, amig megkot.
Lehet izesiteni mindenfile finomsaggal, meg a fozes alatt. pl. fokhagyma,
komeny, stb.

Jo etvagyat hozza
                    Kriszta Szegedrol
+ - Stuffed Turkey (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

My husband has requested I send this recipe to you.  I apologize that this
is not written in Hungarian...

Turkey stuffing (20 lb turkey)

(1) 1 lb of ground beef - cook well
add:
4 garlic buds, crushed
1 teaspoon basil
1/2 teasp oregano
1/4 teasp thyme
2 bay leaves
Salt and pepper
Cook until well blended. Remove meat from pot leaving grease in pan.

(2) Chop fine (use blender, save liquid):
4 or 6 medium to large onions
Stalks and tops of approximately 2 or 3 celery (a few stalks)
1 bunch parsley leaves
Place in iron pot and cook until onions and celery are limp.

(3) Combine (1) and (2) and cook until well blended.

(4) Into large mixing bowl place 1 loaf stale french bread broken into
pieces

(5) Into another mixing bowl place:
4 eggs
2 Cups milk (or more)
Liquid from blending celery and onion
1 teasp salt
Beat all together and pour over bread (4). Let stand then mix until bread
crusts are soft.

(6) Combine (3) and (5). Cook until well blended.

(7) Just before stuffing into turkey add 1 pint cleaned oysters and strained
oyster liquor.  Cook until oysters start to curl.

Pat the turkey dry with a paper towel.  Lightly salt the inside and outside
of the turkey.  Spoon the stuffing inside the turkey -- do not over stuff or
pack the stuffing down.  Pin or sew the turkey closed to hold in the
stuffing.

Mix together 1/2 Cup of butter with 1/2 teaspoon of thyme and 1/4 teaspoon
of sage.  Rub this butter mixture over the turkey.  Tent the turkey with
aluminum foil and bake in a 325 F oven for about 5 hours for a 20 pound
turkey.  Bast the turkey occasionally -- if turkey seems dry, you may add
one Cup of chicken broth to the pan for basting.  Remove foil about an hour
before turkey is done to brown the skin.

Let the turkey set for about 20 minutes before carving it.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS