1. |
re: re: re: re: re: Oszibarack (mind) |
56 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Oszibarack - Izek/Aromák (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: re: re: re: re: Oszibarack (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Miért ne feltételezhetnénk, hogy az ízeknek és az illatoknak szerepe
lehet
> az evolúció során kialakult étel-szelekciós folyamatban ...
feltetelezzuk egeszen nyugodtan. sot mi tobb ez a megallapitas egeszen
biztosan
helytallo is, viszont az az erzesem, hogy mi egy kicsit masrol beszelunk.
lokalisan,
egy adott idopillanatban, vagy akar egy emberelet alatt az evoluciotol
el
lehet
tekinteni :)
az izeknek, illatoknak komoly szerepuk lehet pl. egy etel frissessegenek
megallapitasaban,
de ha a tesco majkonzervet veszed le a polcrol, akkor ott van rajta a
lejarati
ido, ami
ugyanugy megfelel. ha nem ertesz a gombakhoz, akkor ne menj gombaszni,
de
azert a vendegloi
gombaporkoltet meg batran megeheted.
a II vh-ban vizsgaltak hogy az angol katonakkal etetett levesnek mik az
elettani hatasai.
ott pl. azt allapitottak meg, hogy a szinnek! nagyon fontos a hatasa. a
mosogatole szinu
szurke levest evok kozul sokkal tobben panaszkodtak pl. hasfajasra.
(fiziologia
ilag
indokolatlanul), de valoszinu, hogy egy
ceklaval szinesitett, eper izzel megbolonditott rebarbara-t siman bele
lehet
keverni egy
gyumolcsjoghurtba es meg lehet enni eperkent.
szoval vita nincs, a szin, az iz, a szag, az allag nagyon fontos
attributumai
az etelnek,
es a minosegerzetnek. a kerdes az, hogy a szin johet-e valami
szinezoanyagbol,
E
akarmibol, a szag lehet-e mesterseges, az iz egy kemiai uzemben kidolgozott,
az allag szepen
allomanymodositokkal beallitott? es erre a valasz akar igen is lehet.
ahogy irtam, ez egy kompromisszum, az emberek nem akarnak naponta tobb
orat
fozni alapanyagokbol,
inkabb tv-t neznek helyette. nem akarnak sok penzt kiadni etelre, amikor
kevesebb is eleg.
raadasul 7 milliard embert kell(ene) fenntarthato modon etetni, ami azert
nem
a rokagombarol,
es a vaddisznoporkoltrol szol.
|
+ - | Re: Oszibarack - Izek/Aromák (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sajnos a helyzet még ennél is rosszabb. A mai harminc alatti
generácio, az élelmiszeriparban végbement csendes de radikális
forradalom miatt már nem is ismeri az alapélelmiszerek, zöldségek,
gyümölcsök valódi izét. Erre sok kisérletet végeztek Európában. A világ
eperjoghurt termelése kb az ötszöröse annek, ami eperböl összesen
terem... Akik kiismerik magukat az ízekben, azokat meg az aromaipar
alkalmazza, hogy kialakitsák azokat az aromákat, amiket aztán a
fogyasztó kedvel és az epret, vagy bármi mást helyettesitenek. Az
aromaipar szigoruan örzött titkos terület, külsösöket, vagy ujságírókat
jó okkal csak nagyon ritkán engednek be. Ezek az aromakeverékek
egyébként országok szerint változnak, ugyanaz a fagylalt pl. más- más
izesitést kap ugyanazon cégtöl, ha különbözö országokba exportálják. A
mindent átitató, mindenbe belekevert cukor sok más ízt agyoncsap.
Gondoljunk csak a ketchup általános alkalmazására, abban több a cukor,
mint egy tortában. A baj az, hogyha az a generáció kihal Europában akik
még ettek normális ételt, mint én gyerekkoromban Magyarországon, akkor
érdekes lesz a helyzet, valoszinüleg a szalonnát is cukrozni kell majd.
Egy biztos, én nagyon sok fiatalt ismerek errefelé Németországban -
lévén hogy tanítok is - akiknek fogalma sincs milyen egy jó paradicsom,
viszont naponta eszik a pommes frites-t ketchuppal meg majonézzel,
amiben több az emulgátor, mint a tojás. A McDonalds szokásos
szidalmazása mellett sajnos az egész élelmiszeripar ráállt a
természetellenes, aromákkal és feltételezetten egyéb hasznosnak hitt
adalékanyagokkal a lehetlö legolcsóbban elöállitott táplálékok
termelésére. Ilyen szempontból nézve a McDonalds még csak nem is a
legrosszabb.
Üdv
Andrea
|
|