1. |
kenyersutogep #914 (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
2. |
Ecet (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
3. |
japan konyha tortenet(ecske) (mind) |
75 sor |
(cikkei) |
4. |
Miert nem grilleztek? (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
|
+ - | kenyersutogep #914 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> >Nagyon gondolkozom egy kenyérsüto vásárlásán. Segítséget szeretnék kérni,
> >kinek milyen tapasztalatai vannak ezekkel a masinákkal,
Nekem Funai tipusu van, es meg vagyok vele elegedve. Felkilos kenyeret
sut, es finom, puha, kenyerszeru (nem papirszeru, mint a bolti), es alt.
nem all el semeddig, mert rogton befaljuk :))) Es nagy elonye szerintem
az, hogy tudod, mit raksz bele, es mit eszel meg.
Viszont a nagyi szerint (aki igazi falusi haziasszony) nem eri meg, mert
olcsobb a bolti kenyer. Persze, naluk van "igazi" pek, aki nem
papirkenyeret arul. Kb. 3 ora, mire kesz kenyer jon ki a gepbol, nem tudom
mennyi aramot fogyaszt.
> Amilyen szegenyes mostanaban ez a konyha lista, meg veletlenul se
> valaszoljatok maganban, - csakis a listan! Ezt pont ezert talaltak ki...
Igazad van, de talan a nyarral lehet magyarazni a lanyha forgalmat.
Nalatok mi lesz a menu? Nalunk ma lecso, egyszeruen tojassal.
Adjatok otleteket lecsora!!
Es meg valami: aug. 25-en lesz az eskuvonk, elotte jonnek hozzank a
rokonyok es a kozeli baratok. Szeretnek nekik adni kajat, de csak
falatkakat, ami utan nem kell mosogatni, amivel nem eszik le magukat.
Kerek szepen otleteket erre is:))
Udv: zsani
|
+ - | Ecet (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok! Mindenkit udvozlok!
En is egy csendes olvasoja vagyok a Konyhanak mint annyian masok. (;-)
En nagyon szeretem ezt a listat, mert sok hasznos tanacsot kaptam es kapok
toletek minden nap. Mindenkit arra kerek es biztatok en is, hogy a listara
irjon ha lehet, mert abbol mindenki okulhat.
Az Angliaban elokhoz lenne elsosorban kerdesem, de ha mas is tudja
kerdesemre a valaszt, akkor kerem ne habozzon irni.
Az otthoni ecetnek keresem az itteni megfelelojet. Megmondom, tejfolos
uborka salatat szeretnek csinalni. Ki tudja melyiket vegyem es hasznaljam a
sok kozul?
Elore is koszi a valaszokat.
Agi
|
+ - | japan konyha tortenet(ecske) (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok,
Hat akkor eloszor egy kis osszefoglalo a japan konyha torteneterol.
Mint ahogy az kozismert az egyik legfontosabb japan ennivalo a rizs. A
rizs termesztes viszont nem japan talalmany, hanem i.e. 300 korul
ismertek meg a kinaiaktol tanulva. Az elott halasztak, vadasztak ill.
arpat, hajdinat termesztettek. A rizs termesztes elterjedese sem volt
konnyu, hiszen japan nagy resze hegyvidek, eleg keves a
rizstermesztesre alkalmas terulet. Ezert a rizs eves a 19. szazad
vegeig luxus volt, csak gazdagabbak es rizst termelo keves farmer jutott
hozza. De pl. ado't rizsben kellett fizetni.
A 8. szazadig szokas volt hust enni, ha nem is gyakran es nagy
mennyisegben, csak egy kis darabot izesiteskeppen. Tejet is ittak.
Azonban a Buddhizmus elterjedesevel elobb korlatoztak a husevest es
tejivast, sot egy idoben teljesen tilos is volt. A 11-12. szazadban
erkezett a szojaszosz es a tofu, szinten Kinabol. Ekkoriban alakult ki
a kozpontositott hatalom, igy viszonylagosan kezdek jobban elni,
legalabbis az urak. Kezdett kialakulni az igazi japan konyha,
elsosorban a fouri konyha, nagy lakomakat csaptak, melyeknek
fokozatosan alakult ki a stilusa, megalapozva ezzel a mai konyha
hagyomanyait.
A portugal es holland kereskedok megjelenese a 16-17. szazadban komoly
valtozast hozott, sok uj alapanyag zoldseg, gyumolcs, fuszer kerult be
az orszagba es megismertek uj eljarasokat is, mint peldaul a bundaban
sutes, vagy csak az olajban sutes. Korabban olajat sem hasznaltak.
A megismert uj eteleket hamar beepitettek a hagyomanyokba, sokszor
perszer erosen adaptalva a helyi viszonyokhoz. Pl. a multkor irt
Tempura eredetileg portugal etel, csak ok nem olyan szoszba
martogatjak.
A kovetkezo nagy valtozast a II. vilaghaboru hozta, pontosabban az
orszag gyors gazdagodasa. Elotte ugyanis meglehetosen szegeny orszag
volt, nem sokan gondolhattak a kulinaris elvezetekre.
Innentol szamithato ismet a marha es csirke nepszerubbe valasa es
megjelent a sertes is. Igaz ezeket a husokat a mai napig sokkal kisebb
aranyban fogyasztjak mint mi. Erdekes, hogy tejet es tejtermeket
viszont azota sem fogyasztanak. Egyes pletykak szerint valami enzim
hianyzik a szervezetukbol, es nem tudjak rendesen megemeszteni. Masok
szerint ez nem igaz. Mindenesetre jol lathato a kovetkezmenye, sok
oreget lattunk az utcan, akik a kalciumhiany kovetkezteben csak 9o
fokban megdontott derekkal es borzasztoan meggorbult labbal tudnak
csak jarni. Mostanaban nagy kampany van, hogy ravegyek az embereket a
tejfogyasztasra, gyerekekkel mar szinte mindenki itat tejet.
A kulfoldi etelek befogadasa mai napig folyik, rendkivul nepszeru az
olasz konyha, ill. annak hivott konyha. Ettem pl. halas pizzat
norival, azaz tengeri moszattal megszorva, vagy vaniliakremeset
sajttal.
Hagyomanyos hamburgert is sokat esznek, de vagy japan valtozat a
teriyaki burger, vagy a rakburger (ezek jok).
Elkepesztoen nepszeru a currys rizs (japan kiejtesben: ka're'
ra'jszu), ami eredetileg India ,,nemzeti eledele''. Megkerdeztuk a
szomszedasszonyt, hogy van az igazi hazi currys rizs receptje:
Veszunk a boltban currys rizs kockat, vizben feloldjuk, hozzaadunk egy
kis hust es ratesszuk a rizsfozoben megfozott rizsre.
A tortenet poenjahoz meg hozzatartozik, hogy egy japan ceg
szabadalmaztatni akart a curry, de vegul az indiai kormany tiltakozasa
miatt meghiusult a dolog.
Legkozelebb majd a mai etkezesi szokasokrol irok.
Gyula
--
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. Sci. and Inf. Th., Budapest Univ. of Technology
|
+ - | Miert nem grilleztek? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
>Amilyen szegenyes mostanaban ez a konyha lista, meg veletlenul se
>valaszoljatok maganban, - csakis a listan!
>Ezt pont ezert talaltak ki...
Itt van a nyar es tenyleg nagy pangas van a listan. Tenyleg senki nem
sutoget a kertjeben semmit. Nem reg ment egy hasonlo level, megkerestem a
feladot, de semmilyen valaszt nem kapott. Ha van meg valaki a listan akinek
kedvelt szorakozasa a grillezes az irjon nehany receptet, lehetoleg ide is,
hatha felpezsdul az elet itt!
Elore is koszonom, Zsolt
|
|