Sziasztok konyhasok!
Boldog karacsonyt es egeszseges, eredmenyes, bekes uj evet kivanok
mindenkinek!
Az iden ugy alakult, hogy 26.-an lesz a "pulykas nap", igy 25.-en a
kovetkezo menut talalom:
Aperitif: hutott Vilmos kortepalinka
Leves: Vegyes husleves
Eloetel: Pulykamaj krumplikosarkaban
Foetel: Toltott hatszinszelet vajas karfiolrozsakkal
Koret: Hasabburgonya
Savanyusag: Tejfolos uborkasalata
Ital: izles szerint felszaraz, vagy szaraz vorosbor
Dessert: Vegyes gyumolcssalata
Kesobb a kavehoz: Lekvaros levelesteszta
Vegyes husleves
Hozzavalok:1 nagy szelet csontos marhalabszar, 1 fej voroshagyma,
veloscsont
1 gerezd fokhagyma, szemes bors, husos karajcsont, feher es sargarepa,
a pulyka aproleka, egy fej krumpli, 1 zeller, 1 paradicsom, 1
karalabe, 1 zoldpaprika
1 ek. Vegeta etelizesito, 1 tyukhusleves kocka
Elkeszites:
A husokat hideg vizben feltesszuk foni. Ha felforrt, leszedjuk a
habjat es alacsonyabb hofokon fozzuk tovabb, hogy eppen csak
bugyogjon. Beletesszuk a szemes borsokat, az etelizesitot es a sot.
Egy ora mulva hozzaadjuk a zoldsegeket, es addig fozzuk amig a hus
puha nem lesz. Ha kesz, kiszedjuk a husokat es a zoldsegeket egy
talra, a levest pedig hagyjuk leulepedni, majd leveses talba
leszurjuk. Kulon kifozott hosszumetelttel talaljuk.
Pulykamaj krumlikosarkaban
Hozzavalok: szemelyenkent 1 db pulykamaj , par db nagy meretu krumpli,
hengeres, fabol keszult fogpiszkalo, 1 fej hagyma, csipetnyi bors,
zsiradek a suteshez
Elkeszites:
A megtisztitott krumplit hosszaban kb. fel centi vastag karikakra
vagjuk. A belso legnagyobb szeleteket szepen korbehamozzuk, hogy
vekony hosszu csikot kapjunk. Vigyazzunk, hogy ne szakadjon el, mert
ez lesz a kosar oldala. Egy kisebb krumpliszeletbe korben 9 db kerek
fogpiszkalot szurunk, ezek adjak a kosar vazat. A csikokat fonjuk a
fogpiszkalok kore, addig amig egy kis kosarkat kapunk. Fritozben 190
C°-on kb. 5 percig sutjuk.
A fogpiszkalokat megtekerjuk es ovatosan kihuzzuk.
A hagymat karikara vagjuk es a zsiradekon megfonnyasztjuk, majd
megsutjuk benne a majakat, vigyazva, nehogy kemenyek legyenek.
A majat beletesszuk a kosarkaba, a tetejere teszunk a
hagymakarikakbol, enyhen sozzuk, borsozzuk.
Toltott hatszinszelet
Hozzavalok: szemelyenkent egy 2 cm vastag szelet hatszin , 5 dkg friss
Champignon,
1 nagy fej hagyma, 3 dkg fott sonka, 4 ek aprora vagott
petrezselyemzold, 1 paradicsom, 1 db sargarepa, 4 db friss hagymaszar,
so, bors, olaj, 1 gerezd fokhagyma
Elkeszites:
Az aprora vagott gombat, hagymat, sonkat megdinszteljuk es hozzaadjuk
a paradicsom husat. Par percig hagyjuk osszeerni, majd lehutjuk.
Hozzakeverjuk a petrezselyemzoldet, sozzuk es borsozzuk.
A hust oldalt felvagjuk es ezt a masszat beletoltjuk majd a hagyma
szaraval bevarrjuk.
(Eles kessel harom lyukat szurtam bele, amin atfuztem a hagymaszarat.)
A serpenyoben felforrositott piciny olajban mindket oldalat 2-2 percig
erosen megsutjuk, melledobva egy gerezd fokhagymat es a karikakra
vagott sargarepat, majd a 200 °C-ra elomelegitett sutoben kb 5 perc
alatt keszre paroljuk. Ha kesz, a hust kiveve egy pici borral felontve
atforraljuk a levet es keszen is van.
Vegyes gyumolcssalata
Hozzavalok:, egyenlo aranyban alma, banan, narancs, mandarin, ananasz
(konzerv), durvara orolt dio, cukor
Elkeszites:
A banant karikakra, az almat, a narancsszeleteket, es az ananaszt
hasonlo nagysagu darabokra vagjuk, a mandarin nagysaga adott.
A gyumolcsoket egy talban osszekeverjuk, megcukrozzuk, es gazdagon
megszorjuk a daralt dioval. Onstunk ra egy pici ananasz konzervlet,
keverjuk jol ossze, es tegyuk par orara a hutobe. Csokoladesziruppal
meglocsolhatjuk a tetejet, de ez el is maradhat.
Lekvaros levelesteszta
Hozzavalok: melyhutott levelesteszta lapok, baracklekvar, porcukor
Elkeszites:
A felengedett tesztalapokat kiteritjuk es kb. 5 X 5 cm-es negyszogekre
vagjuk.
A kozepuket megkenjuk a lekvarral es diagonalisan egymasra hajtjuk.
(Haromszog format kapunk.) Aranysargara sutjuk es porcukorral
meghintve talaljuk.
--------------------
Udv.: Misi
ICQ: 79457784
|