Hali !
Hubertusleves...
Hozzavalok:
35 dkg oz vagy szarvaslapocka
15 dkg sult gesztenye
5 dkg vaj
1 hagyma
8-8 dkg sargarepa es zeller
2-2 dl tejszin es vorosbor
1 tojassargaja
0,3 dl hubertus
2 baberlevel
kakukkfu
gyomber
torott bors
so
A hust megdaraljuk, majd a felolvasztott vajban a
finomra vagott hagymaval, a felszeletelt sargarepaval,
es zellerrel egyutt megpiritjuk. Kakukkfuvel, gyomberrel,
baberlevellel, torott borssal, soval izesitjuk, 1,3 liter
vizzel (vagy csontlevel) felengedjuk, hozzaontjuk a
bort, a konyakot, majd kb. 50-60 percig lassu tuzon
fozzuk. Ezutan attorjuk. Beleontjuk a hubertus likort
es a tejszinnel osszekevert tojassargajat. Betetkent
kisebb darabokra vagott sult hust, hamozott
gesztenyet adunk hozza. (ollozas)
> ------------------------------------------------------------------------
Gombas toltott kaposzta...
Hozzavalok:
5o dkg gomba
4 fott es 1 nyers tojas
5 dkg rizs
1 ek. reszelt voroshagyma
5 dkg vaj
1 ek. olaj
5o dkg hordoskaposzta-level
orolt bors
a tetejere 2 dl tejfol
1 tojassargaja
5 dkg reszelt sajt.
Az aprora vagott gombat a hagymaval a vajon soval, borssal
szarazra paroljuk, majd a kis kockara vagott kemeny tojasokat
a fott rizzsel es a nyers tojassal osszedolgozzuk. Ugy toltjuk
meg vele a kaposztaleveleket, mint a kozonseges toltott
kaposztates kiolajozott tuzallo talba fektetjuk.A
tojassargajaval meg a sajttalosszekevert tejfollel leontjuk es
sutoben megsutjuk. (ollozas)
> -----------------------------------------------------------------------------
--
Galani...
Hozzavalok:
45 dkg liszt
6 dkg vaj
1 egesz tojas
2 tojassargaja
4 dkg cukor
1 poharka konyak
1 csipet so
feherbor
olaj vagy zsir a suteshez
porcukor
A lisztet gyurodeszkara ontjuk, kozepebe melyedest keszitunk,
ahova a tojasokat es a vajat, a cukrot, a sot es a konyakot
tesszuk. Jol osszedolgozzuk, szukseg eseten keves feherborral
lazitjuk. Ha kezd osszeallni, tovabb gyurjuk, mig kemeny, sima,
rugalmas lesz. Nagyon vekonyra kinyujtjuk, majd 5 cm-es
csikokra vagjuk. Meleg olajba tesszuk, majd ha a felszinre jon,
megforditjuk. Megsutjuk az osszes tesztacsikot, papirkendon
felitatjuk a felesleges olajat. Porcukorral meghintve talaljuk.
Klasszikus karnevali eledel, Velenceben hivjak "galaninak",
ez korulbelul annyit jelent, hogy "szalagocskak". (ollozas)
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
Kedves Agota!
Koszonom a pozsonyi kifli receptet. Ezt meg nem ismertem. A toltelek kimereseve
l ne veszodj,
de ha valami, a szokasostol eltero van a kesziteseben, akkor azt ird le.
Visszaterve Vilma nenire. Az 50-es evekben adtak ki. Eredetileg anyukam receptk
onyve volt,
talan azert is keresem annyira a hianyzo lapot. Ha valahol, az idosebb koroszta
lynal esetleg
meglatja valaki, es eszebe jut :kuldje el azt a pozsonyi kifli receptet is! Leh
et, hogy nem is olyan jo,
mint Agotae, de ahogy mulik az ido, egyre jobbnak tunik!
Sida
|