FAQ - frequently asked questions / GYIK - gyakran ismétlődő kérdések

Mi az a mobiltelefon? Jó kérdés, hmmm. Olyan készülék, amely nem vezetéken keresztül továbbítja a hangot, hanem rádióhullámok segítségével. Általában kézbevehető, akkumulátorról működik.

Miben különbözik a mobiltelefon az ún. vezeték nélküli telefontól? Vezeték nélküli telefonnak azt nevezik, amelynek a bázisállomása az otthoni vezetékes vonalhoz kapcsolódik, de a kézibeszélő és a bázisállomás között rádióhullám továbbítja a hangot. A mobiltelefon bázisállomása nem a lakásban van, hanem egy távoli magaslaton és nem kell hozzá vezetékez vonal.

Mennyibe kerül egy mobiltelefon? A kérdés kicsit általános, tehát elég általánosan lehet rá válaszolni. Folyamatosan lehet kapni új, akciós készülékeket új előfizetéssel 10.000-40.000 forintért, a havi alapdíja 3.000-5.000 forint, 3 perc beszélgetés kb. 40-400 forintba kerül, nagyon sok tényezőtől függően. Általánosságban elmondható, hogy a vezetékes telefonnál sokkal magasabbak a percdíjak.
[ akciók | tarifatáblázat ]

Mi az az SMS? Rövid szöveges üzenet, amelyet mobiltelefonról másik mobiltelefonra lehet küldeni. 160 karakter (betű, szám, írásjelek) hosszú lehet, a betűket a számbillentyűzet segítségével lehet elővarázsolni. 2-3 másodperc alatt megérkezik és sokkal olcsóbb, mint a távirat. (A Westel "GSM távirat"-nak hívja, a Pannon GSM "PannonHívó"-nak.)

Mi az a SIM kártya? A fülkés telefonkártyához hasonló szerkezetű (smartcard), amely meghatározza a telefonszámot, tárolja a felhasználó által használt telefonszámokat és a szöveges üzeneteket.

Melyik a legjobb készülék?
Erre a kérésre csak emailben tudok válaszolni, de csak akkor, ha a kérdező előzőleg megírja, hogy ki a legjobb nő. Lásd még: [ Készülékek leírása személyes tapasztalatokkal fűszerezve ]

Mi az a kikódolás? Az akciós készülékek legtöbbjét a szolgáltató gyári ár alatt értékesíti, ezért cserébe egy időre "kötelezi" az előfizetőt arra, hogy az ő hálózatát használja, és ennek úgy igyekszik érvényt szerezni, hogy az akciós készüléken beállítja, hogy csak a saját hálózatába tartozó SIM kártyát fogadja el. Nos, ezt a beállítást lehet kikapcsolni, a zárat feltörni, más szóval a telefont kikódolni.

Vannak-e az én telefonomhoz is kódok? Lehet, persze attól függ, milyen telefonja van a kedves kérdezőnek. Igyekszünk minden fellelhetőt megjelentetni a Készülékek oldalon.

Érdemes venni használt készüléket? Ha az árkülönbözet akkora, hogy az ember lemond a garanciáról, a "szűzies" megjelenésről és a friss akkumulátorról, akkor igen, érdemes. A garancia nagy kincs, de drágán adják. A telefon megjelenése a boltban megvizsgálható. Az akkumulátorok rendszerint használhatatlanok a használt készülékeken, ezért az árukhoz az új (általában utángyártott) akkumulátor árát is nyugodtan hozzá lehet adni.

Rá lehet-e tölteni az akkumulátorra, ha még nem merült le? Igen, de a legtöbb esetben nem érdemes, mert az akkuk álettartama töltési ciklusokban van megadva, és ha mindig csak félig merítjük le, akkor fele idő alatt elérjük a megadot ciklusszámot. NiCd (nikkel-kadmium) akku esetén majdnemhogy tilos rátölteni, NiMH (nikkel-metálidrid) akkunál néha lehet de rendszeresen ne, Li-Ion (lítium-ion) akku elvileg bírja a strapát.

Le lehet-e hallgatni a mobiltelefont? Én még sohasem próbáltam. A GSM-eket elvileg a levegőben nem lehet lehallgatni, a központban titkosszolgálati eszközökkel le szokták. Az NMT-ket (analog 0660) a levegőben is el lehet csípni. Emiatt tehát nagy titkokat csak halkan érdemes mondani, telefonról levett akkumulátor mellett.

Káros-e a rádióhullám az emberre? Szerintem igen, de ezt még vitatják. Legújabban az az álláspont, hogy a bázisállomások miatt legfejlebb a nagyon közel lakóknak van mit aggódniuk, mert távolabb már nagyon kicsi energia jut adott felületre (a távolsággal négyzetesen csökken). A telefonkészülék viszont borzalmasan közel van az ember agyához, ezt a helyzetet headsettel, külső antennával és kihangosítóval érdemes elkerülni.

Mi a teendő, ha ellopták a mobiltelefont? Első körben felhívni a rendőrséget és az ügyfélszolgálatot, minél hamarabb. Ők majd megmondják, mit kell tenni. Aztán reménykedni, hogy hamar lemerül és kikapcsol, mert vissza már nem tudják kapcsolni, feltéve, hogy a PIN kód kérés aktív. Praktikum/Domino kártyáknál egyébként is csak az egyenleget beszélhetik le.

Mire jók ezek a telefon-kódok? Általánosságban olyan lehetőségeket adnak a felhasználó kezébe, amely menüből nem érhető el, a dokumentáció nem tartalmazza, vagy egyenesen tilos. Például: gyártási idő, szoftververzó megjelentetése, titkolt telefonbeállítások megváltozatása, kikódolás.

Keresek egy telefonszamot, amin lekerdezhetoek a mozik filmjei, idopontjai.

Hali! A szolgaltatas csak Westelen mukodik!

Ha egy mozi cimere es telefonszamara vagy kivancsi, akkor kuldd el GSM-taviratban a mozi kodjat a 900-as szamra, es jon a valasz. A musort ugy kerheted le, hogy a kod moge egy szamot irsz ami 11-23 lehet. Ez az idokod egy oras tartomanyt jelent, tehat 11 a 11:00 es 11:59 kozti filmeket adja meg az adott moziban. Es ime a mozik kodjai (nehany szinhaz musora is lekerheto):

AL - Alkotas
AT - Atrium
CINEMA - Cinema City Csepel Plaza
PO - Cineplex Odeon Polus
COR - Corvin
DUNA - Na mi lehet?
FLO - Florian
DPLAZA - Hollywood Multiplex Duna Plaza
LURDYM - Hollywood Multiplex Lurdy
HO - Horizont
KOSS - Kossuth 4
METRO - Ez sem az aruhaz kodja!
OLI - Olimpia
SO - Sote
SPORTMOZI - ???
AJ - Ajtosi filmklub
BEM - ...
BLUE - Blue Box
CIRKO - Cirko - Gejzir
EUR - Europa
HUN - Hunnia
KOZGAZ - ...
MUV - Muvesz
OROK - Orokmozgo
PUS - Puskin
SZIN - Szindbad
TA - Taban
TOL - Toldi
VO - Voromarty
 
Az akkumulátorok kezeléséről Az alább leírt dolgok Ni-Cd (nikkel-kadmium) akkumulátorokra vonatkoznak, de mivel a NiMH (nikkel-metál-hidrid) akkuk is hasonló törődést igényelnek, hasonlóan viselkednek, alkalmazhatók azokra is. Li-Ion akkumulátorokra NEM!

"Emlékezés-effektus"
A Ni-Cd és NiMH akkumulátorok rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal, hogy ha tartósabb ideig töltjük azokat anélkül, hogy időnként működtetnénk, azaz ürítenénk, akkor ellustulnak. Ennek magyarázata a következő: Az aktív elektródaanyagon a hosszabb tárolási töltőciklusok következtében a kristályok megnagyobbodnak, kémiailag kevésbé reakcióképesek, tehát megnövekszik a cella belső ellenállása. Hasonló jelenség figyelhető meg azoknál a celláknál is, melyek csak részlegesen lettek kisütve, és innen lettek ismét feltöltve. Terheléskor az előbbi kiürítési pontig normálisan működnek, azonban ennek átlépése után azonnal a feszültség nagy mértékű csökkenése tapasztalható. Szerencsére az akkuknak ez az "emlékezetzavara" könnyen megszüntethető. Ha az akkut 0,5 - 0,8 V /cella feszültségig kisütjük, és utána normáltöltéssel feltöltjük, akkor elfelejti az előző tulajdonságát. Ilyen mértékig a telefon nem képes kisütni, ezért külső eszköz (pl. megfelelő ellenállás, izzó) szükséges hozzá, amellyel ügyesen kell bánni, különben teljesen tönkre is tehetjük az akkumulátort! Félmegoldást jelenthet a gyengélkedő akkumulátorral addig bekapcsolgatni a telefont, amíg csak lehet, majd egy éjszakán át PIN kód kérésnál bekapcsolva tartani - ilyenkor fogyasztja a legkevesebbet, így tud legjobban lemerülni.

Normáltöltés
Az akkumulátorok ún. normáltöltése 14-16 óráig, a névleges kapacitásuknak (C) megfelelően tizedrésznyi áramerősséggel történik (0,1 C). Ez például egy 500 mAh-s akkunál 50 mA-es töltőáramot jelent. A töltési idő pár órával való túllépése sem jár különösebben káros következménnyel. Ettől függetlenül a feltöltött cellák ne maradjanak feleslegesen a töltőn, mert a felhasznált energia csak a cella hőmérsékletét növeli, ami a cellákra nézve káros. Új vagy tartósan nem használt cellák esetében legalább 2 normáltöltési ciklust kell elvégezni, közben nem magas árammal üríteni. A mai telefonokhoz sajnos legtöbbször csak gyorstöltőt adnak, ettől függetlenül a használatbavételi formázás nagyon ajánlott (16 órás zavartalan töltés - értsd: kikapcsolva)! Hasonlóképpen később sem árt, ha a töltés-jelzés megszűnte után ameddig csak lehet (pl. éjszakára, max. 24 órán át) a töltőn hagyjuk a telefont, meghálálja a csepptöltést.

Felh. irod: Rádiótechnika Ék. 1993.

Megválaszolatlan kérdések (időhiány miatt egyelőre - segítséget köszönettel elfogadunk)
Melyik jobb: a Westel vagy a Pannon?
Mi az a Netmonitor?
Mi van, ha elfelejtettem a PIN/PUK/security/hangposta kódomat?
Meg lehet-e rendelni ezt vagy azt az ügyfélszolgálaton?
Az asszony is mobilt szeretne, milyet vegyek neki?

Nyilván nagyon sok kérdést lehet még feltenni, ezért itt elérhető a HIXFAQ is.

[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100