PannonWAP átalánydíj átalakítása - levelezés a Pannon GSM sajtófőnökével

A Pannon GSM fél évvel az átalánydíjas wap szolgáltatás bejelentése után bejelentette annak drasztikus módosítását, amellyel gyakorlatilag használhatatlanná tette felhasználóinak jelentős része számára. Akinek nincs GPRS-telefonja és nem a Pannon saját oldalait böngészte, hanem valamely "külső" szolgáltatóét, például a freemail.hu wap-kliensét vagy a geocaching.hu wapos felületét, az mostantól nem használhatja az átalánydíjat. Ha vesz is GPRS-telefont, akkor is csak négyszeres (!) havidíjért érheti el ugyanazt. Az alábbiakban idézem teljes levelezésemet, melyet Feövenyessy Krisztinával, a Pannon GSM sajtófőnökével folytattam ez ügyben, az elmúlt egy hónapban.

Kolesár András
2003.05.12

From: Kolesár András
Sent: Wednesday, April 09, 2003 9:08 AM
To: Feövenyessy Krisztina
Subject: Átalánydíjas wap átalakítása


Kedves Krisztina!

Ma reggeli telefonbeszélgetésünket egészítem ki a http://mobil.hix.hu oldalon megjelent (általam írt) hír szövegével, a felmerült kérdések összefoglalásával és az elérhetőségemmel:

--- idézet ---

Súlyos változások az átalánydíjas PannonWAP szolgáltatásban

"Testre szabott WAP hozzáférés" címmel közli weboldalán a Pannon GSM, hogy ezentúl nem tudja nyújtani eddigi havi bruttó 500 forintos adathívás- és GPRS alapú átalánydíjas wap szolgáltatást. Helyette szétbontották két kisebb és egy nagyobb csomagra, amelyek viszont nem fedik le az eredeti szolgáltatást, még sokkal magasabb havidíjért sem. Május 9-től a bruttó 400 forintos átalánydíjú wap szolgáltatás ugyanis csak a PannonWAP oldalait teszi elérhetővé, ráadásul a megrendeléskor el kell dönteni, hogy GPRS-el vagy adathívással fogjuk használni, a másik módon kapcsolódva külön kell fizetnünk. Ha a Pannon saját oldalán kívül más wap oldalakra is kíváncsiak vagyunk, és ezt átalánydíjért szeretnénk böngészni, akkor havi bruttó 2000 (!) forintért tehetjük meg, és csak GPRS-telefonnal, mert mostantól adathívással ez nem használható. (Az eredetihez képest fele szolgáltatás négyszeres áron - igaz, ez végre korlátozásoktól mentes, az utóbbi időben ugyanis bizonyos chat oldalak elérését letiltották.) További megjegyzés: aki a 400 forintos adathívás alapú átalánydíjas wapot előfizette, az nem férhet hozzá külső wap oldalakhoz, amíg ezt vissza nem mondja, mert a +36209000390-es behívószámon csak a PannonWAP oldalait érheti el. Aki viszont átalánydíjas szolgáltatás nélkül hívja ugyanezt a számot, az 31,25 / 13,75 / 6,25 forintos percdíjat fizet (csúcsidőben / este / hétvégén). (2003.04.09)

--- idézet vége ---

Kérdéseim, felvetéseim:

1. A 2000 forintos átalánydíjért adathívással miért nem lehet wapra csatlakozni? A reakciókat látva hajlandó-e a Pannon GSM átgondolni ezt a döntését?

2. A 400 forintos átalánydíjat előfizetve miért késztetik GPRS/adathívás közötti választásra az előfizetőt, és ezzel miért zárják ki a másik csatlakozási lehetőséget? Akinek GPRS-telefonja van, az nyilván GPRS-t fizet elő, de ha az adott helyen és időben az nem működik, akkor miért kell fizetnie az adathívásért? (Lakhelyemen, Budapest I. kerületében nemrég 8-10 napon át elérhetetlen volt a GPRS.)

3. Aki a 400 forintos adathívású átalánydíjat fizeti és nincs GPRS-telefonja, annak miért nem biztosítanak lehetőséget percdíj alapon külső wap oldalak elérésére? Az ügyfélszolgálat (bár kicsit ellentmondásos) tájékoztatása alapján nincs lehetőség a +36209000390-re behívva más oldalakat elérni, csak ha visszamondja az átalánydíjat teljesen.

+1: Egyáltalán: miért volt szükség a már bevezetett, jó szolgáltatás
+felborítására és szétszakítására? Nem hiszem, hogy a Pannon GSM
+nyertesként jönne ki ebből, az előfizetőiről nem is beszélve. Nem
+szabad, hogy a cég imidzse ezen a néhány forinton múljon!

Üdvözlettel:
Kolesár András

akolesar@mobil.hix.hu
http://mobil.hix.hu


From: Feövenyessy Krisztina
Sent: Tuesday, April 15, 2003 12:26 PM
To: Kolesár András
Subject: RE: Átalánydíjas wap átalakítása


Kedves András!
Mellékelten küldöm válaszomat kérdéseire:

> 1. A 2000 forintos átalánydíjért adathívással miért nem lehet wapra
> csatlakozni? A reakciókat látva hajlandó-e a Pannon GSM átgondolni ezt
> a döntését?

A Pannon GSM támogatja a GPRS technológia elterjedésért, hiszen kényelmesebb, egyszerűbb, gyorsabb és gazdaságosabb megoldást jelent mind az előfizetők, mind a szolgáltató számára.

> 2. A 400 forintos átalánydíjat előfizetve miért késztetik
> GPRS/adathívás közötti választásra az előfizetőt, és ezzel miért
> zárják ki a másik csatlakozási lehetőséget? Akinek GPRS-telefonja van,
> az nyilván GPRS-t fizet elő, de ha az adott helyen és időben az nem
> működik, akkor miért kell fizetnie az adathívásért? (Lakhelyemen,
> Budapest I. kerületében nemrég 8-10 napon át elérhetetlen volt a
> GPRS.)

Két különböző szolgáltatásról van szó, melyeknek - bár tartalmilag ugyanazt nyújtják - techológiai háttere is más. Mind az ügyfél, mind a szolgáltató számára egyszerűbb, könnyebben kezelhető a szolgáltatás igénybevétele illetve nyújtása a kettő különválasztásával.

> 3. Aki a 400 forintos adathívású átalánydíjat fizeti és nincs
> GPRS-telefonja, annak miért nem biztosítanak lehetőséget percdíj
> alapon külső wap oldalak elérésére? Az ügyfélszolgálat (bár kicsit
> ellentmondásos) tájékoztatása alapján nincs lehetőség a
> +36209000390-re behívva más oldalakat elérni, csak ha visszamondja az
> átalánydíjat teljesen.

A GPRS alapú PannonW@P hozzáférés igénybevétele esetén a Pannon GSM ügyfeleinek lehetőségük nyílik forgalmi díjas adathívás alapú hozzáférésre is. Az adathívás alapú PannonW@P hozzáférés esetén ennek technikai akadályai vannak.

> +1: Egyáltalán: miért volt szükség a már bevezetett, jó szolgáltatás
> +felborítására és szétszakítására? Nem hiszem, hogy a Pannon
> +GSMnyertesként jönne ki ebből, az előfizetőiről nem is beszélve. Nem
> +szabad, hogy a cég imidzse ezen a néhány forinton múljon!

Az elmúlt hónapok során a Pannon GSM wap felhasználói két táborra szakadtak. Az előfizetők jelentősebb része továbbra is rendeltetésszerűen, információszerzésre használta a szolgáltatást, míg egy kisebb részük különböző egyéb szolgáltatást vett igénybe (pl. chat), melyeket huzamosabb ideig, gyakran hosszú órákon át használt. A nem kifejezetten e célból létrehozott rendszert többször is oly mértékben terhelte az intenzív és folyamatos használat, hogy az veszélyeztette a szolgáltatás színvonalának biztosíthatóságát, így kénytelenek voltunk ideiglenesen korlátozni a wap szolgáltatást.Annak érdekében, hogy képesek legyünk maradéktalanul kielégíteni minden előfizetőnk igényét, testreszabott szolgáltatást kívántunk bevezetni. Április 9-től tehát - feloldva a korlátozást - kétféle átalánydíjas csomagot hoztunk létre. Azon előfizetőinknek, akik alapvetően információ után kutatnak, az eddiginél kedvezőbb, 400 Ft-os havidíjjal kínáljuk a Pannonw@p szolgáltatást, mégpedig bővített formában. Együttműködő partnerek segítségével olyan szolgáltatásokat is bevezettünk, melyek eddig nem voltak elérhetőek számukra (tájékoztatásul csatolom a Pannonw@p-on jelenleg elérhető tartalmakat). Azon előfizetőinknek, akik szolgáltatásunkat intenzíven használják, azaz naponta akár több órát is eltöltenek wap-olással, kínáljuk a GPRS alapú, korlátozásmentes, ily módon természetesen drágább megoldást 2000 Ft-os havi előfizetői díjjal, amely 5 filléres percdíjat jelent. Összefoglalva tehát: április 9-én megszűnt a korlátozás, minden előfizetőnk igényeinek megfelelően választhat az értékarányos árú csomagok közül, valamint a bevezető 1 hónapos időszakban féláron próbálhatja ki a Pannonw@p-ot.

Üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina
sajtó- és információs igazgató


From: Kolesár András
Sent: Thursday, April 17, 2003 10:21 AM
To: Feövenyessy Krisztina
Subject: RE: Átalánydíjas wap átalakítása


Kedves Krisztina!

Köszönöm válaszát, bár ha előre tudtam volna, hogy ilyen lehangoló lesz, akkor nem sürgettem volna annyit. A négy pontra külön-külön reagálok, megtartva a sorszámozást.

1. Örvendetes és érthető, hogy a Pannon GSM a GPRS technológia elterjedését szorgalmazza, ám a mai napig kaphatók cégüknél újonnan olyan készülékek, amelyek nem ismerik a GPRS adatátviteli módot, viszont WAP böngészővel rendelkeznek. Ezen felül az eredeti PannonWAP átalánydíj adathívással is elérhető volt 500 forintért korlátozás nélkül, és nem mondták rá, hogy ez csupán egy bevezető akció. Magam is akkor vásároltam egy használt Nokia 6210-est, amikor az átalánydíj bevezetésével elérhető áron lehetett WAP-on böngészni. Mivel elsődlegesen nem a Pannon saját oldalát látogatom, így a négyszeres havidíj mellé vásárolhatok egy Nokia 6310(i) telefont is.

2. Az ügyfél számára semmiképpen nem egyszerűbb a külön GPRS és külön adahívásos átalánydíj, mintha ezeket egybeolvasztanák és havi 400 forintért mindkét módon átalánydíjért kapcsolódhatnának. Csak azóta két külön szolgáltatás, amióta darabjaira robbantották az eredeti átalánydíjat. Tulajdonképpen négy részre osztották, amelyből a negyedik nem is létezik.

Eredeti állapot:
500 forintért PannonWAP+külső tartalom DATA+GPRS (később egyes külső oldalak korlátozásával)

Újonnan:
400 forintért csak PannonWAP DATA
400 forintért csak PannonWAP GPRS
2000 forintért PannonWAP+külső tartalom GPRS
NINCS: PannonWAP+külső tartalom DATA

Miért lenne ez egyszerűbb bárkinek is?

3. Ezt a technikai akadályt csak önök tudják feloldani, mivel maguk emelték. Ha már képesek voltak letiltani a külső oldalak elérését, akkor képesnek kell lenniük újra engedélyezni azt, mondjuk egy másik WAP behívószám használatával.

+1: Önök kétfelé csoportosították a WAP felhasználókat: (1) csak a
+PannonWAP oldalait látogatók, (2) a szolgáltatással visszaélő, órákon
+át külső chat-oldalakat igénybevevők. Kimaradt azonban az a réteg,
+amelyhez én magam is tartozom: (3) aki külső WAP szolgáltatást
+használt, mértékkel, tisztességesen. Megítélésem szerint ez a csoport
+jelentős arányt képvisel a WAP felhasználók között, és ezért nem lett
+volna szabad elhanyagolni őket és lesújtani rájuk a büntetéssel,
+amelyet a szolgáltatással visszaélőkre találtak ki.

Felháborítónak tartom, hogy a havi átalánydíj 500-ról 2000 forintra növelését azzal indokolja, hogy feloldottak egy korlátozást, amellyel ismét elérhetővé válnak bizonyos oldalak. Ezt a korlátozást ugyanis az 500 forintos átalánydíj meghirdetése _után_ vezették be, mégpedig eléggé csendben. Arról nem is beszélve, hogy a négyszeres áremeléssel egyidőben az ügyfelek zömét ki is zárják a szolgáltatás eléréséből, illetve GPRS technológiájú mobiltelefon vásárlására/használatára kényszerítik.

A fentiek miatt várom el a Pannon GSM-től, hogy vizsgálja felül döntését, és az eredeti ajánlatához (http://www.pgsm.hu/ceginfo/sajto/wap_atalany_hu.html) hűen biztosítsa 500 forintos átalánydíjért az adathívás- és GPRS alapú WAP elérést.

Válaszát várva üdvözlettel:
Kolesár András
mobil.hix.hu


From: Feövenyessy Krisztina
Sent: Friday, May 09, 2003 8:58 PM
To: Kolesár András
Subject: RE: Átalánydíjas wap átalakítása


Kedves András!

Köszönettel megkaptam levelét. Sajnálom, hogy úgy érzi, nem reagálunk elég gyorsan kérdéseire, de azt gondolom, téved ebben.
Mintegy egy hónappal ezelőtt keresett meg megjegyzéseivel wap szolgáltatásunkkal kapcsolatban. Pár napra rá kimerítő, részletes, sőt személyes válaszokkal szolgáltam Önnek. Rögtön ezután ismét megkeresett az említett témakörben, hasonló kérdésekkel, de sajnos semmilyen új információval nem tudok már szolgálni, hiszen minden releváns információt leírtam Önnek előző levelemben (lásd alább).
Utolsó megjegyzésére - "A fentiek miatt várom el a Pannon GSM-től, hogy vizsgálja felül döntését, és az eredeti ajánlatához (http://www.pgsm.hu/ceginfo/sajto/wap_atalany_hu.html) hűen biztosítsa 500 forintos átalánydíjért az adathívás- és GPRS alapú WAP elérést." - válaszolva, a Pannon GSM új átalánydíjas tarifarendszerét a szolgáltatást igénybevévő előfizetőink hatékonyabb, biztosabb és testreszabottabb kiszolgálásának biztosítása érdekében alakítottuk ki, és a közeljövőben nem tervezzük megváltoztatását.

Üdvözlettel,
Feövenyessy Krisztina
Sajtó- és információs igazgató


[ 0660 | Westel | Pannon GSM | Vodafone ]
[ Nagy Tarifatáblázat | Tarifaelemző XLS ]


[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100