Nokia 3510i

[ NOKIA 650, NOKIA 2010, 2110i, 3110, 3210, 3310, 5110, 6110, 6210, 7110, 8110, 9110 ]
[ ERICSSON GH198, GA628, GH688, GF768, A1018s, T10, T28, R320s ]
[ SIEMENS S10, C25, C35i, S25 ] [ ALCATEL One Touch View , Club/Easy/Max ]
[ Panasonic G450, GD50 ] [ Motorola CD930 | v2288 | Timeport ] [ MAXON MX-3000 ]

Kattints a képre a nagyításhoz!
Elölről

Kattints a képre a nagyításhoz!
Hátulról

Kattints a képre a nagyításhoz!
Hátulról, belül

Kattints a képre a nagyításhoz!
Darabokban

A tesztelt verzió:
03.51
17-12-02
RH-9


Az első benyomások

A Nokia 3510i érdekes öszvér a 3x10 sorozat és az új 5100/6100/6610/7210 széria között. Tulajdonságainak egyik részét a 3-as sorozat tagjaitól örökölte, ezek főleg külsőségek (készülék-forma, talp-csatlakozók, akkumulátor, előlap/hátlap), belülről viszont inkább a nagyobb sorszámú rokonaihoz áll közelebb: színes kijelző, Java alkalmazások, MMS, GPRS.

Fontos mindjárt az eleján leszögezni, hogy hiába cserélhető az előlap és a hátlap, az oldalsó műanyag egyikhez sem tartozik, az a készülék saját anyaga, így annak színével és átlátszó jellegével meg kell barátkozni. Meglehetősen futurisztikusan néz ki sötétben egy olyan mobiltelefon, amelynek a billentyűzet-megvilágítása narancsos színben oldalra kiszűrődik az ember tenyerébe.

A kijelző szerintem elég jól sikerült, bár többen szidják lomhasága miatt. Én is észrevettem, de engem nem zavart annyira, hidegben egyébként minden színes kijelző ilyenné válik. Ami inkább szemberűnő, hogy a homogén felületeken időnként elűtűnik a szomszédos mintázat, egyfajta szellemkép. Leginkább a menüpontok közötti lépkedéskor figyelhető meg, a kijelölést adó zöld téglalap jobb oldala nem homogén, ha az aktuális menüpont neve rövid, és az alatta levőé pedig hosszabb.

A képernyő felbontása nem nagy, de így legalább jó markánsan megkülönböztethetők az egyes pixelek, ezen felül szerintem nagyon kedves betűtípust is kapott. Wapozásnál kicsit csúfoltnak tűnik mondjuk egy 6210-hez képest, de inkább legyen kint egyszerre több információ, minthogy annál többet kelljen görgetni a szöveget. A kijelző megvilágítása kiváló, hófehér és nagyon fényes, ráadásul folyamatosan erősödve kapcsol be és elhalványulva kapcsol ki.

Kikapcsolt világítással a képernyőn nem sok látszik, ráadásul kötelező a "képernyővédő" (aki nem szereti, legfeljebb 60 perc késleltetésre tudja állítani). Az alapból megjelenő digitális óra a régi 8 szegmenses LCD kijelzőket idézi, de mivel nincs meg a megszokott néhány fokos "jobbra"-döntése, a függőleges számok balra dőlőnek tűnnek, ez eléggé zavaró.

A billentyűzet Nokiától kicsit meglepő módon kiáll a készülék előlapjából, a gumigombok elég puhák. Először kicsit furcsa az alső * 0 # gombok lefelé ívelése, ezt hamar meg lehet szokni. Szerencsére nem zsúfoltak jobbra-balra nyilakat a billenytűzetbe, viszont a kétoldali "kék" menügombokat integrálták a fel-le nyilakkal, így ezek összessége négyirányú kurzorra hasonlít, de nem az. Nagyon jó, hogy külön felvevő és letevő (zöld/piros) gombot kapott a készülék, ezek szerint a Navi gombot végre teljesen száműzte a Nokia?

Üzenetek

A magyar nyelvű prediktív szövegbevitel (T9 szótár) nagyon kellemes dolog, csak sajnos a telefon GSM ábécé-re redukálja az üzenetet, és így alig maradnak benne ékezetek (éöü), a többi jobbra dőlő ékezetes betű elveszti az ékezetét (áíóú), illetve megrövidül (őű). A tesztpéldányon nem lehetett beállítani, hogy Unicode kódolásban küldjön üzenetet, persze ez még mindig jobb, mint a 3410, ahol szintén nem lehet megválasztani a kódolást, viszont automatikusan Unicode-ot használ az első á betűtől is. A fogadott Unicode üzeneteket helyesen megjeleníti.

Kár, hogy az újabb Nokiákhoz hasonlóan magyar nyelvre állítva ez a készülék sem tud balra dőlő ékezeteket (mert azok legalább átmennének a GSM ábécében), így az áíóú betűk fordított ékezetes változatait csak a készüléket angol (vagy más európai) nyelvűre állítva tudjuk beírni. (A "Szárnyaló Bt." valószínűleg rá is kényszerül erre.)

A fennmaradó karakterek számának kijelzése más, mint azt a 3310/3410 készülékeknél megszokhattuk: SMS-láncolás esetén is az aktuális számú üzenetből még felhasználóható karakterek számát jelzi, így 459/1 helyett 160/1-el kezdődik az SMS írása, és így első látásra azt feltételezhetjük, hogy ez a telefon nem támogatja a láncolt SMS-ek írását, pedig igen.

MMS-t nem tudtam élesben tesztelni, mert nem volt kinek. Képüzenetet küldtem, az működött, bár az ékezetes betűk nem jelentek meg benne (teljesen eltűntek a betűk - a fogadó készülék egy 8210 volt).

Adatátvitel

A WAP böngésző nagyon tetszett, képes színes képeket is megjeleníteni és letölteni is. GPRS-el villámgyors a felcsatlakozás és a navigáció, már ha működik a GPRS éppen akkor és ott, ahol próbáljuk. Az apró bizonytalanságok miatt érdemes a GPRS adatátvitelű WAP profil mellett egy adathívásos WAP profilt is készenlétben tartani. A legtöbb helyen, ahol van térerő, de a GPRS átmenetileg (vagy akár hosszabb ideig) nem érhető el, ott rendszerint megy az adathívás. Többször előfordul, hogy van GPRS, de lassú, és sokszor hosszú 10 másodpercekig nem válaszol egy-egy kattintásra. Ilyenkor is érdemes adathívásra váltani, mert az kiegyensúlyozottabb: általában lassabb, de biztosabb. Mindez persze nem a készülékről, hanem inkább a hálózatról szól, de fontos megjegyezni azok számára, akiknek még nem volt GPRS telefonjuk, hogy mire számítsanak.

Erre a készülékre is jellemző a Nokia "újítása", hogy hiába tud a telefon adathívást kezdeményezni, kérdezés nélkül elutasítja a faxhívásokat. A faxoktól annyira irtózik a telefon, hogy (a kártya faxszámára) bejövő faxhívás esetén ki sem csörög, de a feltételes átirányítások sem működnek, ehelyett egyszerűen foglalt jelzést kap a hívó. Elég áttenni a kártyát mondjuk egy 6110-esbe, vagy csak kikapcsolni a telefont és máris kicseng, illetve faxpostára megy a faxhívás. (Ellenszer: feltétel nélküli átirányítás a faxpostára: *21*faxposta*13#).

Tartozékok, egyebek

Ugyanaz a headset való hozzá, amely a 3-as sorozatú Nokiákhoz, töltőben is kompatibilisek. Lehet hozzá igazi autós kihangosítót is kapni, bár vannak kétségeim afelől, hogy kibír-e ugyanannyi berakást/kivételt, mint mondjuk egy 6210-es. Az autós tartó talpán ugyanis nem apró érintkező-sor, hanem két dugó néz felfelé (töltő és headset-jack), emiatt pontosan felülről is kell behelyezni a telefont.

Nagyon tetszett, hogy hangmintát több SIM-hez is tud társítani, és ezeket elég korrektül kezeli. Kártyacsere után ugyanis közölte hanghívásnál, hogy a hangminta másik SIM-el tárolt telefonszámhoz tartozik. Ahhoz képest, hogy a 6210 egyáltalán nem tud SIM-bejegyzáshez hangmintát rögzíteni, ez nagy előrelépés.

Az akkumulátor kapacitása (950 mAh) és a telefon fogyasztása remek arányban állnak egymással, a gyári adat 13 napos készenlétet ígér, ezt persze akkor, ha nem beszélünk rajta. Nekem 5 nap folyamatos készenlét, 40 perc beszéd és sok GPRS-wapozás után kezdett csak lemerülni.

Kár, hogy nincs rajta számítógépes adatátviteli lehetőség (infra, gyári kábel), mert azzal együtt elég kerek készülék volna (bár ezek a funkciók általában hiányoznak 3-as sorozatban).

Köszönöm a Nokia Magyarországnak a tesztre kölcsönadott készüléket.

Kolesár András
akolesar@mobil.hix.hu
2003.03.04

[ NOKIA 650, NOKIA 2010, 2110i, 3110, 3210, 3310, 5110, 6110, 6210, 7110, 8110, 9110 ]
[ ERICSSON GH198, GA628, GH688, GF768, A1018s, T10, T28, R320s ]
[ SIEMENS S10, C25, C35i, S25 ] [ ALCATEL One Touch View , Club/Easy/Max ]
[ Panasonic G450, GD50 ] [ Motorola CD930 | v2288 | Timeport ] [ MAXON MX-3000 ]

Kapcsolódó oldalak:

[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100