Nokia 5100

[ NOKIA 650, NOKIA 2010, 2110i, 3110, 3210, 3310, 5110, 6110, 6210, 7110, 8110, 9110 ]
[ ERICSSON GH198, GA628, GH688, GF768, A1018s, T10, T28, R320s ]
[ SIEMENS S10, C25, C35i, S25 ] [ ALCATEL One Touch View , Club/Easy/Max ]
[ Panasonic G450, GD50 ] [ Motorola CD930 | v2288 | Timeport ] [ MAXON MX-3000 ]

Kattints a képre a nagyításhoz!
Elölről

Kattints a képre a nagyításhoz!
Hátulról

Kattints a képre a nagyításhoz!
Darabokban

Kattints a képre a nagyításhoz!
Akkumulátor-összehasonlítás

A tesztelt verzió:
3.02
13-12-02
NPM-6


Az első benyomások

Aki látott már 5210-es Nokiát, annak ismerős a "kalandra hangolt" Nokia telefonok gumiborítása. A készüléket nem elő- és hátlap borítja, hanem alsó és felső részekből összeálló ház. Kétoldalt középen benyomva az alsó rész a gumibillentyűzettel együtt lehúzható, ezután pedig szintén oldalt kell megnyomni, hogy a képernyőt borító felső részt is lehúzhasssuk. A vastag borítás mind a négy sarkába zsinór hurkolható, tartozékként csuklóra is rögzíthető ezáltal (Carrying Strap MBA-8). A borítás a leírás szerint csepp- és fröccsenésálló, vízbe meríteni viszont már nem szabad a telefont. Nem akartam tönkretenni, ezért nem próbáltam extrém körülmények között, csak módjával: 1 méterről kibírta a parkettára ejtést.

A készülék gombjai nagyon kemények, hiába bíztam abban, hogy pár nap után puhább lesz, vagy legalábbis megszokom. SMS-eket írni vagy wapozni emiatt eléggé nehézkes és hosszabb távon fájdalmas is. Különösen a bekapcsológomb kemény, és mivel ezeknek az új színes kijelzős Nokiának több másodpercig kell nomyva tartani a bekapcsológombjukat, sokszor csak második-harmadik próbálkozásra sikerül.

A telefon akkumulátora (BL-4C, 720 mAh Li-Ion) rettentően lapos és pici, a 8210-esé ehhez képest vastagnak mondható. Kis mérete ellenére elég jól bírja a strapát, két hét alatt kétszer kellett csak tölteni.

Igzalmas funkciók

A készülék leírása több olyan funckiót is ígér, amely kuriózumnak számít: elemlámpa, hőmérő, zajszintmérő. Nos, ezek tulajdonképpen sok régebbi telefonban is megtalálhatók voltak, csak nem reklámozták őket így.

Az elemlámpa két nagy fényerejű fehér LED, vagyis világító dióda a telefon tetején, alaphelyzetben a felfelé mutató nyíllal kapcsolható be. A kiadott fénysugár szélei kékes-sárgás elszíneződést mutatnak, középen is eléggé hideg fényt ad ki. Más telefonok képernyő-világításához mérve mindenképpen nagyobb fényerejű, de nem hasonlítható egy hagyományos vagy netán halogén izzólámpás elemlámpához, szükség esetén viszont jó segítséget nyújthat. A kéthetes tesztidőszak során két alkalommal is hasznát vettem, mert kéznél volt.

Hőmérő bármelyik netmonitoros Nokiában megtalálható a 20. tesztoldalon, persze mindig a készülék fémszerkezetének hőmérsékletét mutatja. A Nokia 5100 esetében is erősen függ attól, hogy kézben vagy az asztalon van-e a telefon. A 0-5 Celsius fokos átlaghőmérsékletű februári télben sosem mutatott 15 foknál kevesebbet a kabátzsebből elővéve. Szobában 2-3 fokos hibahatáron belül volt, bár ha csak ennyire pontos, akkor kérdéses, hogy mire is használható. Mindenesetre megjeleníthető akár állandóan is a kijelző tetején, viszont töltés, rádiózás és hívás közben nem működik.

A zajszintmérőhöz nincs összehasonlítási alapom, korrektnek tűnt. Szobában <50 dB zajszintet mutatott, zalk beszédnél 60-70 dB-re ugrott, 70-80 dB-t mutatott városi parkokban, farsango báli zenekar hangerejét 100 dB körülinek jelezte. Klassz, hogy van rajta "dinamikus csúcs" is, ez az utóbbi 5 másodperc legnagyobb zajszintjét mutatja. A zajszintet egy függőleges oszlop magassága grafikusan is jelzi, a maximumot vékony vonal jelzi.

Több szoftveres funkció is van, amelyek részben felbukkantak már különböző típusokban: stopperóra, időzítés (ez utóbbi kettő nem ugyanaz!), számológép és konverter (ez is két külön dolog, a számológép ugyanaz, mint akár az 5110-ben, a Converter II viszont letölthető Java alkalmazás).

Kijelző

A kijelző - és vele együtt tulajdonképpen az egész készülék is - a 6610, 7210 készülékek közvetlen rokona. A kijelző színes LCD mátrix, első ránézésre álló téglalapnak tűnik, vonalzóval megmérve viszont teljesen négyzetesnek adódik. Az előzőleg tesztelt 7210, 6100 készülékek kijelző-életlensége nem volt rajta tapasztalható, pedig minden más szempontból ugyanolyan kijelzőről van szó. Játékokban nem lomha, a nagy egyszínű felületek tónusa homogén, a 3510i kijelzőjénél tehát sokkal fejlettebb. (Hidegben a kijelző nagyon lelassul, +7 fokban már hosszú tizedmásodpeceken keresztül úsznak át egymásba a menüpontok.)

Beállítható az SMS-ek betűmérete (nagy vagy kicsi), viszont a WAP böngészőben mindig a "nagy" betűket használja, így csak 5 sor szöveg fér ki a nagyfelbontású kijelzőre, soronként is kevés betűvel. Mivel egyúttal nagyon kemény a billentyűzet, és lassú a nyomva tartott kurzor görgetési sebessége, ezért hosszabb wap-oldalakat eléggé fárasztó olvasni vele.

A kijelzőt védő gyári előlap műanyag, és nagyon könnyen karcolódik. Ugyanabban a kabátzsebben lakott két hétig, mint egy 6210-es, és a végére karcosabban nézett ki annál, pedig nem kapott semmilyen különösebb igénybevételt. Ez egy strapálásra tervezett telefonnál nem jó jel.

Hang

A telefon polifon MIDI csengőhangokkal nagyon szépen csörög, belső hangszórója normális. A beépített "kihangosító" funkció sokkal jobban szól, mint a 7650-esnél tapasztaltam, de ereje és minősége még mindig elmarad a 9110 asztali kihangosításától.

A rádió az alaptartozékként járó HDS-3 sztereo headsettel tökéletesen szól, és jó hangosra is lehet állítani. Minősége első hallásra olyan, mintha egy hasonló fülhallgatóval discmant, mp3-at vagy más FM rádiót hallgatnánk. A sztereo headset további jellemzői egyszerre jelentenek előnyt és hátrányt: jó hosszú a vezetéke, amely puha bársonyos anyagból van. Zsebből előhúzva nagyjából 1-5 perces idegtépő türelemjáték, mire sikerül kibogozni a három ágat. Zsebben hordva a telefont a headset eléggé könnyen kimozdul a helyéről, amelyet három tényező szerencsétlen együttállása okoz: a Pop-Port a készülék alján a jobb oldalon helyezkedik el, a headset vezetéke is jobbra indul el, és a headset kioldásához nem kell benyomi semmi, csak lehúzni a telefon talpáról. Nem kellett sziklát mászni, elég volt otthon kiteregetni ahhoz, hogy egy híváson belül kétszer is kimozduljon a headset. Összehasonlítási alap itt is a 6210-es.

Az FM rádió megszólaltatható a beépített "kihangosítón" keresztül is, bár nem szól jobban a Sokol rádiónál, ráadásul ilyenkor is bedugva kell lennie a headsetnek (az szolgál ugyanis antennaként). Rádiózás közben a választott csatorna frekvenciája (vagy eltárolt neve) megjelenik a kijelzőn alaphelyzetben is.

Üzenetek

SMS-ekből támogatja a láncolást 3 üzenetig, prediktív szövegbevitellel, viszont csak a GSM ábécé szerinti kódolásban, így hiába írjuk üzeneteinket ékes magyarsággal, ha csak az é, ö, ü betűk mennek át. A fennmaradó karakterek számának kijelzése más, mint azt a 3310/3410 készülékeknél megszokhattuk: SMS-láncolás esetén is az aktuális számú üzenetből még felhasználóható karakterek számát jelzi, majd törtjel után az SMS-ek számát: SMS írása kezdetén 160/1-et jelez ki, a 160. karakter beírása után 0/1-et, majd a következő karakter után vált 145/2-re, a 306. karakter után 0/2 a kijelzés, ezután 152/3-ra vált, majd a 459. karakter után telik meg az SMS-író ablak. A fenti irányváltás zavaró lehet annak, aki 3410-ről áll át, hiszen 459/1 helyett 160/1-el kezdődik az SMS írása, és így azt feltételezheti, hogy ez a telefon nem támogatja a láncolt SMS-ek írását, hiszen csak 160 karaktert engedélyez.

A telefon MMS-ek küldésére és fogadására is alkalmas, de ezt még mindig nem sikerült rendesen tesztelni, mert alig van az ismeretségben MMS-képes készülék.

A menürendszer megkülönbözteti a szöveges és multimédiás üzeneteket, a két funkció teljesen szétválik az Üzenetek menüben. Ez a 7650-es Nokia "után" meglehetősen érthetetlen, mert ott viszont éppen az a koncepció, hogy mindenféle üzenet egyetlen felületen legyen kezelhető, akár SMS, MMS vagy éppen infrán fogadott képfájl. Apropó: erre a telefonra sem sikerült infrán képet küldeni közvetlenül Windows XP-ből. Máskülönben fényképezős headsettel vagy wapról letöltve lehet képet belevarázsolni.

Az üzenettípusok szétválasztásának következetlenségét jelzi, hogy a szöveges üzenetek között található az "Új e-mail" pont is, ráadásul az alábbi sorrendben szerepelnek: "Új üzenet / Bejövő / Új e-mail / Elküldött". Én vagy egymás mellé tettem volna az "Új üzenet" és "Új e-mail" pontokat, vagy az e-mailt a végére, az elküldött SMS-ek után.

Mivel az SMS-írás az SMS/MMS szétválasztása miatt négy gombnyomással érhető csak el, gyorsbillentyűként alaphelyzetből a bal kurzorgombbal azonnal ide lehet jutni. Hasonló a helyzet a naptárral, ami szintén elég nehézkesen érhető el menüből, a Szervező menüpont ugyanis Naptár és Teendők részre oszlik, így a naptár Menü 81 lenne egyébként, ennek beütése után viszont egy bő másodperc után jelenik csak meg a naptár. Ennek elkerülésére alaphelyzetből a jobb kurzorgombbal egyből a naptárhoz juthatunk.

A fenti két gyorsbillentyű előnyét csorbítja, hogy ezen a telefonon nagyon közel esik egymáshoz a zöld (híváskzdeményező, illetve fogadó) gomb és a bal nyíl, ugyanígy a jobb nyíl a piros gombbal. Valójában nem is külön gombok ezek, hanem össze vannak nőve az adott oldal képernyő alatti kék gombjával. Az első napok arról szólnak, hogy az ember feszülten figyeli, hogy a megfelelő szögben tapassza hüvelykujját a gombokra, különben újrahívás helyett könnyen SMS-írásban találhatja magát.

Adatátvitel

A telefon beépített WAP böngészője 9600/14000 bps adathíváson vagy GPRS kapcsolaton keresztül tud kapcsolatot tartani a szolgáltatóval. Ez utóbbival kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy hálózattól és tartózkódási helytől függően néha elérhetetlennek bizonyul, ezért érdemes a GPRS adatátvitelű WAP profil mellett egy adathívásos WAP profilt is készenlétben tartani. A legtöbb helyen, ahol van térerő, de a GPRS átmenetileg (vagy akár hosszabb ideig) nem érhető el, ott megy az adathívás. Többször előfordul, hogy van GPRS, de lassú, és sokszor hosszú 10 másodpercekig nem válaszol egy-egy kattintásra. Ilyenkor is érdemes adathívásra váltani, mert az kiegyensúlyozottabb: általában lassabb, de biztosabb. Szerencsés esetben persze a GPRS messze lekörözi a hagyományos adathívást, de ez ma még nem mindenhol és mindig általános. Mindez persze nem a készülékről, hanem inkább a hálózatról szól, de fontos megjegyezni azok számára, akiknek még nem volt GPRS telefonjuk, hogy mire számítsanak.

A telefon infravörös portja meglepő helyen, a készülék (szemből nézve) jobb oldalán, a 9-es billentyű magasságában helyezhedik el, és ránézésre egyáltalán nem vörös, hanem a fehér műanyagon keresztül megy. A készülék tetején levő két LED az elemlámpáé! Infrán képfájlt (.jpg, .gif) küldeni és fogadni Windows XP-vel nem sikerült, pedig vCard (.vcf) és vCalendar (.vcs) fájlok szépen mentek ide-oda.

Ugyanez a Windows XP minden egyéb telepítés nélkül feltette "Standard Modem over IR link" néven (pedig magyar :-), és +CBST=81,0,1;+CHSN=6,0,0,0 beállításokkal a HSCSD-t is tudta (sebesség: 38,4 kbps).

Kábellel az alsó POP porton keresztül lehet megszólítani a telefont, ennek tesztelése eszköz hiányában nem volt lehetséges.

Erre a készülékre is jellemző a Nokia "újítása", hogy hiába tud adathívást a telefon és hiába rendelkezik infravörös és kábeles csatlakozással is, faxok küldését és fogadását nem támogatja. Számomra érthetetlen ez, hiszen a 2110-estől a 6110-esen át 6210-ig a faxolás természetes dolog volt. A faxoktól annyira irtózik a telefon, hogy (a kártya faxszámára) bejövő faxhívás esetén ki sem csörög, de a feltételes átirányítások sem működnek, ehelyett egyszerűen foglalt jelzést kap a hívó. Elég áttenni a kártyát mondjuk egy 6110-esbe, vagy csak kikapcsolni a telefont és máris kicseng, illetve faxpostára megy a faxhívás. (Ellenszer: feltétel nélküli átirányítás a faxpostára: *21*faxposta*13#) A 3510i esetében nagyjából megértettem, hogy annak se infrája, se normális kábelcsatlakozása nincsen, de egy 5100-ás esetén ez már fáj.

Játékok, alkalmazások

A beépített három játék (Sky Diver, Triple Pop, Bounce) grafikája 2110-esen nevelkedett és monokróm mobiltelefonhoz szokott szemnek lenyűgöző. Felvetődött bennem a kérdés, hogy ha a telefon processzora képes ezeket ilyen sebességgel működtetni és kirajzolni, akkor máshol miért olyan lassú a menü? Sokáig várat magára például már a játéklista megjelenítése, a játékba való belépés és a kilépés (!) is. Különösen zavaró a Java alkalmazások esetében, hogy a menüpontokra lassan reagál a program, eközben viszont visszatér az előző képernyő, jól megzavarva a felhasználót, aki sokáig azt hiszi, hogy a menüpont nem működik.

Érdekes az is, hogy a Nokia weblapjáról wapon letölthető játékok között jelenleg nincs más, mint a három beépített játék és a Converter II, ráadásul ezek is mind régebbi verziók, mint ami a telefonben található, emellett a letölthetőek angol változatok, holott a telefonban magyarul szerepelnek. A játékok/alkalmazások listájában a verziószám megjelenítésekor magától, kérdés nélkül waphívást kezdeményez, más esetekben viszont már enélkül kiírja, hogy "Az oldal nem található", ilyenkor valószínűleg hibás formátumban szerepel a program wap címe, amelyet viszont nem mutat meg.

A fent leírtak többsége a szoros rokoni kapcsolat miatt a Nokia 6100 és 7210 készülékekre is vonatkozik, a speciálisan 5100-ra jellemzők (tokozás, elemlámpa, hőmérő, zajszintmérő) kivételével.

Köszönöm a Nokia Magyarországnak a tesztre kölcsönadott készüléket.

Kolesár András
akolesar@mobil.hix.hu
2003.03.04

[ NOKIA 650, NOKIA 2010, 2110i, 3110, 3210, 3310, 5110, 6110, 6210, 7110, 8110, 9110 ]
[ ERICSSON GH198, GA628, GH688, GF768, A1018s, T10, T28, R320s ]
[ SIEMENS S10, C25, C35i, S25 ] [ ALCATEL One Touch View , Club/Easy/Max ]
[ Panasonic G450, GD50 ] [ Motorola CD930 | v2288 | Timeport ] [ MAXON MX-3000 ]

Kapcsolódó oldalak:

[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100