Nokia 7250i

[ NOKIA 650, NOKIA 2010, 2110i, 3110, 3210, 3310, 5110, 6110, 6210, 7110, 8110, 9110 ]
[ ERICSSON GH198, GA628, GH688, GF768, A1018s, T10, T28, R320s ]
[ SIEMENS S10, C25, C35i, S25 ] [ ALCATEL One Touch View , Club/Easy/Max ]
[ Panasonic G450, GD50 ] [ Motorola CD930 | v2288 | Timeport ] [ MAXON MX-3000 ]


Kattints a képre a nagyításhoz!
Nokia 7250i szemből

Kattints a képre a nagyításhoz!
Nokia 7250i hátulról

Kattints a képre a nagyításhoz!
Nokia 7250i darabokban

Néhány kép a beépített kamerából:

Kontrasztszegény, a szélek életlenek.
A fenti kép önkioldóval készült, a készüléket a földre fektetve.


Elfogadhatatlan kromatikus aberráció (elszíneződés a világos területek szélén), itt kék a bal sarokban.

Ezen az oldalon a képek 150x122 pixelesre kicsinyített változata látható. Kattints a képekre az eredeti fájl megtekintéséhez!


A Nokia 7250i éppen úgy néz ki, mint a többi üzleti felhasználóknak szánt Series 40 mobiltelefon (pl. 6100, 6610, 7210), csak megint másképpen csoportosították a gombokat. Most párosával házasították a gombokat, így az 1-4, 7-*, 2-5, 8-0, 3-6, 9-# gombok egymás ikerpárjai. Meglepő módon nem is zavaró.

A beépített fényképezőgép ötlete remek, tényleg belefért a telefonba, viszont sajnos súlyos kompromisszumokkal. Felbontása 352x288 pixel, amibe még bele is férhetne egy szép képecske, csakhogy a képérzékelő nem kényesztet el azzal, hogy minden pixelre más és más, értékes információval bíró színt helyezzen. A képek homályosak, életlennek tűnnek, színviláguk gyakran túl harsány, kontrasztjuk túlzó, a világos területek gyakran beégnek, a sötét és világos területek határán elfogadhatatlan mértékű kromatikus aberráció látható. Az objektív vignettáló hatása Szmena-8-as képekre emlékeztet, vagyis a képek sarkai jelentősen sötétebbek a középső területnél. Ez némileg kompenzálja az objektív képalkotási hibáját, mivel a képek szélei még a közepüknél is életlenebbek, és ez nem bemozdulástól van. A képek minőségét tovább ronthatja a hátlap "ablakának" tisztasága. Balkezes felhasználók azonnal összefogdossák mutatóujjukkal, de jobbkezesek is összemaszatolják előbb-utóbb. Mivel semmi sem védi a zsebben, könnyen meg is karcolódhat.

A képek oldalhosszainak aránya soha nem hallott 11:9, ez sokkal "magasabb", vagyis négyzethez közelebbi képet jelent még az elterjedt digitális fényképezőgépekénél is (4:3), nem beszélve a hagyományos 35 mm-es (Leica) képek arányáról (3:2). Ez persze elég elméleti szempont, mert a képminőséget látva senkinek sem jutna eszébe digitális laborba adni a 10-25 kilobájtos alapanyagot. A JPEG-tömörítés három fokozatban állítható, és csak a "kiváló" beállítást használtam, de még ennél is szemmel látható a JPEG algoritmus által képre helyezett mintázat.

Érdekes új funkció a képszerkesztés, amellyel szöveget, vonalas ábrákat tehetünk a képre, valamint keretet adhatunk neki. A kép egyéb beálllításai között találtam egy "élesség" menüpontot, ami szerintem csúny melléfordítás, az angol menüben "contrast"-nak írják és valóban a kontraszt beállítására szolgál.

Sajnálatos módon a Nokia nem tette lehetővé a készített képek infrán való átküldését. Sem másik telefonra, sem PDA-ra, sem PC-re nem lehet elküldeni képet, és elenkező irányban sem. Különösen azért furcsa ez a korlátozás, mert például névjegyet minden gond nélkül küld és fogad .vcf fájlként. Képek kezeléséhez PC-re (csak Windows!) fel kell telepíteni a Nokia PC Suite programot (letöltés: 20 MB), ezzel lehet hozzájutni a készített képekhez. Azok, akik nem Windows 98-NT-2000-XP gépet használnak (tehát pl. Linux, Macintosh vagy Windows 95-öt, illetve egyéb operációs rendszert) nem tudom, hogy mit kezdenek a képeikkel szoftver hiányában. Az egyetlen alternatíva az MMS-ben való küldés lehet, azonban ez túl drága ahhoz, hogy a hiányzó infravörös küldést helyettesítse. Miért is nem lehet infrán képeket küldözgetni? A teszttelefon átvételekor feltett kérdésre a Nokia képviselője azt válaszolta, hogy ez a koncepció. Úgy gondolom, hogy ez elsősorban szolgáltató-barát döntés, a felhasználóknak korlátozást jelent, valamint pluszköltséget, ha az MMS-t választják.

Ha már szóba került a PC Suite, lássuk az összetevőit. Először megpróbáltam képet tölteni a telefonra. A Nokia Image Converterrel nem sikerült boldogulnom. Nem lenne szabad általánosságban állítanom, hogy alkalmatlan a feladatára, hiszen látszik rajta, hogy nagy gondossággal tervezték meg, varázsló-szerűen vezet végig a képkezelés lépésein, a végén mégis azt kapom, hogy "a képet nem sikerült a telefonra küldeni". A program kezelőfelülete annyira egyszerű és tiszta, hogy mégig nem értem, mit ronottam el.

A Nokia Phone Browser elvileg arra jó, hogy számítógépes mappaként láthatjuk, kezelhetjük a telefon galériájának mappáit. Ez odáig rendben is van, hogy első csatlakoztatáskor letölti a telefon tartalmát számítógépünkre (bár kicsit zavaró, hogy közben semmilyen jelzést nem ad, hogy még dolgozik vagy már befejezte), viszont a telefonra ezen keresztül nem sikerült adatot feltölteni. Belemásoltam egy képet, vigyázva arra, hogy kicsi legyen és egyszerű nevű, de csak a PC-s mappában találtam rá, a telefonban nem. Nyomtam egy frissítés gombot, erre megjelent egy ablak az alábbi felirattal: "A telefon és a számítógép adatainak frissítése folyamatban." Nem mértem az időt, de elég sokáig dolgozott, többek közt ezt a bekezdést is leírtam már, és még nem végzett. Az előrehaladást jelző kék csík 3-4 másodpercenként felszaladt 0-ről 100-ra, majd újraindult, ez tehát nem tudott megnyugtatni abban, hogy várjak-e további 10 percet.

A Nokia PC Sync profi munkának tűnik, gyönyörű kezelőfelület, részletes beállítások, korrektül kijelzett becsült hátralevő idő a műveletek közben.

A Nokia Phone Editor viszonylag használható, egyedül a SIM-en levő fordított ékezetes nevekkel nem tudott mut kezdeni, de legalább igyekezett a hozzájuk legközelebb álló (ékezettelen) betűt megtalálni.

Visszatérve a telefonra, a többi tulajdonságában nagyjából megegyezik az elődjeivel. Könnyű, kicsi, dizájnos és van hova hurkolni a nyakbaakasztó madzagot. Beépített játékok: Bounce, Triple Pop. A 7250-hez képest az i betű főbb jelentései a már említett képszerkesztő funciókon felül:

A WAP böngésző XHTML-oldalakat is meg tud jeleníteni, de hogy ennek mi előnye van az átlagos magyar wapozó számára, az nem derült ki számomra.

Ötletes megoldás, hogy ébresztőhangként nem csak csipogást lehet kérni, hanem csengőhangot vagy az FM rádiót is. Ez utóbbi persze csak akkor működik, ha a Pop-Portra valamilyen kiegészítőt csatlakozatunk, mert az szolgál antennául. A tartozékként adott headset kiváló erre a célra, és ébresztéskor automatikusan kihangosítva indul el a rádió. Sajnos az ébresztés beállításakor semmi nem figyelmeztet arra, hogy a rádióhoz antenna kell, ezt elfelejtve csipogással ébreszt a telefon. A kihangosított rádió egyébként viszonylag érthető, zenei élményt nem igazán várhatunk tőle, arra a headsetet érdemes használni.

A készülék memóriája örvendetesen nagy, kb. 3 és fél megabájt áll rendelkezésre képek és hangok elmentésére. Ehhez képest furcsa, hogy a kamera még a VGA-nál is kisebb felbontású, és túlzott JPEG tömörítéssel 30 kb alatt tartja a képeket.

Szinte magától értetődő funció lenne más fényképezős-MMS-es készülékekben is a névjegyhez való fénykép-társítás. A telefonkönyvben a névhez tartozó bejegyzések között ugyanis a telefonszámok, címek között kép is lehet, amely beérkező híváskor meg is jelenik a kijelzőn. Kimenő hívásnál, illetve a nem fogadott számok listájában sajnos nincs kép, pedig lehetne ugyanezen az elven.

Összességében: a 7250i mindenképpen jó választás, ha minél kisebb készülékben valamilyen kamerát szeretnénk magunkkal cipelni, és közben rádiózni is szeretnénk. Ez utóbbi funkciót elég jól ellátja, de digitális kamerát nem helyettesíthet a képek minősége miatt.

Kolesár András
akolesar@mobil.hix.hu
2003.10.13

[ NOKIA 650, NOKIA 2010, 2110i, 3110, 3210, 3310, 5110, 6110, 6210, 7110, 8110, 9110 ]
[ ERICSSON GH198, GA628, GH688, GF768, A1018s, T10, T28, R320s ]
[ SIEMENS S10, C25, C35i, S25 ] [ ALCATEL One Touch View , Club/Easy/Max ]
[ Panasonic G450, GD50 ] [ Motorola CD930 | v2288 | Timeport ] [ MAXON MX-3000 ]

Kapcsolódó oldalak:

[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100