Nokia 7650

[ NOKIA 650, NOKIA 2010, 2110i, 3110, 3210, 3310, 5110, 6110, 6210, 7110, 8110, 9110 ]
[ ERICSSON GH198, GA628, GH688, GF768, A1018s, T10, T28, R320s ]
[ SIEMENS S10, C25, C35i, S25 ] [ ALCATEL One Touch View , Club/Easy/Max ]
[ Panasonic G450, GD50 ] [ Motorola CD930 | v2288 | Timeport ] [ MAXON MX-3000 ]

(a fénykép a Nokia honlapjáról származik,
http://nokia.com)

(a fénykép a Nokia Magyarország honlapjáról származik,
http://nokia.hu)

Méret: 114 x 56 x 26 mm
Tömeg: 154 g
Akkumulátor kapacitás (típus/beszélgetés/készenlét)
550 mAh Li-Ion/2-4 óra/100-150 óra

A képminőségről inkább beszéljenek maguk a képek! Elsőként egy "tájkép", összehesonlításul ugyanazon a helyen egy igényesebb amatőr digitális kamerával (Canon Powershot Pro90 IS) is lefényképeztük a témát. Az esélyegyenlőség kedvéért a digitális fényképezőgépet "lebutítottuk" kicsit: 640x480-as felbontás (eredetileg ugyanis 2.6 megapixeles), "középső" JPEG-tömörítés. Így is háromszor akkora lett a fájlméret (Nokia 7650: kb. 50 kB, Canon Pro90: kb. 150 kB), és bár a felbontás ugyanakkora, a két kép minősége jelentősen különbözik egymástól. Mivel a Pro90 IS legnagyobb látószöge 37mm-nek felel meg normál 35mm-es filmre vonatkoztatva, ezért feltételezhető, hogy a Nokia 7650-es látószöge az amatőr gépeken megszokott 35mm-esnek felel meg. A képek Budapesten, az I. kerületi Naphegy téren készültek, az MTI épületét ábrázolják. Mindkét fájl eredeti (nem végeztünk rajtuk semmilyen átalakítást), ezt a bennük levő EXIF adatok is tanúsítják. Itt a képek 280 pixel szélességűre kicsinyítve láthatók, rákattintva az eredetiek jelennek meg új ablakban.


A fenti kép Nokia 7650-el készült.


A fenti kép Canon Powershot Pro90 IS digitális fényképezőgéppel készült, ugyanott, ugyanakkor.

További képek, amelyek mind Nokia 7650-el készültek:


A Pannon GSM jóvoltából két darab Nokia 7650-es készülék vendégeskedett nálunk közel két héten keresztül. Saját SIM kártyáinkkal használtuk a készülékeket, így mindennapi életünk részévé váltak a tesztidőszak alatt. Kezdjük a történetet az elején:

Beüzemelés
A készülékek eredeti gyári csomagban, újszerűen érkeztek. Izgalmas kérdés volt a SIM kártyák helyének megtalálása, ehhez szégyenszemre fel kellett lapozni a használati útmutatót. A felső részen, a kamera feletti takarólapot kellett levenni, és fentről becsúsztatni. Akkumulátora a 8210 óta ismert BLS-2, ez 650 mAh (más források szerint 750 mAh) kapacitású. Saját tapasztalatom megegyezik a már megjelent tesztekével, miszerint a színes kijelző, kamera és a jól megterhelt processzor tápellátására ennél nagyobb akkumulátor volna szükséges. Szokásos használat mellett ugyanis 2-3 naponta kellett tölteni a telefonokat.

Kézbevétel
A telefon szétcsúsztatható, a hátsó része megy lefelé, ekkor jelenik meg elöl a billentyűzet, hátul pedig a kamera. A felső részen, a nagy kijelző alatt is van sok gomb: 4 irányú és gombnyomást is érzékelő joystick, két kék programozható billentyű és balra egy forgást szimbolizáló gomb, amivel a menübe lehetett belépni, illetve hosszantartva a futó alkalmazások között választani. A telefon öszezárásakor a 7110-esben megismert módon megkérdezi, hogy aktiválja-e a billentyűzárat.

Kamera
A telefon szétcsúsztatásával hátul előbukkanó kamera objektívje megdöbbentően kicsi, így kíváncsian vártuk, hogy milyen képminőséget produkál. Az első eredmények elég lehangolóak voltak: a képek széle szinte teljesen elmosódott. Megtisztítottuk az objektívet, próbáltuk a lehető leginkább mozdulatlanul tartani a készüléket fényképezés közben, beállítottuk a legjobb képminőséget (ez itt kizárólag a JPEG-tömörítés fokát jelenti), de mindezekkel együtt nem sikerült lényegesen javítani az eredményen. 60-70 fényképet készítettünk a készülékekkel egyenként, ezek között kb. fele-fele arányban voltak beltéri (műfényes) és kültéri (természetes fényű) képek. A kamera teljesen automatikus, az imént említett JPEG-tömörítési fokon kívül más nem állítható rajta. Az automatika viszonylag jól bánik a fényerővel és a színhőmérséklettel, fókuszt szerintem nem állít (fix fókuszos objektívet sejtek), ezekkel tehát nem lenne probléma, szerintem a gond az objetív képalkotásával és az analóg-digitális átalakítást végző képérzékelővel van.

MMS
Mivel még nem hazsnáltam MMS készüléket, kicsit tájékozatlan voltam, mit kell hozzá beállítani a telefonon. Legelőször meg kellett rendelni az MMS szolgáltatást (Pannon előfizetőként a 1741-es számon). Utána a Pannon GSM weboldaláról megpróbáltam bepötyögni a beállításokat, de ez valamiért nem sikerült. Végül a PannonIndex-ből töltöttem le az alábbi kóddal: "BEA MMS N7650" (9000749-re). Innentől kezdve működött is, egy fényképet máris átküldtem a másik telefonra. Ez eléggé egyszerűen megy: a fénykép megnyitása után a menüből a Küldés/MMS-ben pontot válsztva készített egy olyan MMS-t, amelyben benne volt az eredetileg 640x480 pixeles kép 160x120 pixelre kicsinyítve. Alá lehet a szöveget írni, majd címzettet választani a telefonkönyvből. Ha a címzett nincs benne a telefonkönyvben, akkor csak úgy tudtam megadni, hogy a kép fölé mozgattam a kurzort, és a címzett mezőbe írtam közvetlenül. Ez a felület egyébként nagyon hasonlít a grafikus levelezőprogramokra, különösen annak figyelembevételével, hogy MMS-t telefonszámra és emailcímre is el lehet küldeni. A címzett ilyenkor egy üres szövegű levelet kap, melynek feladójában a telefonszám szerepel, és több csatolt állomány is tartozik a levélhez (ezek egyike a kép .jpg kiterjesztéssel), sajnos az MMS szövege is csatolt állományként látszik, nem az üzenet törzsébe kerül.

Az MMS másik telefonra nem olyan gyorsan kerül át, mint az SMS. Ez nem a készülék sajátossága, mindenesetre kezdő MMS-felhasználóként feltűnt. Maga az elküldés is sok másodpercig tart (azalatt a GPRS-kapcsolatot jelző G betű körül egy négyzet látszik). Ezután (de nem azonnal) a címzett telefonja csippan egyet és kiírja, hogy "Üzenet letöltése", majd ezután 10-15 másodperccel megérkezik az üzenet. A 7650-es szerencsés tulajdonsága, hogy mindenféle üzenet ugyanabba a bejövő mappába kerül, legyen akár MMS, SMS, vagy akár infrán-bluetoothon át küldött fájl.

MMS hírszolgáltatás a Pannon GSM-nél
Próbaképpen megrendeltem mind a négy MMS hírkaregóriát is (UZLET BE, SPORT BE, MAGAZIN BE, SZINES BE). Ezután csakhamar megérkezett az első hír-MMS, amelyet naponta 8-10 követett. Ezek általában egy fényképpel kezdődtek, majd hosszabb-rövidebb szöveg követte. A megszokott SMS-ekhez képest esetenként lényegesen hosszabb szövegeknél azt éreztem, hogy napközben, menet közben túl hosszú - annak ellenére, hogy ugyanezt a cikket szívesen elolvasnám újságban vagy weboldalon, amikor éppen hátradőlök otthon a hintaszékben. Örömmel tapasztaltam viszont, hogy minden magyar ékezetes betű helyesen jelent meg a szövegben, az MMS-t tehát nem korlátozza az SMS-ekre jellemző szabványos GSM betűrendszer (fordítva dőlő ékezetek, ékezettelen nagybetűk). Eleinte nem töröltem ezeket az üzeneteket, ám egyszer betelt a 7650 memóriája, ilyenkor olyan SMS érkezett, amivel a webes felületen nézhetem meg az MMS tartalmát - MMS-ben tehát már nem tudtam megkapni ugyanazt újra. Innentől kezdve folyamatosan töröltem a hír-MMS-eket, de a sok fénykép miatt később is előfordult néha, hogy betelt a memória.

További funkciók
Előrebocsátom, hogy nem próbáltam ki a létező összes funkciót, csak azokat, amiről hallottam a 7650-es kapcsán, illetve amire szükségem volt a mindennapi használat során. A tesztidőszak végén, egy másik tesztet olvasgatva fedeztem csak fel, hogy a készülék bal oldalán is van egy piros gomb (jobb oldalon ugyanitt a kikapcsoló/profilváltó gomb lakik), amellyel asztalon kihangosítható a telefon. Máris kipróbáltam, de csalódnom kellett benne: működött ugyan, de az asztalra helyezve karnyújtásnyi távolságból már alig lehetett érteni a másik felet. Előzőleg huzamosabb ideig használtam Nokia 9110 Communicatort, az lényegesen nagyobb hangerőt és egyúttal jobb hangminőséget produkált, felvette a versenyt az autóba épített gyári Nokia kihangosítóval (CARK-91).

A menüszerkezet teljesen eltér a 2110-től a 6310-ig alkalmazottól. A főmenü táblázatosan elrendezett ikonokból áll, ezek legtöbbjén belül már viszont 3-4 elemből álló listák jönnek elő, amelyekre kattintva hasonló listák nyílnak meg. Izgalmassá (és először kicsit áttekinthetetlenné, később gyorsabbá) az teszi, hogy az első szintű lista elemei a háttérben levő oldalak címeként visszaköszönnek akkor, ha második szintű listában bolyongunk fel-le. Ekkor ugyanis a bal-jobb gomb az előző-következő lapra mutat, tehát egy gombnyomással úszhatunk meg hármat (egy szinttel visszalépés, le/fel a következő pontra, majd belépés).

Nagyon jó volt bluetooth-on keresztül Snake-et játszani egymás ellen. Nem kellett görcsösen a másik telefon felé irányítani az infrát, és akár a szoba ellentétes sarkaiból is működött. Hiányoltuk telefon súgójából, hogy a pályán megjelenő energia-jeleknek mi a jelentésük. Infrán is kipróbáltuk, de akkor lényegesen lassabb és bizonytalanabb volt a kapcsolat - ez a 6110-esen jobban működött.

Remeknek tűnt a "PDA"-rész, vagyis a telefonkönyv, naptár és teendő-lista. Mivel csak rövid ideig használtam a készüléket, nem töltöttem fel teljesen minden adatommal, de nagyon rugalmasnak tűntek a funkciók, talán még a 9110 Communicatornál is jobban használható. Kérdéses persze, hogy ha valakinek kevés a 4 Mb memória, mit tehet, mert a 7650-es tárolókapacitása nem bővíthető, és a fényképeket is el kell helyezni valahol.

Kellemes meglepetést okozott az infravörös fájlátvitel, amely Windows XP-t futtató notebook IrDA-portjával teljesen jól működött. Először a gép felől küldtem képet a telefonra, hogy MMS-ben továbbküldjem. A telefonban bejövő üzenetként jelent meg (feladó: infravörös), innen azután máris lehetett továbbítani. A tesztidőszak végeztével a sok-sok képet úgy töltöttem át a számítógépre, hogy a "képek" alkalmazásban egy paranccsal kijelöltem az összes elemet, majd infrán elküldtem a gép felé. Az rákérdezett, hogy fogadom-e, és volt "igen, mindet" lehetőség, így további beavatkozás nélkül jött le az összes, helyes fájlnévvel .jpg kiterjesztéssel, EXIF adatokkal.

Életemben először ezen a telefonon írtam T9 szótárral magyarul. A legtöbb szót tudta, a kétértelmű esetekben pedig általában a második javaslatra megtaláltam a kívánt szót. Persze hamar találtam hiányosságot is: az "ékezet" szót nem ismerte a szótár, a "Nokia" persze benne volt. A jelek beszúrása kicsit körülményes, bár lehet, hogy van egyszerűbb módja is például a vessző írásának, de nekem csak a menüből, az írásjel beszúrása funkcióval sikerült. Klassz viszont, hogy a T9 szótár ki- és bekapcsolásához nem kell menüben keresgélni, hanem a # gombbal lehet váltani "abc | .Abc | T9 abc T9 .Abc" illetve hosszú gombnyomásra "123" írásmódok között, ahol a T9 helyett egy aláhúzott ábra szerepel a képernyőn.

Összefoglalás

A 7650 úttörő telefon, a törzsfejlődésben betöltött szerepe talán a 2110-es Nokiához hasonlítható. Számos újdonság debütál benne, új irányt jelöl a fejlesztésekben, ám bizonyos szempontok szerint még csak az első fecske: a fényképezőgép gyenge képminősége, a korlátozott memória és kis akkumulátor-üzemidő miatt még van mit fejleszenie a Nokiának.

Kolesár András
akolesar@mobil.hix.hu
2002.12.09

Kiegészítés 2002.12.23-án: Megdöbbentő történet olvasható a mobilvilag.hu cikkében, melynek címe magáért beszél: "A Nokia 7650 tele memóriával használhatatlanná válik és a memóriában tárolt összes (!) felhasználói adat véglegesen elveszik!". Apró pontosítás: az adatok a szervizben történő újraformázás közben vesznek el, addig viszont teljesen használhatatlan a telefon, így nincs lehetőség adatmentésre. Mindehhez "csupán" tele kell fényképezni a telefon memóriáját!

[ NOKIA 650, NOKIA 2010, 2110i, 3110, 3210, 3310, 5110, 6110, 6210, 7110, 8110, 9110 ]
[ ERICSSON GH198, GA628, GH688, GF768, A1018s, T10, T28, R320s ]
[ SIEMENS S10, C25, C35i, S25 ] [ ALCATEL One Touch View , Club/Easy/Max ]
[ Panasonic G450, GD50 ] [ Motorola CD930 | v2288 | Timeport ] [ MAXON MX-3000 ]

Kapcsolódó oldalak:

[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100