Linkek - ablak a világra. Szívesen linkelünk a témában, visszafelé mutató link reményében.
Szolgáltatók - akik nélkül nem is lenne semmi. Jó is, hogy linkelünk rájuk, mert elég sok munkát megspórolnak nekünk a weboldalaikkal. Főleg most az indulásnál, hiszen szinten minden megtalálható náluk. Persze mindenki a magáét dícséri elsősorban, emiatt nehéz eligazodni, ezért is alakul meg az oldalunk.

0660 Az akkor még Westel nevű szolgáltató NMT technológiával, 450 MHz-en kezdte meg szolgáltatását 1990 októberében. 1994 márciusáig az egyedüli mobilszolgáltató volt Magyarországon és neve szinonimája volt a mobiltelefóniának. A GSM társaságok megjelenése után – bár sokan a végét jósolták – alacsonyabb tarifáival sikerült megnyernie a költségérzékeny fogyasztók egy részét és előfizetőinek létszáma tovább növekedett. Az egyre élesedő versenyben azonban figyelmeztető jel volt, hogy 1999 utolsó negyedévében már csökkent az előfizetők száma. A GSM szolgáltatókkal folytatott küzdelemből a cégnek elsősorban a közcélú TETRA szolgáltatás jogának elnyerése vagy a rendszer digitalizálása jelenthet kiutat. A cég tavaly a Westel helyett a 0660 nevet vette fel.
 
Westel Az analóg cég infrastruktúrájára, szakembereire és ismertségére alapozva, már az 1994-es évben gyorsan növekedésnek indult. Az akkor még Westel 900 névre hallgató cég az első évtől piacvezető lett és első helyezését azóta is biztosan őrzi. Évek óta lényegében változatlan menedzsment, kidolgozott marketing, konkurenseitől jól megkülönböztethető árpolitika, valamivel magasabb tarifák jellemzik. Tekintettel arra, hogy 2000 végén már birtokba vehetik az 1800 MHz-es frekvenciasávokat és terveik között szerepel majd a harmadik generációs mobilszolgáltatás jogának megszerzése is, ezért a 900 és GSM jelzők elhagyásával nevük Westel-re (Westel Mobil Távközlési Rt.) változott.
 
Pannon GSM 1994 március 26-án mint az első magyarországi GSM szolgáltató kezdte meg működését. Kétségtelenül nehéz helyzetben volt legfőbb vetélytársával szemben, de a lefedettségben és a szolgáltatások terén kezdetben meglévő hátrányát gyorsan ledolgozta. A vegyes tulajdonosi szerkezet és a többszöri változások nem tettek jót a menedzsmentnek és a bizonytalankodás is hozzájárulhatott a lemaradáshoz. A legújabb vezetés alatt a cég ismét erőre kapott és méltó versenytárs a gyorsan változó mobilpiacon.
 
Vodafone A rosszul csengő V.R.A.M. név helyett az előfizetők Vodafone néven ismerik az új magyarországi mobilcéget. A nemzetközi szinten vezető mobilszolgáltató hazai leányvállalatának piacra lépése azonban nem sikerült túl jól és úgy tűnik, hogy a cég zömében külföldi vezetői mintha még ma sem értenék a magyar sajátosságokat. Az indulás nehézségei természetesen érthetőek, hiszen két erős versenytársuk komoly feladat elé állítja a most felcseperedő céget és az is valószínű, hogy a nemzetközi háttér és a jelentős tőkeerő valószínűleg orvosolni fogja majd a gyermekbetegségeket (a valódi sikerhez azonban több kell mint a külföldi megoldások "importálása").
 

Gyártók - mármint akik a készülékekkel szórakoztatnak bennünket.

Nokia Finn cég, egy városról kapta a nevét. Milyen vicces is: szerintem mi magyarok cikinek éreznénk, ha egy magyar cég egy város nevével nyomulna a világban, pl. Szeged 2110i. Igaz, van élő példa is, a Rába (na jó, az egy folyó), de azt már megszoktuk. A finnek is megszokhatták, hiszen a cég már százéves, fafeldolgozással kezdte anno.

Köszönettel fogadtam Bakonyi Zoltán (Helsinki) megjegyzését a témában: "Én jártam a névadó Nokia Kaupunki-ban (=város, ma már leginkább így hívják, megkülönböztetésül a cégtől), és hidd el nekem, nagyvárosról szó sincs. Egy jellegtelen, unalmas, kimondottan kisváros a közeli ipari központ és megyeszékhely, Tampere árnyékában. Itt van az (tudtommal) ma is működő gumigyár, ami első sorban a hatalmas szovjet megrendelésnek köszönhető gumigyártásból gazdagodott meg. A "Nokian" gumicsizma vagy autógumi (én is azt használok) ma is jó márkának számít Finnországban. A gumi után jött a szintén sikeressé vált kábelgyártás, és csak ezután az elektronika."

Ericsson Erik fia svéd. Kicsit talán szögletes a finnekhez képest, ld. még a régebbi Volvo-k formáját. Viszont annyira megbízhatók is a telefonok.
Motorola Amerikai, letagadhatatlanul. Európai szemmel nézve furcsa formájú és logikájú készülékei kevésbé kelendőek errefelé, mint az újvilágban.

Konkurencia / Kollégák - be kell vallanunk, nem vagyunk egyedül.

www.mobilvilag.hu Eredetileg hirnet.com volt, később terminal.hu/gsm, most ezen a néven fut. Friss hírek, minden hír egyben topic is, amire szép számban érkeznek is hozzászólások. Emellett letölthető programok, szép számban.
 
umbrella.emg.hu/gsm Friss hírek szintén, info minden készülékről tippekkel együtt, millió letölthető progi. Csevej, SMS-küldés is van!
 
nokia.hypolit.net Nevével és a háttér-képével ellentétben nem csak Nokia-oldal. Csengőhang-logó-törés, programok minden mennyiségben.
 
Nokia 9110 Kommunikátor A legszebb dizájnú magyar oldal a témában! Személyes tapasztalatok, az érem másik oldala is elolvasható.
 
GSM server Nagyon tetszik a szlogenje: "Az emberiség fele még soha nem beszélt telefonon!" - dallamok, műholdas telefonok, kódok és kódkeresőszerver, SMS küldés.
 
mobil.big.hu Bölcsen oldották meg a hatalmas ismeretanyag közlésének problémáját: saját tartalom helyett a főoldalon tetemes (és irigyelhető) linkgyűjtemény lakik: szoftver letöltés, GSM kereskedők, gyártók, SMS, apróhirdetés, WAP, Mobil Világ hírek, Prím-Online hírek, logók-csengőhangok, trükkök és vásárlás témák szerint csoportosítva.
 
mobil.internetto.hu Ők hasonlítanak ránk legjobban: szubjektív készülékleírások, friss hírek. Nemrég indult, egyelőre nem tudni, merre fejlődik.
 

OFF TOPIC linkek - részben személyes elfogultság alapján.

Budapest Fesztiválváros Budapest Fesztiváljai (Tavaszi, Őszi, online jegyigényléssel), Budapesti Búcsú és egyéb rendezvények hivatalos honlapja.
PENTATON Koncert- és Művészügynökség A 10 éves születésnap alkalmából új honlap készült. Tevékenységek: színházi produkciók, fesztiválok, rendezvényszervezés, egyéni művészközvetítés.
Startlap - a klasszikus nyitóoldal, linkgyűjtemény
Lehet, hogy mások megköveznek érte, de szerintem a Startlap volt az első átfogó linkoldal. Mindenesetre a látogatottsága a legmagasabb a vetélytársai előtt.

www.start-hu.com - Magyarország innen indul!
Nem szabad egy ilyen klassz vállalkozást alábecsülni a puritán logo miatt! Nagyon bő linkgyűjtemény olvasható a főoldalon, tematikusan csoportosítva.
Webmania - a legjobb honlapok
Olyan kinézetű linkgyűjtemény mint a Startlap, csak inverz színekben. :-)

Globopolis
Szabadidőd eltöltéséhez tippeket kínál a www.globopolis.hu, a városkalauz az éjszakai élet, szórakozás, filmek, éttermek és utazás terén.


A magyar STB+ csapat lelkes csapata izgalmas dolgokra használja fel a processzor (egyébként kihasználatlan) számítási teljesítményének 98%-át.
 
A SETI@Home egy rádióteleszkóp által fogott jelek feldolgozására alakult szervezet, amely "bérmunkában" foglalkoztatja a vállakozó kedvűek számítógépét.

[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100