Pannon GSM - az élvonal

A szolgáltató:
Az 1994. március 26-án piacra lépő Pannon GSM előfizetői létszámot és árbevételt tekintve a második legnagyobb mobilszolgáltató (előfizetőinek száma 2000. október 11-én meghaladta az egymilliót). A társaság 900 Mhz-en (2000 végétől pedig 1800 MHz-en is) nyújt GSM szolgáltatást.

Díjcsomagok:
A Pannon GSM "valódi" előfizetői havonta utólag fizetik a havi alapdíjat és a beszélgetési díjakat. A Pannon 1999. október 6-ától bevezette a másodperc alapú számlázást, 2000. február 1-jétől pedig minden díjcsomagban (értve ez alatt a Praktikum csomagokat is) egységesen csökkentette a csúcsidőt, amely így nem 8-20 illetve 8-22, hanem csak 8-18 óráig tart.

Az előfizetők 2000. március 27-től háromféle díjcsomag, a Minimum, a Momentum és az Optimum közül választhatnak. A társaság 6. születésnapja alkalmából a Momentum díjcsomag bevezetése mellett csökkentette az Optimum hálózaton belüli percdíjait, a Minimum havi díját és a hangposta hívások díját is. A Minimum bruttó 2750 forintos havidíja 1500 forint beszélgetési lehetőséget tartalmaz, magasak a csúcsidős percdíjak, viszont kedvezőek a csúcsidőn kívüli és a hangposta hívások díjai. A Momentum különlegessége, hogy 3625 forintos havi alapdíjában 45 percnyi beszélgetési lehetőség van. Az Optimum tarifacsomag havi alapdíja 4625 forint, percdíjai kedvezőek - most már hálózaton belül kedvezményesek a hívások - és meghatározott összegű forgalom felett 25-30 százalékos kedvezmény jár. További megtakarítások érhetőek el a tavaly év végén bevezetett PannonTeam és a 2000. februárjában bevezetett Top 3 szolgáltatásokkal. A PannonTeam esetén csekély havidíj ellenében kedvező csúcsidős percdíjjal hívhatjuk a velünk azonos előfizetőjű telefonokat, míg a Top 3 révén előre meghatározott 3 Pannon GSM (vagy 2 Pannon 1 vezetékes) számot 25 százalékos kedvezménnyel lehet hívni. A Pannon GSM előfizetések mellé fél éves előfizetői múlt után 1999. óta Partnerkártyákat is lehet venni. A Partnerkártya havidíja alacsony (1125 Ft) és percdíjai a Minimum csomag díjaival egyeznek meg.

Pre-paid kártya:
A Pannon GSM feltölthető kártyákat is kínál Praktikum néven: ebben az esetben nem érkezik havi számla, előfizetési díj sincs, a fizetés úgy történik, mint az utcai kártyás fülkéknél már megszoktuk: kell venni egy "kártyát", amelynek összegét később lebeszélhetjük. Fontos tisztázni, hogy a feltöltőkártya (Westelnél: mobiljegy) nem azonos a SIM kártyával! Minden GSM telefonban kell lennie egy SIM kártyának, amely a telefonszámot rögzíti, és az ehhez tartozó pénz-egyenleget lehet megnövelni a feltöltőkártyán szereplő összeggel.

A feltölthető Praktikum kártyák háromféle díjcsomaggal - Privát, Classic és Pro - választhatóak és ezeket háromféle feltöltőkártyával lehet feltölteni (3.600, 7.200, 14.400 forintosak). Újdonság, hogy 2000. május 8. óta az 1741-es szám felhívásával a Praktikum díjcsomag bruttó 1900 forintos egyszeri díj ellenében módosítható. A csúcsidő 8-18 óráig tart, a feltöltőkártyák ára és az egyenleget növelő összeg nem azonos; a 7.200-as kártya 8.100-al növeli az egyenleget, a 14.400 forintos kártya pedig 18.000-el, így tehát a percdíjakat akár 25 százalékkal lehet csökkenteni. Egy feltöltéssel a kártya 365 napig használható, ha ezután nem töltik fel ismét, a SIM kártya használhatatlanná válik és a telefonszám is elvész.


A Pannon GSM a magyarországi GSM szolgáltatók közül elsőként, 2000. június 21-én bevezette a külföldön is használható prepaid kártyát, a Praktikum Roamingot. Különlegessége, hogy külföldre az IP alapú PluszNulla szolgáltatáson keresztül lép ki a hívás, ezért percenként "csak" bruttó 125 forintba kerül a hívásfogadás.

A feltölthető kártyák csak korlátozással használhatók, a havidíj-mentességért cserébe: külföldön egyelőre csak a Praktikum Roaming működik, az is csak hívásfogadásra és SMS küldésre alkalmas; nem lehet rájuk megrendelni sok szolgáltatást (bár a hívószámkijelzés, az egyirányú adat és faxátvitel szolgáltatások már rendelkezésre állnak). A feltölthető kártya a szám megtartásával átalakítható előfizetésessé.

Akciós készülékek:
A Pannon GSM akciókkal teszi könnyebbé az új előfizetővé válást. Gyakorlatilag folyamatosan lehet kapni akciós csomagokat, ahol új készülék és kártya együtt lényegesen olcsóbb, mint külön-külön listaáron. Ennek feltétele egy olyan nyilatkozat aláírása, amelyben az előfizető 2 évre vállalja a havidíj fizetését, felfüggesztés nélkül. A biztonság kedvéért a készülék rendszerint a hálózathoz van rögzítve, más hálózat kártyájával nem használható. A feltölthető kártyákat is meg lehet venni akciós készülékkel, ebben az esetben nem kell 2 évre nyilatkozatot tenni, viszont az ár is magasabb.

A régi előfizetők az aktuális akciós árlistában szereplő összegért új telefonhoz juthatnak, ha további 2 évre aláírják az előbb említett nyilatkozatot. Ekkor értelemszerűen nem kapnak új kártyát az akciós árú készülék mellé.

Értéknövelt szolgáltatások:
A ma már kötelezőnek tekinthető szolgáltatások mellett (pl. hívásátirányítás, hívásvárakoztatás, SMS küldés) érdekesebbnek tekinthető a Pannon MobilPosta, a PannOnline (Internetes hozzáférést biztosít előfizetői adatainkhoz, pl. számlaképek, ingyenes vagy letölthető hívásrészletezés, Praktikumosoknak díjmentes egyenleginformáció), az Internetes tudakozó vagy a Praktikum kártyák Bankomaton keresztüli feltöltése.

Tartalomszolgáltatás:
A 2000. áprilisában megújult PannonIndex szolgáltatás segítségével a tőzsdei és banki információk mellett SMS-en keresztül aktuális valuta- és tőzsdeinformációkat, csengőhangokat, operátorlogókat és képüzeneteket, sport- és egyéb híreket, szerencsejáték információkat és WAP beállításokat lehet lekérni.

W@P:
A Pannon GSM 2000. március 3-án indította el kereskedelmi WAP szolgáltatását, melynek révén az arra alkalmas készülékekkel (a Pannon kínálatában jelenleg ilyen az Ericsson R320, a Nokia 7110, a Motorola Timeport P7389, Motorola V2288, Siemens C35i) Internetes információkhoz és szolgáltatásokhoz férhet hozzá az előfizető. A Pannon WAP oldalán az akciós készülékek mellett híreket, időjárási, tőzsdei információkat vagy a moziműsort olvashatnak az előfizetők. A szolgáltatás az arra alkalmas készülékkel SMS segítségével is elérhető. A szolgáltatás havidíj mentes és kedvező percdíjakkal vehető igénybe.

Elérhetőség:
A Pannon GSM kiváló internet-oldalt üzemeltet a http://www.pgsm.hu címen, ahol részletesen lehet tájékozódni a szolgáltatásokról. Pannon telefonról a 143, vezetékesről a 4646020 vagy az 1220-as számon érhető el az éjjel-nappali ügyfélszolgálat, ahol a legtöbb szolgáltatást meg lehet rendelni telefonon is (ügyfélszám, illetve jelszó ismeretében). Tipp: kezelőt a 0-ás gombbal lehet kérni, technikai ügyekben érdemes a 4 és 0 megnyomásával indítani.

Rick
maxmobil@freemail.hu
Utolsó frissítés: 2000.09.11

Kapcsolódó cikkek:
Szereti-e a Pannon a Minimum és Momentum előfizetőit?

[ 0660 | Westel | Pannon GSM | Vodafone ]
[ Nagy Tarifatáblázat | Tarifaelemző XLS ]


[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100