Szolgáltatók

0660 Az akkor még Westel nevű szolgáltató NMT technológiával, 450 MHz-en kezdte meg szolgáltatását 1990 októberében. 1994 márciusáig az egyedüli mobilszolgáltató volt Magyarországon és neve szinonimája volt a mobiltelefóniának. A GSM társaságok megjelenése után – bár sokan a végét jósolták – alacsonyabb tarifáival sikerült megnyernie a költségérzékeny fogyasztók egy részét és előfizetőinek létszáma tovább növekedett. Az egyre élesedő versenyben azonban figyelmeztető jel volt, hogy 1999 utolsó negyedévében már csökkent az előfizetők száma, azóta nagyjából stagnál. A GSM szolgáltatókkal folytatott küzdelemben a cégnek elsősorban új technológiák (pl. CDMA) bevezetése jelenthet majd előnyt. A cég tavaly a Westel helyett a 0660 nevet vette fel.
 
Westel Az analóg cég infrastruktúrájára, szakembereire és ismertségére alapozva, már az 1994-es évben gyorsan növekedésnek indult. Az akkor még Westel 900 névre hallgató cég az első évtől piacvezető lett és első helyezését azóta is biztosan őrzi. Évek óta lényegében változatlan menedzsment, kidolgozott marketing, konkurenseitől jól megkülönböztethető árpolitika, valamivel magasabb tarifák jellemzik. Tekintettel arra, hogy 2000 végén már birtokba vehetik az 1800 MHz-es frekvenciasávokat és terveik között szerepel majd a harmadik generációs mobilszolgáltatás jogának megszerzése is, ezért a 900 és GSM jelzők elhagyásával nevük Westel-re (Westel Mobil Távközlési Rt.) változott.
 
Pannon GSM 1994 március 26-án mint az első magyarországi GSM szolgáltató kezdte meg működését. Kétségtelenül nehéz helyzetben volt legfőbb vetélytársával szemben, de a lefedettségben és a szolgáltatások terén kezdetben meglévő hátrányát gyorsan ledolgozta. A vegyes tulajdonosi szerkezet és a többszöri változások nem tettek jót a menedzsmentnek és a bizonytalankodás is hozzájárulhatott a lemaradáshoz. A legújabb vezetés alatt a cég ismét erőre kapott és méltó versenytárs a gyorsan változó mobilpiacon.
 
Vodafone A rosszul csengő V.R.A.M. név helyett az előfizetők Vodafone néven ismerik az új magyarországi mobilcéget. A nemzetközi szinten vezető mobilszolgáltató hazai leányvállalatának piacra lépése azonban nem sikerült túl jól és úgy tűnik, hogy a cég zömében külföldi vezetői mintha még ma sem értenék a magyar sajátosságokat. Az indulás nehézségei természetesen érthetőek, hiszen két erős versenytársuk komoly feladat elé állítja a most felcseperedő céget és az is valószínű, hogy a nemzetközi háttér és a jelentős tőkeerő valószínűleg orvosolni fogja majd a gyermekbetegségeket (a valódi sikerhez azonban több kell mint a külföldi megoldások "importálása").
 

Ha vannak igényeid a szolgáltatók felé, hiányérzeted támadt az elérhető szolgáltatások körével kapcsolatban, látogass el az igények oldalra!

Nem akarunk, nem is tudunk tuti tippet adni senkinek a szolgáltatók közötti választásban. Felhasználási sémák szerint már fogunk súgni, hogy melyik érdemesebb. Mindenki maga dönti el, hogy melyik szimpatikusabb neki. A személyes döntés azért is nagyon fontos, mert így mindenki csak magát okolhatja azt esetleges csalódásért - a jövőt mi sem láthatjuk tisztán.

A Nagy Tarifatáblázat A táblázat első látásra zsúfoltnak hat, mert borzalmasan sok sora és oszlopa van, de ennél kevesebb számmal nem igazán lehet pontosan leírni a helyzetet. A négy magyar mobilszolgáltató mellett összehasonlításképpen a Matáv árai is szerepelnek. A szerteágazó díjstruktúra, különböző csúcsidőszámítás és hasonló nehézségek ellenére viszonylag egyéges formába önti a szolgáltatók oldalait olvasva nehezen összehasonlítható árakat.
 
Megjelent még egy táblázat a színen, igaz ehhez le kell tölteni egy jelentős, 44k méretű ZIP-be tömörített XLS-t. Ez a Nagyon Okos Tarifaelemzés, amely arra ad választ, hogy adott használat mellett melyik a legjobb tarifa-választás.
 
Homa Péternek jelent meg egy tarifa-összehasonlító cikke az internettoban, melyet mi is közlünk. Sportközvetítés hangulatú fejtegetés arról, hogy milyen nagy a szórása az egyes díjcsomagok percdíjainak a nap folyamán. Eléggé elméleti probléma, mert hiszen többségünk legfeljebb az adott vezetékes és az adott mobil között válaszhat, ám a választást gyakran finanszírozási kérdések is befolyásolják (ez magán, amaz céges pénzből megy).
 
Farkas Pál ahhoz hasonló eszközt alkotott, amely a Westel 900 internet-oldalán segíti a legmegfelelőbb tarifacsomagot kiválasztani. Az itt letölthető XLS "épp csak" annyival tud többet, hogy nem csak Westel 900 díjcsomagot képes legjobbnak kihozni.

[ 0660 | Westel | Pannon GSM | Vodafone ]
[ Nagy Tarifatáblázat | Tarifaelemző XLS ]


[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100