Vodafone - leánykori nevén Primatel

A szolgáltató:
A Vodafone, a "legfiatalabb" magyarországi mobilszolgáltató 1999. november 30-án kezdte meg a szolgáltatást. A cég vezérigazgatójának nyilatkozata alapján a Vodafone előfizetőinek száma 2000. júliusában meghaladta a 100.000-et és előfizetőik 80 százaléka pre-paid kártyát használ. A társaság 900 és 1800 MHz-en egyaránt szolgáltat.

Díjcsomagok:
A Vodafone "valódi" előfizetői havonta előre fizetik a havi alapdíjat és utólag a beszélgetési díjakat, a számlázás másodperc alapon történik. Az előfizetők háromféle díjcsomag - VodaFlex, VodaMax és VodaLux - közül választhatnak. A csúcsidő mindhárom díjcsomag esetén 8-20 óráig tart. A VodaFlex díjcsomag 1873.75 forintos havi díj mellett magas csúcsidős és nem túl kedvező csúcsidőn kívüli percdíjakat kínál, viszont tény, hogy a hétvégi közel 12.50 forintos percdíj nagyon vonzó lehet azok számára, akik hétközben nem kezdeményeznek túl sok hívást. A másik két díjcsomag esetén a magasabb havi díjat kedvezőbb csúcsidős tarifa és 25 forintos csúcsidőn kívüli percdíj kompenzálja. A Vodafone a ma már alapelvárásnak számító szolgáltatások (hangposta, hívásvárakoztatás, hívástartás, hívószámkijelzés) mellett kevés többletszolgáltatást nyújt előfizetőinek. Kedvezőtlen emellett az is, hogy alacsonyabb havi díjas csomagra történő áttérés esetén újabb hűségnyilatkozatot kell aláírni, átirányítás esetén pedig még bejövő hívásnál is teljes percdíjat kell fizetni.

Pre-paid kártya:
A Vodafone feltölthető kártyákat is kínál Vitamax néven: ebben az esetben nem érkezik havi számla, előfizetési díj sincs, a fizetés úgy történik, mint az utcai kártyás fülkéknél már megszoktuk: kell venni egy "kártyát", amelynek összegét később lebeszélhetjük. Fontos tisztázni, hogy a feltöltőkártya (Westelnél: mobiljegy) nem azonos a SIM kártyával! Minden GSM telefonban kell lennie egy SIM kártyának, amely a telefonszámot rögzíti, és az ehhez tartozó pénz-egyenleget lehet megnövelni a feltöltőkártyán szereplő összeggel.

A Vitamax díjcsomag mellett a Vodafone 2000. június 22-én új bevezette a Vitamax Party tarifát is, így a Vitamax előfizetés már két díjcsomaggal vásárolható meg. A „klasszikus” Vitamax díjcsomag csúcsideje hétköznap 0-24 óráig tart, ekkor a percdíj 85 forint, a kedvezményes hétvégi időszakban a percdíj 30 forint. A Vitamax Party díjcsomag csúcsideje hétköznap 8-16 óráig tart, ekkor igen borsos áron, percenként 140 forintért lehet hívni, viszont csúcsidőn kívül a percdíj egységesen 32 forint, az SMS küldése pedig minden esetben 20 forintba kerül. A Vitamax Party esetén érdekesség, hogy pénteken és szombaton 18-22 óra között csak 20 forint egy perc hálózaton kívül és belül egyaránt.

A VitaMax ügyfelek 2000. június 20-tól egészen szeptember 1-ig minden nap az első hívást követően automatikus egyenleg-információhoz jutottak, azonban ezt követően már csak hetente egyszer jár a díjmentes SMS értesítés. Az egyenleg egyébként a 171-es számon bármikor lekérdezhető (normál beszédpercdíjon).

A feltölthető kártyák csak korlátozással használhatók, a havidíj-mentességért cserébe: idegen hálózatokban (külföldön) nem használhatók, és nem lehet rájuk megrendelni sok szolgáltatást. A feltölthető kártya a szám megtartásával átalakítható előfizetésessé és a havi díjas előfizetés (ha nincs hűségnyilatkozathoz kötve) külön díj ellenében Vitamax előfizetéssé alakítható.

Akciós készülékek:
A Vodafone konkurenseihez hasonlóan akciókkal teszi könnyebbé az új előfizetővé válást. Gyakorlatilag folyamatosan lehet kapni akciós csomagokat, ahol új készülék és kártya együtt lényegesen olcsóbb, mint külön-külön listaáron (kétségtelen azonban, hogy a készülékárak nem a legjobbak). Az akciós vásárlás feltétele egy olyan nyilatkozat aláírása, amelyben az előfizető 1 vagy 2 évre vállalja a havidíj fizetését, felfüggesztés nélkül. A biztonság kedvéért a készülék rendszerint a hálózathoz van rögzítve, más hálózat kártyájával nem használható. A feltölthető kártyákat is meg lehet venni akciós készülékkel, ebben az esetben nem kell 2 évre nyilatkozatot tenni, viszont az ár is magasabb.

Tartalomszolgáltatás:
A Vodafone jelenleg nem nyújt tartalomszolgáltatást.

W@P:
A Vodafone hivatalosan 2000. szeptember 1-én indította el WAP szolgáltatását, melynek révén az arra alkalmas készülékekkel (a Vodafone kínálatában jelenleg ilyen a Motorola V2288, a Motorola P7389, a Nokia 7110, az Ericsson R320s) internetes információkhoz és szolgáltatásokhoz férhet hozzá az előfizető. A szolgáltatás adathívás és SMS útján elérhető. A szolgáltatás havidíj mentes és viszonylag kedvező percdíjakkal vehető igénybe, VitaMax ügyfeleknek is.

Elérhetőség:
A Vodafone internet-oldala a http://www.vodafone.hu címen érhető el, itt részletesen lehet tájékozódni a szolgáltatásokról. Vodafone telefonról és más hálózatból az 1270-es vagy a 288-1270-es telefonszámokon hívható az éjjel-nappali ügyfélszolgálat.

Rick
maxmobil@freemail.hu
Utolsó frissítés: 2000.09.11

Kapcsolódó cikkek:
Varga Attila írt egy cikket az angol Vodafone-árakról.
A Vodafone indulás előtti kampányának képeit, illetve a www.vodafone.hu alakulását megörökítettük.
Viktor cikke a Vodafone PR stratégiáját vitatja.
Váczi Pál levele a prepaid-postpaid ellentétet feszegeti, behozva a képbe a Praktikuk Classicet is.


SMS központ: +36709996500
Ügyfélszolgálat: 1270, +36 70 700 1270, +36 1 373 1270

WAP beálltások (Nokia 7110 magyar menüjének sorrendjében):
Kezdőlap címe: wap.vodafone.hu
Böngészés típusa: Folyamatos
Biztonsági kapcsolat: Ki
Átvitel módja: Adatként
Hívandó telefonszám: +36707000927 (7000WAP)
IP cím: 123.123.123.123
Azonosítás típusa: Normál
Adathívás típusa: ISDN
Adathívás sebessége: 9600 bps
Username: vodawap
Password: vodawap


[ 0660 | Westel | Pannon GSM | Vodafone ]
[ Nagy Tarifatáblázat | Tarifaelemző XLS ]


[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100