Tarifaelemzés - lássuk, hogy működnek a valóságban, melyik érdemes valóban

Készítettem egy számolótáblát, amellyel bárki kiszámolhatja, melyik is a neki legkedvezőbb tarifacsomag. Köszönetemet fejezem ki Babó Attilának, aki a Vodafone áraival egészítette ki a táblázatot és Bara Tamásnak, aki a 2001-es nagy aktualizálás oroszlánrészét vállalta magára. A legfrissebb változat a 2000. február 1-én aktuális állapotokat tükrözi. A táblázat a Nagy Testvér népszerű táblázatkezelőjével készült, XLS (5.0/95) formátumú. Mivel kicsit terjedelmes lett, ezért tömörítve teszem közzé itt: tarifaelemzes_20010816.zip (81 k)

Felépítése bonyolult, kezelése egyszerű. Meg kell adni a használati profilt (mikor, milyen irányba, mennyit telefonálsz - vannak beépített és szabadon definiálható profilok is), a telefonszámlára havonta szánt összeget és ki kell választani azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a telefonhoz szeretnél. Ezek ismeretében a táblázat azonnal megnevezi a legjobb tarifát (bal oldalt, alul).A "Használat" fülnél a profilok beállításait láthatod. Az itt megadott számok lehetnek bármilyen egységben, csak az arányuk számít, a Tarifa oldalon ezen súlyok alapján születik meg az átlagos percdíj. Igyekeztem a gyakori fejformákat előre definiálni, van itt 4 teljesen reális számla is (sokat beszélőké, egy Westel-Pannon áttérés kapcsán kellett nekik számolni). A végén a szabad helyeken saját profilokat is definiálhatsz.Mivel bizonyos szolgáltatások kizárnak egyes tarifacsomagokat (pl. előre fizetett kártyánál nincs hívásrészletezés), ezért ekkor kevesebb "marad versenyben". Az alábbi képen csak az SMS-t választottam ki, és mivel azt mindegyik nyújtja, ezért azt a választ kapom, hogy mind alkalmas. A részletes számlát választva a prepaidek kiesnek, a többinek meg megemelkedik a havidíja. A + jel azt jelenti, hogy a tarifához jár ingyen, a - pedig hogy nem lehet igénybe venni pénzért. A szolgáltatások csomagban néha olcsóbbak, ezeket a táblázat ismeri (pl. PannonFax magába foglalja a részletes számlát és a faxtárat, ezért ha azzal együtt választom ki, akkor figyelembe veszi az áraknál).Ha kétségeid ébrednek, vagy játszani támad kedved, próbálgathatod a variációkat kedvedre. Az Idő->Számla oldalon egy olyan táblázat lakik, ahol a 3 megadott környezeti feltétel közül csak kettő érvényes (használati profil és szolgáltatások), és a beszélt idő függvényében (egyenletesen emelkedik) láthatod a számla összegét.Az előző inverze a Számla->Idő táblázat, ahol a számla tervezett végösszegéhez tartozó beszélgetési időt lehet kiolvasni. Akárcsak az előzőnél, itt is zöld háttérben látszik az adott sorban megadott használatra legérdemesebb csomag neve.Jó szórakozást! Hibákról, véleményekről, kérdésekről emailt várok! Csak a GSM szolgáltatók szerepelnek benne, a 0660 tarifáit a Nagy Tarifatáblázatban lehet összehasonlitani. A fent látható képernyőképek nem feltétlenül a legfrissebb változatot tükrözik.

Kolesár András
akolesar@mobil.hix.hu

AIGÓLONORK (kronológia, visszafelé)
2001.08.16 - BEE Original és VitaMAX Fiesta, hibajavítások
2001.07.05 - teljes tarifafrissítés, új Vodafone tarifákkal [Bara Tamás]
2000.02.01 - Westel 900-as januári és Pannonos februári újdonságokkal
1999.12.15 - Babó Attila-féle javított változat
1999.12.12 - Babó Attila-féle első változat, a Vodafone áraival
1999.11.08 - javított változat, volt egy-két apró hiba, bizonyára maradt is pár
1999.10.30 - az első verzió

[ Friss | Fórum | Apróhirdetés | FAQ | Email | Szolgáltatások | Szolgáltatók, Tarifatáblázat, Igények | Készülékek | Akciók ]

TOP100